ia vm diva

 

 

IA och Diva gosar på VM-03

Foto: Eirikur Jónsson

Fråga 28 november 2007

jag har en fråga ang foder.
jag har en valack på 2 1/2 år som går på lösdrift och har nästan fri till gång till hö.
min fråga är: tycker ni att dem ska ha nån slagt kraft foder eller klarar han sig på bara hö?
tack på förhand
mvh
madeleine


Svar:

Hej Madeleine!

För att kunna veta om din valack behöver något kraftfoder måste det höet han äter analyseras. Unghästar skall ha ett foder med höga värden sk. stuterihö. Om höet har alltför för låga värden skall man inte komplettera med för mycket kraftfoder utan byta till ett hö som har högre värden. Däremot går det bra att komplettera en del med kraftfoder. Har du ett riktigt kanonhö som passar unghästar behöver du inte ge  kraftfoder. Men, det går inte att veta innan du gjort en analys.

Hälsningar IA

Fråga 25 november 2007

Hejhej!

Jag har ett 10-åring islandssto som är väldigt mager över ryggpartiet och rumpan. Även på sommaren är det så men det är värst på vintern, hon magrar av otroligt mycket på vintern, jag har ökat på hö och kraftfoder nu en tid men de sätter sig bara som en häng mage och inte över ryggen eller rumpan. Och eftersom hon är mager över rygg & rumpa har hon inte haft speciellt mycket muskler där heller. Nu får hon även Lusern.
Har du något tips på vad man kan göra och ge henne?
Mvh Frida S

Svar:

Hej Frida!

Jag tycker att du skall börja med att be en veterinär titta på din häst och ta  blodprov för att se att hon inte har någon infektion eller annat fel. Be veterinären undersöka tänderna oxå. Det är bra om du tar ett ”Kolla masken” prov också för att se att hon inte har för mycket mask.

Är hennes hö analyserat? Annars skall du analysera höet för att kunna göra en bra foderstat. Ta gärna hjälp av en foderexpert. Själva har vi fått mycket hjälp av Kraffts foderrådgivare. Gå gärna in på deras hemsida och titta: www.krafft.nu  När du har fått svar på blodproven, maskprovet, analyserat höet och gjort en bra foderstat kan du komplettera med 1 dl majsolja 2 ggr/dag.

Lycka till!

IA

Fråga 21 november 2007

Jag har ett sto som är inriden och vi har det fint ihop, men nu när jag skall longera henne så ställer hon sig bara emot mig. Hon har inte alls någon lust att gå ut och jobba på volten!! Vi tränar horsemanship och då vill hon inte heller "lämna mig". Vill inte bli tjatig utan när det tagit stopp har jag gjort övningar som hon villigt gör och berömt henne och slutat.
Vi varierar och försöker få det vi gör att vara kul.! Kan säga att hon har varit brunstig i samband med detta..Har ni något bra tips.
Tömkörde henne i förrgår och då gick hon jättebra och lyssnade på mig. !

Svar:

Hej!

Det är svårt att svara på din fråga utan att ha sett dig o din häst.

Rent allmänt gör jag så här med en häst som ”inte vill lämna mig”: jag arbetar i en rundpaddock och har ett rep som är fäst i  grimman, repgrimman eller kapsonen.  Sedan sänder jag iväg hästen och vill den inte iväg gör jag mig ”stor” och ser till att hästen  ger sig iväg. När jag gör det rör jag aldrig vid hästen. Sedan stannar jag hästen med mitt kroppsspråk och antingen får hästen stå kvar o vänta eller så väljer jag att kalla till mig den (inte om hästen själv går emot mig). Jag går oxå emot hästen som då skall backa utan att jag rör vid den. Målet är att hästen är lätt att sända iväg o sedan gärna vill vara med mig (respekt och förtroende). Det är bra som du arbetar och låter henne göra övningar som hon gör villigt och inte håller på för länge.

Hoppas att du fick någon hjälp av detta…

IA

Fråga 17 oktober 2007

Hej..

Jag undrar vad ni anser om inspänning?

Min 7 åriga valack har en ordentlig nacke och lite allmänt strulig med huvudet (kastar och försöker rycka tyglarna ur handen) vilket han alltid varit, men det blir bättre ju äldre han blir. Har ett 3 delat plast bett som funkar riktigt bra. Har ni tips på bra och milda bett.       I traven så dyker han allt för långt ner med huvudet mot marken. 

Nu undrar jag om jag skulle rida/markarbeta lite mer med inspänning för att få honom att forma sig lättare och jobba mer rätt?

//Mia

Svar

Hej Mia

På din beskrivning av din häst tycker jag att du skall utbilda honom mera så att han förstår och respekterar bettet bättre. Oftast är det bäst att börja från början och arbeta hästen från marken. Jag tycker att du skall läsa Annas fråga den 13 augusti 2007 och mitt svar.

Det bra att du rider för en instruktör som kan hjälpa dig att arbeta korrekt med förhållningar och eftergifter. Du skall inte använda inspänning utan lära din häst att acceptera bettet. Det mildaste bettet är en bra hand och utbildad häst och ryttare.

Vi använder aldrig inspänning själva.

Lycka till med din valack!

IA

Fråga 15 oktober 2007

Hej
Jag har två frågor till dig, den ena är, vilka mått är det på er ridbana? Den var ganska liten och behändig och jag tänkte stängsla in en bit av en vall och ha och träna på.
Den ändra är, Jesús knackar skor ibland när han travar, vad gör jag för fel och vad kan jag göra för att han skall sluta. Det hjälper inte att jag länger tyglarna och får honom att bli lägre-längre. Skall han samlas in mer eller vad? Han är betydligt mycket mer koncentrerad på ridningen när vi tränar dressyr än när jag rider ut och myser, då är han helt upptagen med att titta på allt. Han är också superkär i Stjärna,  gamla tanten. Hon borde vara smickrad tycker jag.

Må så gott och hälsa Denni från oss båda.

Gunilla

Svar:

Vår ridbana är 22,5 x 45 m, men det är bättre med max 20 meter brett och sedan så lång det finns plats till eller man har möjlighet att göra (men inte bredare).

När en häst smider är den obalanserad kan det bero på (minst) tre saker:

Hästen tar i mer än tidigare med bakbenen, men tar i mer i fram. Då slår hästen i tex höger bak med höger fram (som inte hinner upp) eller

Hästen tar i mindre än tidigare med frambenen och fortsätter att arbeta lika mycket med bakbenen eller

Hästen behöver skos.

Jag tror att du skall balansera honom genom att minska tempot och rida ihop honom mera i traven i korrekt form. Gärna arbeta på volt så att han blir rätt ställd och böjd i båda varven. Han behöver troligtvis bli mer lösgjord och mer samlad. Ofta hjälper det att rida ihop hästen mera och ändra tempot antagligen till lägre tempo.

Hoppas att det går bra!

Hälsn IA

Fråga 12 oktober 2007

Hej Ia !
Jag undrar om du har några tips hur jag kan få min häst rundare i galoppen. Ibland blir han väldigt "lång" i galoppen (går med lång hals) men det fungerar bättre på volten. Det känns som om han inte riktigt vill sätta under sig bakbenen. Ibland brukar jag galoppera han på en äng och då känns det mycket bättre. Har det kanske bara med framåtbjudningen att göra?
M.V.H Anna

Svar:

Hej Anna!

Det är svårt att svara på din fråga utan att ha sett dig och din häst. Svarar han direkt på förhållningar och framåtdrivande hjälper? Nästan alltid när det blir problem i en högre gångart beror det på att det finns (minst) ett grundproblem. Det bästa är att gå igenom Kyra ABC i skritt och se om de är något där som behöver förbättras. I svare till en fråga den 13 augusti 2007 skriver jag lite mer om ABC.

För att få galoppen bättre är det bra att göra många fattningar och vara tydlig med eftergiften på innertygeln både i själva fattningen och i galoppen. Jag brukar arbeta på volt o styra med ytterskänkeln för att kunna vara mjuk i innerhanden,. Vid behov har jag spöet i ytterhanden och använder det på ytterbogen. Alla islandshästar skall kunna fatta galopp från trav o bryta av till trav. Det förbättrar bärigheten i galoppen. Jag skriver mera om galopparbete i mitt svar till en fråga den 26 april 06

Hälsn IA

Fråga 23 september 2007

Hej!

Vill först tacka för en mycket trevlig hemsida!! Här finns alltid något att ta till sig och få hjälp med.

Tacksam för era synpunkter på följande! Har påtalat detta för min instruktör men problemet kvarstår. Under ridning ändrar sadeln nästan alltid läge på så vis att den skjuts fram på höger sida , d v s höger knävulster kommer att ligga längre fram på bogen jmf med vänster och bakre delen av vänster bossa hamnar närmare ryggraden. Hela sadeln förskjuts snett framåt höger.

Hur ska jag tänka? Beror det på att jag är starkare i höger sida och därmed trycker sadeln framåt?Eller sker det ökade trycket på vänster sida så att sadelns anläggningsyta på höger sida får ett mindre tryck och därmed glider fram mot bogen? Jag arbetar verkligen med att sitta rakt över hästen och med jämvikt. Tycker också att jag har rätt god balans. Men eftersom detta upprepar sig och det inte är gynnsamt för hästen så söker jag hela tiden en lösning. Jag har provat olika sadlar och vet att stoppningen är helt jämn.

Tacksam för synpunkter och råd hur jag kan tänka!

Hälsningar Fia  

Svar:

Hej Fia!

Jag tycker att du skall kontakta en sadelutprovare som har erfarenhet av ridning som tittar när du rider på din häst i din sadel.

Jag funderar på om bommen kan vara sned eller sönder? Jag tycker att hela sadeln brukar dra sig åt det hållet som ryttare hänger åt (inte som du beskriver att den skjuts snett åt sidan).

Utan att ha sett problemet i verkligheten kan jag tyvärr inte hjälpa dig mera. En av mina elever hade en sadel som uppförde sig som du beskriver och då var bommen sönder.

Om alla sadlar gör likadant när du rider sitter du antagligen snett. Är dina ben lika långa när du rider? Är den mesta vikten på inner sittben och innerskänkeln längst när du rider på en volt (och kan du samtidigt känna ytter sittben i sadeln)?

Hoppas att du får hjälp med din sadel och sits!

Hälsningar IA

Fråga 13 september 2007

Hej!

Jag undrar hur man ska gå till väga om man vill ha sina ston visade?

Hur vet jag om dom är visningsmaterial, man blir ju gärna hemma blind..?

Hur mycket kostar det?

Mvh Frida

Svar:

Hej Frida!

Det är bra att ta hjälp av en erfaren och duktig ryttare som är van att visa avelshästar för att få ett utlåtande om hästen. Flera tränare vill gärna ha hästen i minst en vecka för att hinna bilda sig en så korrekt uppfattning som möjligt. För att underlätta för tränaren bör du lämna dit hästen i lagom hull, bra kondition och väl grundriden.

De flesta tränare tar från ca 4 500 kr exkl moms och uppåt per månad för träning, foder och skötsel.

Kontakta några tränare som du har blivit rekommenderad och ställ de frågor som du har. Det är viktigt (både för hästägaren och tränaren) att kunden litar på tränaren och tycker att han/hon är duktig ryttare.

Lycka till med ev visning!

IA

Fråga 8 september 2007

Hej Ia!

Jag håller på att grundträna min häst, Jobbar mycket på marken och han har blivit mycket lyhörd. Jag har kämpat länge med detta.

Hur lär jag in tölten från marken resp galopp, och sen vidare uppsutten ? Trav kan han.

Mvh Inga

Svar:

Hej Inga!

När hästen kan kommandona för att gå fram (i trav) och stanna i longering och är lyhörd, avslappnad och energiskt brukar jag gå vidare och träna in kommandon för skritt och trav så att hästen skiljer på gångarterna (i början räcker det att den bjuder fram snabbt och med energi, gärna i trav). Då hästen har lärt sig det säger jag galopp i traven och samtidigt ber hästen att öka och ger efter ordentligt på linan. Jag arbetar i en rundpaddock så att hästen inte kan dra sig utåt. Innan vi hade rundpaddock skiljde jag av paddocken med plastband. När hästen fattar galopp berömmer jag och ber den bryta av till trav rätt snabbt (men inte före mitt kommando).

Har hästen dålig bärighet i galopp (brukar ibland kallas femgångsgalopp) används boots på frambenen. Har den bara lite problem används bara lätta skyddsboots, är problemen större används tyngre boots (ca 200 – 250 gram). Bootsen förstärker diagonalen och gynnar både traven och galoppen om hästen har svag diagonal o bärighet.

Sedan fortsätter jag med samma arbete uppsutten, dvs fattar galopp från avslappnad o energisk trav och använder samma röstkommando och utrustning som i longeringen. Kan med fördel träna i rundpaddocken de första gångerna.

Tölten arbetar jag alltid först med uppsutten. När hästen förstår framåtdrivande, förhållande och sidförande hjälper och svarar snabbt och enkelt för dem samlas hästen i skritt och rids fram något mer. Då börjar de flesta islandshästar tölta eftersom vi avlar så starkt på töltanlaget. Några steg tölt räcker i början och sedan tillbaka till skritt. Hästen skall under töltsättningen fortsätta att arbeta lösgjort med relativt lång överlinje och svara lätt på hjälperna. När hästen är töltsatt är det lätt att gå bredvid hästen och från skritten få fram hästen i tölt.

Lycka till med ditt roliga arbete!

IA

Fråga 31 augusti 07

Hej Ia !

En fråga angående trav som inte finns...Min häst är efter Hrammur frá Akureyri så pass finns det gott om och riktigt bra också faktiskt ! Tölten är fantastisk och galoppen är inte helt hundra men ok. Men traven är obefintlig. Har jobbat mycket med lösgörande, töltarbete i låg form, arbete i rundvolt både lös och i repgrimma, tränat ryggning, klättring, arbete över bommar, tja..jag har prövat allt jag kan komma på. Vad ska jag göra för att hitta traven ? Eller ska jag acceptera att den inte finns? Tacksam för svar. Hälsningar Marie

Svar

Hej Marie!

Det verkar som du har tänkt igenom hur du skall få din fina häst att trava. Du nämner inte att du har använt boots på frambenen, men det har du säkert gjort. Jag tycker inte att du skall acceptera att din häst inte travar. Däremot har jag svårt att hjälpa dig utan att se dig o hästen. När en häst inte travar kan det ha (minst) tre orsaker:

Lösgjordhetsproblem (hästen är spänd och slappnar inte av tillräckligt för att hitta diagonalen)

Bjudningsproblem (hästen bjuder fram för dåligt för att få kraft att ta i diagonalt)

Halt (hästen har ont och väljer därför helst gångarter där den inte behöver vara så länge i luften).

Om du har den minsta misstanke att din häst kan vara halt skulle jag rekommendera en hältutredning.

Hälsningar IA

Fråga 19 augusti 07

Hejsan.
Jag kikade lite på eran hemsida och upptäckte att ni tar emot lite frågor
vid hjälp av träning med mera. Jag tänkte att jag kunde fråga lite om vad ni
tror om min häst..
Fluga, mitt femåriga sto är väldigt kort i sina steg då jag rider. Jag har
kollat på Á hestbakki 2 av Eyjólfur och tagit mycket inspiration därifrån
genom att bland annat låta henne bli lång och fin. Men detta hjälper mig
inte så mycket. Jag har även dubbellongerat, markarbetat och tränat mycket
sidvärtesrörelser. Sen kom jag på att det kanske är sadeln som är trång och
gör henne stel/spänd någonstans vid korset eller länden. Så jag masserade
henne där mycket, och sedan använde min mammas sadel som inte verkade vara
lika trång, dock var den precis på gränsen till för lång. Hursomhelst så red
jag med en vän och vi skrittade mest, jag lyckades otroligt nog få Fluga att
ta i med bakdelen och bli mer avslappnad. Men tack vare detta så är hon
väldigt lång i tölten och har blivit ganska markbunden. Har du något att
tillägga om detta och har tips gällande hur jag ska få mer resning och
bärighet i tölten? Jag har velat mycket på hur jag ska göra, jag kan ju inte
dra upp hennes huvud och det funkar inte något vidare med att försöka samla
upp henne, även inte att ha lite fart i skogen...
Sen skulle jag vilja fråga; Jag ska börja på Dille gård,
islandshästgymnasiet i Östersund. Jag var på Strömsholm i Juni med Lotta och
Gisli och fotade även, då ni hade Ómi, Disa o Venus där och inser att ni är
så otroligt bra och tycks ha samma inriktning som jag drömmer om. Är det så
att Ni kanske skulle kunna tänkas komma till Dille och hålla lektioner och
föredrag? Kanske dem på Dille ska kontakta er om men jag kan ju alltid fråga
:)

Med vänlig hälsning Melina Svendén.

Svar

Hej Melina!

Jag tycker att du skall läsa mitt svar till Anna som  frågade hur hon skulle göra med sin häst som är ”tung i munnen”. Det är det näst sist publicerade frågan innan de här tre sista frågorna (18, 19 och 31 augusti). Där beskriver jag hur man som ryttare kan arbeta med sin häst så att den svarar snabbare på hjälperna.

På din beskrivning låter det som din häst behöver bli mer lösgjord, vilket betyder att hästen är i psykisk och psykisk balans, som gör att hästens rörelser går igenom hela kroppen.

Rid på volter där du är noga med centreringen (ställ gärna en kon mitt i volten). För att få hästen lydigare och mer lösgjord är det bra att sidföra hästen för inre skänkeln och därigenom göra volten större. När det fungerar i båda varven kan du även sidföra hästen för yttre skänkeln så att volten blir mindre. Hästen skall svara på lätta hjälper annars har övningen ingen eller mycket liten effekt. Tycker du att din häst är för okänslig för hjälperna är det bra att börja arbeta från marken.

Som alltid är det viktigt att rida för en duktig instruktör!

Roligt att du uppskattar vårt arbete med våra underbara hästar! Tyvärr har vi ingen möjlighet att åka till Dille. Lycka till med utbildningen!

Hälsningar IA

Fråga 18 augusti 07

Hej!

Jag har fyra islandshästar.varav en tävlar jag. Han är en häst som är väldigt kort. Kort hals framförallt. Han går väldigt bra i ökade tempon med energi, men i det korta tempot tappar han all energi och aktion. han har väldigt svårt för halvhalter och att samla in bakdelen, trots att jag uttjatar denna övning. Att få ner honom i form i tölten är jätte svårt när han inte vill lägga vikten på bakdelen, halvhalterna går liksom inte igenom. har du några bra tips, bra övningar för att också motivera hästen. Formen i traven och galoppen och skritten är bra för övrigt, men med tanke på hans svagheter känns det ibland som jag har honom en aningen i handen. Han är annars väldigt framåt och känslig för skänklar, sits och vikter. Hur får jag den ultimata känsligheten i munnen?

// Förtvivlad ryttare

Svar

Hej Ida!

När jag läser din beskrivning av din häst tycker jag att du skall lägga mer vikt vid lösgörande arbete. En häst kan inte samlas förrän den är lösgjord och halvhalterna går igenom. Jag rekommenderar att du läser mitt svar till Anna som frågade hur hon skulle göra med sin häst som är ”tung i munnen”. Det är det näst sist publicerade frågan innan de här tre sista frågorna (18, 19 och 31 augusti). Där beskriver jag hur man som ryttare kan arbeta med sin häst så att det svarar snabbare på hjälperna. Vidare tycker jag att du skall läsa Melinas fråga och och mitt svar den 19 augusti.

När arbetet att öka och minska volterna börjar fungera kan du fortsätta med skänkelvikning. OBS att hästen måste svara på lätta hjälper och bära sig själv (kräver att du är mjuk, fjädrande och vid behov snabb i handen) gör den inte det har övningarna mycket liten effekt.

Börja med att göra övningar i skritt och fortsätt sedan i tölt och trav.

Ta gärna hjälp av en duktig instruktör!

Hälsningar IA

Fråga 14 augusti 2007

Hej Ia !

Måste bara fråga en sak ang. vår träning. Draumur har lärt sig att stanna från trav till halt men vi har svårt för att få de sidflyttande och bakdelsflyttningen att funka. Flyttar man åt ena hållet så vill han hålla på så hela tiden sen åt just det hållet. Tips på vad jag kan göra åt saken eller beror det på att jag är för otydlig med mina hjälper ?

Mvh Alexandra 

Svar:

Hej Alexandra!

Jag tror att det är som du själv skriver att du är för otydlig med hjälperna. Backa tillbaka några steg och träna från halt. Flytta undan för skänkeln ett steg och gör halt igen. Beröm honom när han svara rätt för hjälperna. Blir det fel så gör du halt igen och börjar om från början. 

När hästen blir förvirrad och inte vet åt vilket håll den skall flytta sig är det viktigt att gå ner i svårighetsgrad och göra övningen sakta och gärna göra halt efter också. Det är viktigt att bara be om en sak i taget (renodla hjälperna) för att sedan när det fungerar använda fler hjälper på en gång.

Lycka till!

IA

Fråga 13 augusti 2007

Hej!

Jag har en fråga om min 8 åriga islandshäst...
Det är så att han gärna går på framdelen och blir "tung i munnen". Jag
undrar nu om ni har några bra tränings tips som stärker honom så att han
orkar bära sig själv.
M.V.H Anna

Svar:

Hej Anna!

För att få hästen känsligare för hjälperna är det bra att börja med att kontrollera att ABC fungerar d.v.s. framåtdrivande, förhållande och sidförande hjälper. Din häst skall svara lätt för dessa hjälper och lika bra i båda varven. Börja med att träna i skritt för att sedan fortsätta i trav, tölt och till sist även i galopp. Det är också bra att göra halvhalter, samla och länga skritten och göra övergångar skritt – tölt/trav – skritt.

Det är viktigt att du får din häst att svara snabbt för hjälperna vilket betyder att du inte får börja dra i tygeln eller tjata med skänkeln.

Är det svårt från hästryggen kan du börja arbeta hästen från marken. Du kan ha grimma o grimskaft i början när du tränar för att inte behöva använda tyglarna så mycket innan hästen förstår vad den skall göra. Träna att gå fram, stanna och backa och se till att hästen hela tiden är uppmärksam och har öronen riktade mot dig. Stannar hästen inte för ett lätt tryck på nosen (av grimman) i kombination med rösttsignal kan du använda spöet på bogen (istället för att ta mer med grimskaftet). När det fungerar bra med grimman är det dags att använda bettet igen. Försök att korrigera hästen så lite som möjligt med tygeln tills den förstår och respekterar tygeln bättre.

Som i all träning är det bra om du får hjälp av en duktig instruktör.

Lycka till!

IA

Fråga 11 augusti 2007

Hej Ia!

Er avel är ”one of a kind”!

Jag har en fråga ang dräktiga ston.

Har ägt mitt sto i fem år nu. Hon har fått 2st föl tidigare. Ett sto i DK och ett hingstföl hos mig.

Hon var hos hingsten i maj och jag gjorde ultraljud på den 17:e dagen.

Veterinären hittade ett foster och jag blev så glad! Jag är lite av en ”sto människa”.

Och veterinären trodde att det var en hingst beroende på att den låg till vänster el. om hon sa höger.

Har man kunnat konstaterat att detta stämmer?

 

Med vänlig hälsning Anna

Svar:

Hej Anna!

Roligt att du uppskattar vår avel!

Jag har frågat vår stuteriveterinär, Arne Sälsten, och han säger att det inte stämmer. Vilket kön fölet får beror inte på var i livmodern fosterblåsan ligger.

Kom ihåg att ultraljuda ditt sto på dag 46 också, så att du får veta att det finns ett levande foster och att det har ”fastnat” i livmodern. Då kan du dessutom försäkra foster om du vill.

Hälsningar IA

Fråga 12 juli 2007

Hej Ia och Denni!!

Börjar med att beklaga oturen inför SM.

Har nyss köpt en ny islänning som är 13år och problemet är att jag upplever honom som skänkeldöd eller nonchalant. (Min förra var iofs väldigt känslig för skänkel och viktförflyttningar.) Han svarar inte för skänkel förrän jag kickat i för honom ordentligt en gång, men sedan så är det skapligt. Hur kan jag träna upp honom så att han svarar för bara en liten touch eller ännu bättre en liten viktförflyttning?

Med vänlig hälsning

Linda

Svar

Hej Linda!

Börja gärna träna från marken med grimma och grimskaft. Gör din häst lyhörd för ditt kroppsspråk och ljud. Då du upplever att din häst är för okänslig skulle jag t.ex. röra bogen mjukt och flyttar han sig inte skulle jag direkt göra en kraftig korrigering (jag brukar alltså inte trycka hårdare, hårdare till sist jättehårt utan bara röra mjukt och använda min röst lågt, svarar inte hästen då hoppar jag till och höjer rösten kraftigt). Nästa gång använde jag den lätta hjälpen igen. Obs, detta gäller en okänslig häst som förstår hjälperna för att flytta sig. På samma sätt flyttar jag bakdelen, backar hästen osv.

Principen är enkel: om jag har en häst som förstår mina hjälper men är okänslig ber jag en gång med mycket lätta hjälper och lågt ljud svarar den inte på det går jag direkt till kraftig korrigering (helst utan att nudda hästen).

Det betyder att jag inte börjar med tryck 1 (om det är det lättaste) för att sedan gå till två därefter tre, fyra osv., utan svarar inte hästen på ettan går jag direkt till tian. Man får aldrig tjata på en okänslig häst då slutar den att lyssna direkt.

När jag har ställt in känsligheten från marken gör jag likadant när jag använde skänkeln vid ridning. Hellre än överreaktion (och låt då hästen springa iväg – stoppa inte med tygeln direkt) än ingen reaktion. Var alltid konsekvent då fungerar den här metoden!

Lycka till!

IA

Fråga 11 juli 2007

Hej!

Har precis läst era månadens tips, speciellt det om avvänjning av föl. Har lite följdfrågor. Ni skriver att ni tar fölstona ur hagen och låter fölen gå kvar i trygg och van miljö, gäller detta även hingstföl? hur lång tid isåfall få de gå kvar innan de flyttas så att de inte börjar betäcka? Hur lång tid brukar en avvänjning ta? Är förstagångsavlare med hingstföl och vill att allt skall gå tryggt och bra!

Hälsn Annika

Hej Annika!

Vi låter även hingstfölen gå kvar i flocken när stona tas bort. Dock får hingstfölen inte gå kvar längre än till nio månaders ålder (är det födda mycket tidigt kan gå kvar till tio månader). Vi tittar också på hur ettårshingstarna beter sig och börjar de ”hoppa” på ungstona tar vi bort dem direkt.

Avvänjningen tar ingen tid, vi skiljer bara sto och föl åt och sedan är det klart.

Lycka till med avvänjningen nästa år!

Hälsningar IA

Fråga 30 juni 2007

Hej

Vill som alla andra berömma eran hemsida och fantastiskt att
man kan få ställa en fråga.

Min islandshäst var senaste gången han skoddes en snedsliten
sko på ena bakbenet, innersidan var slitet. Han går rent i
gångarterna och lätt för sig i alla gångarterna. Kan bli ngt
passtaktig i tölten men inte mer eller mindre än tidigare. Har
du någon erfarenhet av detta? Tycker att han är lite trångt
skodd kan det ha och göra med snedslitningen? Han är lika
trångt skodd på båda bak.

Fråga från en undrande!

Vänliga hälsningar
Fatima Hedgren

Svar:

Kul att du uppskattar att det går att ställa frågor! Tyvärr kan vi inte svara på din fråga utan att ha sett hästen och skoningen. Tycker att du skall fråga din hovslagare.

Om hästen normalt inte sliter snett är det inte bra om den börjar med det. Är hästens benställning inte rak kan den slita skorna snett, men då gör den det alltid (o det förbättras eller försämras under lång tid, inte plötsligt).

Generellt skall hästar inte skos trångt utan skon skall när hästen är nyskodd vara lite utanför hoven så att hoven har plats att växa till nästa skoning.

Vårt råd till dig är alltså att du skall prata med din hovslagare!

IA & Denni

Fråga 29 juni 2007

Hej!

Vill börja med att berömma Er jättefina hemsida! Har även en fråga:

Har ett 7-årigt svenskfött islandssto som jag köpt som 3-åring. Det är
världens snällaste och trevligaste häst men vi har ett problem... Hon är
jättesvår att fånga i hagen. Skall ALLTID testa den som kommer och hämtar
henne. Vi får gå efter henne en lång stund innan hon helt plötsligt ger upp
och stannar precis som om ingenting har hänt. Så fort vi tagit henne är hon
supersnäll och i och utanför stallet kan hon stå lös. Varför blir det så
här? Vad skall vi göra för att det inte skall bli så här varje gång??  Har
ni någon erfarenhet av detta problem, någon bra lösning? Godis/mat hjälper
inte. Har provat med liten hage och gå ut och fånga/prata med henne flera
gånger om dagen men det har inte heller lindrat problemet. Det som
underlättar mest är om vi tar in alla hästar och hon står själv kvar vid
grinden, då kan hon nöja sig med att gå iväg c a 20 m bara för att markera
att det är hon som bestämmer....

Mycket tacksam om Ni har tid/möjlighet att svara på mitt mail!

Trevlig sommar!

Mvh

Catharina

Svar:

Hej Catharina!

Roligt att du gillar vår hemsida!

Det kan vara svårt att ändra på ett invant beteende. Jag brukar börja med att få hästen att komma till mig i boxen, vilket betyder att jag inte går fram till hästen utan vill att den kommer till mig. Det kan ta lång tid, men till slut kommer oftast hästen o då berömmer jag (med en smekning eller om det är en reserverad häst: också med godis). Sedan fortsätter jag i hagen på samma sätt. Dvs. jag går efter hästen men när den har stannat lockar jag på den så att den får ta minst ett steg mot mig. Efter ett tag utökar jag avståndet så att hästen tar fler o fler steg mot mig. Jag använder ett speciellt ljud och stryker handen mot min ficka (där godiset finns).

Om din häst ändå inte visar ngt intresse att komma skulle jag prova Monty Roberts metod Join Up. Jag skrev om det på hemsidan i ett svar på en tidigare fråga. Här följer det igen: Googla på Join Up på nätet så kan du läsa mer om vad det är. Join Up går ut på att hästen själv väljer att vara med sin ledare och följer honom/henne vart som helst (lös).

Join up är lättast att göra i en rundpaddock.

Vi har tränat Join up med en av våra unghingstar och att han har blivit otroligt uppmärksam på oss. Vi kan båda kalla på honom i hagen, sända iväg honom och sedan kalla på honom igen. Han följde t.o.m. Denni lös när vi skulle flytta honom till en annan hage trots att det var andra hästar utanför den gamla hagen (den nya hagen var i direkt anslutning till den gamla hagen han gick i).

Hälnsingar IA

Fråga 15 juni 2007

Har en liten fundering ang. min fyraåriga valack efter Kofri. Han väljer
tölt och galopp framför trav och har hittils varit väldigt ren i takten ända
sedan jag började med honom. (tömkörd och longerad i vinter, riden ca 3
ggr/vecka sedan mars) Senaste gångerna vi varit ute och ridit har han blivit
allt mer lateral men söker samtidigt traven mer. Svårt att korrigera och
rensa takten på honom då han bara kan det grundläggande, stanna svänga, gå

fram. Frågan är nu om jag ska jobba mer med utbildning så som flytta för
skänkeln samling, form osv. i skritt för att kunna rensa honom i tölten.

Känner mig lite kluven med denna häst då allt gått på räls tills nu.... Är
han på väg att "hitta traven" eller bara bli en grisepassare, vad tror du?
Tilläggas kan även att han är oroligt rest hela tiden, han har en
fantastiskt flott hals men svårt att sänka sig. han har även stora
frambensrörelser som gör honom ngt obalanserad i snabbare tempo. Blir det
bakläxa, med paddockarbete nu...:)

Tackar för lite tips och funderingar kring hästar som Benni!

E. Kofri
U Moa f Trollhagen
Ue Mökkur

Fin hemsida ni har! Ha det fint!

Hälsn Zandra Qvarnström

Svar

Hej Zandra!

Kul att du gillar vår hemsida!

Du gissar helt rätt: det blir bakläxa.

Då din häst inte är riden så mycket och därför inte ännu har så mycket ridhästmuskulatur är det viktigt att han arbetas i rätt form (lång överlinje med mjuk kontakt med bettet).

För att kunna göra det måste du lära honom att även flytta undan för skänkeln. Han skall vara känslig och svara direkt för framåtdrivande, förhållande och sidförande hjälper.

Fortsätter han att arbetas i hög form blir han stelare och drar sig mer mot tvåtakt som kan resultera i både passtaktig tölt och (fyrtaktig) trav.

Lycka till med de sidförande hjälperna!

Hälsningar IA

Fråga 22 maj 2007

Hej igen,

med risk för att verka frågvis tar jag ännu en gång tillfället iakt att rådfråga er om en sak som gäller mina hästar och min rdning.
Jag har, som jag skrivit tidigare, ett sto. Ett sto som framför alla andra gångarter tagit till tölt. Utför, uppför, över stock och sten. Jag försökte tänka mig för och förmå oss att välja mellan galopp, trav och skritt. När hon (och jag) funnit en väl balanserad trav upplevde jag att vi tappade takten i tölt! Hon blir väldigt passaktig (inte travaktig). Efter att ha läst erat Månadstips för april har jag grunnat på om det kan finnas ett samband mellan att vi tappat takten i tölt och att hon blivit mer lösgjord och att denna lösgjordhet i sin tur varit grundläggande för hennes fina trav. Jag har verkligen arbetat på att lösgöra henne då hon var något av en sprättbåge tidigare. Till grund för mina funderingar hör också erfarenehterna från sista april. Det var ett härligt fyrverkeri i byn vid en Majbrasa en bit bort från våran gård. Gerda tog sannerligen inte smällarna och ljusblommorna på himlen med ro, så jag valde att ställa in henne på stall.
På morgonen, dagen efter, red vi ut. Jag satt på en krutdurk, spänd och sprättig men takten på den packade grusvägen var ren! Kan det vara så att hon i denna iver, ännu uppspelt efter nattens fyrverkeri, helt enkelt samlade sig bättre.
Mina tränings- och tävlingserfarenheter från friidrott är att teknik är en färskvara, precis som kondition och styrka naturligtvis, men individens teknik kan ändras avsevärt med ändrade styrkeförhållanden, rörlighetsförmåga och inte minst om man som individ växer. Med en hög koordinativ förmåga löser individen de nya förhållandena lättare och snabbare. Med ungdommar brukade vi lägga oss vinn vid att öva vissa tekniska moment (t ex ett uthopp) i "överfart" för att förbereda för en ökad förmåga att utveckla kraft och därmed ökad snabbhet (som vid ett uthopp ställer avsevärt högre krav på exv pendelbenets och armarnas snabbhet, dvs det ändrar "taktförhållandena" i uthoppet). Gångarter är ju en teknik, man kan likna exemplet ovan med att en (ung)häst töltar rent i ett visst tempo men tappar den i ett högre tempo då den inte "hinner med" att trampa under sig eller skjuta ifrån eller inte klarar högre frambensaktion. Kanske är ändrad lösgjordhet ett (i detta fall för oss nytt) för
hållande som skapar nya förutsättningar för hästens förmåga att tölta eller är det så enkelt att all lösgjordhet gör att hästen omedelbart "presterar" bättre? I hopp om att det lösgörande arbetet på sikt gör vår tölt bättre gnetar jag vidare med att förbättra samling utan att förlora hennes lösgjordhet. Sedan en tid tillbaka använder jag en runda, när vi rider ut, med mycket skritt i skogen, över hyggen, för att sedan vända hem på grusvägar som sluttar lätt utför, vi börjar hitta takten. Jag förstår att lösgjordhet och samling är en förutsättning för hästens ridegenskaper men funderar över hur relationen dem emellan kan se ut när de utvecklas (eller förändras).

Vänliga hälsningar Ylva

Svar

Hej Ylva!

Tölten blir oftast bättre av lösgörande arbete. Kan det vara så att hennes framåtbjudning blivit sämre och att halvhalterna inte går igenom?

I det lösgörande arbetet ingår att hästen har bra framåtbjudning, svarar på lätta hjälper och är koncentrerad.

Ren tölt kräver lösgjordhet, framåtbjudning och att hästen svarar på halvhalterna (utom hos naturtöltare).

Att hon töltade rent efter fyrverkerierna beror säkert på, som du själv skriver, att hon blev uppspelt och skyndar därför på sitt steg och då blir en passtaktig häst ren i tölten (en travtaktig häst blir istället mer travtaktig). På samma sätt fungerar det med tölttakten vid ridning på is.

Hästar behåller sin kondition i ca 6 veckor eftersom de är flyktdjur. Där skiljer de sig från oss människor som är rovdjur och börjar tappa kondition redan efter ca tre dagar.

Lycka till med tölten!

Hälsn IA

Fråga 18 april 2007

Hej

Har fått hem idagarna en unghingst på tio mån,som skulle vara ledbar o
grimtränad när han
kom till oss.så va inte fallet nu.när denna träning va gjord skulle han på
hingstbete hade jag tänkt.
denna träning har jag inte gjort förut.Han är väldigt rädd när man kommer
när ansiktet,övrigt går
det att smeka honom med hand o grimskaft på kroppen ganska bra i boxen.Hur
ska jag gå tillväga för att det inte ska bli katstrof sen i den fortsatta
träningen?

mvh susanne

Svar

Hej Susanne!

Träna att ta på grimman på unghästen i en liten box. Upprepa flera gånger och beröm honom med lugna smekningar och rösten.

Det bästa sättet att lära hästen att följa ledaren är att använda Monty Roberts metod Join Up. Googla på Join Up på nätet så kan du läsa mer om vad det är. Join Up går ut på att hästen själv väljer att vara med sin ledare och följer honom/henne vart som helst (lös). När det fungerar är det inga problem att leda hästen. Join up är lättast att göra i en rundpaddock.

Har du ingen rundpaddock kan du börja leda hästen i en bred stallgång eller en stor box. I början av arbetet skall ni alltid vara två stycken. Låt hästen gå runt dig i grimma. Jag brukar koppla grimskaften i grimmans sidoring och byta sida när jag byter varv. Vill unghästen inte gå kan medhjälpare gå efter den.

Följande skall du aldrig göra med en häst som inte är van att ledas:

Dra i grimskaftet framför hästen för att få den att gå (lär sig bara att hålla emot) Låt hellre medhjälparen gå bakom.

Smacka inte. Hästen förstår inte smackningar utan bli bara avtrubbad eller stressad. Höj hellre handen som drivning (se Join Up) eller ta hjälp av medhjälparen.

Arbeta med grimskaftet hängande löst, följer inte hästen dig skall medhjälparen hjälpa till (istället för att du drar i grimskaftet).

Lycka till!

IA Lindholm

Fråga 19 mars 2007

Hej!

Vilken snygg och informativ hemsida ni har!

Jag har en sak jag funderat på… Har hört att galoppen är lösgörande för hästen. Men jag undrar om höger resp vänster galopp påverkar hästens högersida på olika sätt?

Anna Niklasson

Svar

Hej Anna!

Roligt att du tycker om vår hemsida!

Att arbeta korrekt i galopp är, precis som du skriver, mycket lösgörande för hästen. För att få rätt effekt är det är viktigt att rida i båda höger och vänster galopp eftersom galopp är en oliksidig gångart. Skritt, trav, tölt och flygande pass är däremot liksidiga gångarter.

Hela hästen påverkas när man rider i både höger och vänster galopp precis som när man rider i höger och vänster varv. Jag brukar försöka rida lika mycket i båda varven i alla gångarter (förutom flygande pass….). Är det något som inte fungerar i tex höger varv eller höger galopp byter jag varv/galopp för att komma till ridning och när jag har gjort det och hästen har blivit mer ridbar byter jag tillbaka till det svåra varvet/galoppen igen.

Hälsningar IA

Fråga 15 mars 2007

Ia!

Hej, läste på er webbsida Ang att betäcka 3 års ston. bl annat.

intressant. Att dom gärna sänker ryggen efter föl.

Har just insett att ett av mina ston som fått sitt första föl inte längre har samma ryggmuskler utan ryggraden sticker upp lite och magen är lite för "hängig".

Jodå hon är igång, jag rider och longerar henne, även tömkörning då och då.

I skog och mark och över kavaletti. I god form förstås.

Före fölet hade hon jättefina ryggmuskler och ryggraden stack inte upp - visserligen har jag nu tagit ner henne i vikt för hon har nog varit överviktig i många år. Hon var mycket överviktig när jag köpte henne för 3 år sen. Tyckte det kunde räcka nu.

 Har du nåt tips på vad jag mer kan göra för att stärka hennes rygg/mag muskler? Tas tacksamt emot. :)

Vår-hälsningar

Christina K

Svar

Hej Christina!

Genom att hästens bukmuskler arbetar får hästen bättre ryggmuskler. När hästen arbetar i rätt form kommer bukmusklerna aktiveras och magen dras upp vilket gör att hela överlinjen blir starkare.

Det räcker inte bara med god ridning, hästen måste också utfodras rätt. När grovfodret är analyserat går det att räkna ut hur mycket grov resp. kraftfoder hästen behöver för att kunna tillgodogöra sig träningen på bästa sätt.

Mitt tips till dig är att fortsätta att rida ditt sto som du beskriver i frågan ovan och kontrollera att hennes foderstat är anpassad till det arbete hon utför.

Hälsningar IA

Fråga 28 februari 2007

Hej Ia och Denni.
Jag vill passa på att berömma er hemsida som alltid är uppdaterad och har
snygg layout.
Jag har en liten fråga, jag har nämligen blivit helt såld på avel! Jag
lusläser poäng, blup och stamböcker nu på hingstar som man skulle kunna
tänkas använda till mitt sto. Letar även efter ett ungsto( självklart med
toppstam) som jag senare kan använda till avel.
Nu är frågan, när kan man betäcka ett sto första gången alltså vilken ålder?
Och när är den äldsta åldern att betäcka första gången?
Och har ni något förslag på hingst till mitt sto som är efter Kolfinnur fra
Kjarnholtum? Hon är Högbent och har mycket pass, fux med stjärna och inte
jätte mycket man. Fem bra gångarter som är taktfasta och rena.
Ser fram emot svar.
MVH/ grannen Emma

Svar

Hej Emma!

Tack för berömmet av vår hemsida!

Frågan om när det är lämpligt att betäcka ett sto första gången tar jag upp under Månadens tips, mars. Knepigare är att besvara när ett sto kan betäckas senast. Egentligen är det ju bara att prova att betäcka stoet även om hon är gammal. Blir hon dräktig så var hon inte för gammal…..  Däremot skulle jag låta en stuteriveterinär göra en gynundersökning innan ev betäckning för att kontrollera att allt ser bra ut och sedan skulle jag låta den veterinären avgöra om stoet är i form för att betäckas.

När du letar hingst till ditt sto är det bra att först tänka vad det är för häst du vill ha. När du tänkt igenom det kan du titta efter hingstar som motsvara dina drömmar och gå igenom deras bedömningar, stamtavlor och blup. Rent spontant skulle jag tänka på att använda en hingst med mycket aktion förutom de egenskaper som ditt sto redan har. Fyr- eller femgångare beror på vad du vill ha. Sedan när du valt hingst, ditt sto har fölat o avkomman är inriden får du se om det blev som du önskade….

Det viktigaste för oss när vi väljer hingst till våra ston är att vi tycker om hingstens lynne och gångarter och att han är så lik vår idealhäst som möjligt. Helst skall inte exteriören vara under 8,00.

Lycka till med din avel!

önskar IA

Fråga 13 februari 2007

Hej!

Tack för alla bra tips och råd man får genom er hemsida. En eloge för att den alltid är uppdaterad och för alla fina bilder!

Jag äger sedan ca 6 månader tillbaka en islandshästvallack som i slutet av maj blir 4 år. Inridningen är så smått påbörjad sedan årsskiftet. Jag undrar hur man bör göra med tänderna. Visst ska man låta ta bort vissa tänder när de är i 4-årsåldern? Kontrollerar ni regelbundet hästarnas tänder så att de inte "växer fel" eller på annat sätt skadar hästen?

Jag undrar också var man kan få tag på Childericsadlarna? Kontakter man Ellen (som det står om på er hemsida)? Är på jakt efter en sadel och "råkade" låna en Childericsadel...nu är jag ju helt fast och kan inte tänka mig någon annan!! De är verkligen helt underbara!

Vänliga hälsningar

Lisa

Svar

Hej Lisa!

Roligt att du tycker om vår hemsida!

Vi kontrollerar våra hästars tänder en gång per år. När inridningen påbörjas vid tre års ålder är vi extra uppmärksamma på tänderna och hela hästens mun.

Förutom det så observerar vi om någon häst plötsligt tuggar annorlunda när den äter, tex att det tar längre tid än vanligt att äta eller att mat kommer ut ur munnen. Det har hänt på några unga hästar när de tappar tänder och en gång på ett äldre sto. Det gamla stoet var min älskade Freyja som hade fått en vass kant som störde henne.

Normalt gör vi mycket lite med tänderna, har bara koll på dem. Det viktigaste när det gäller tänder är att hästen har ett väl anpassat bett och nosgrimma och absolut viktigast av allt: en ryttare med bra händer!

Ibland har hästar vargtänder som kan tas bort om de stör hästen. Det är kanske de du tänker på?

Den underbara Luc Childéricsadeln säljer Ellen & Co, tel; 0708-80 66 99.

Lycka till med inridningen!

Hälsningar IA

Fråga 20 januari 2007

Hej.

Har fått problem med att min islänning har börjat hänga på tygeln. Riden på vanligt 3-delat bett med en fin eftergift i handen enligt tränare. Men han hänger sig ändå. Hör till saken att jag har fått ridit på pessoa en lång stund. Har inte brukat det på 4mnd nu. Får en fin eftergift innemellen i skritt, tölt o galopp. Traven är inte något problem. Har ni några tips på övningar som kan hjälpa oss?

Med vänlig hälsning

Lene o teitur

Hej Lene!

Först och främst bör en veterinär undersöka hästens tänder och dessutom utesluta att hästen är halt eller har ont någon annanstans. När det är gjort får man rannsaka sig själv. Börja med att renodla hjälperna dvs kontrollera att en hjälp i taget fungerar och att hästen svarar direkt och med lätthet. Be först din häst att gå fram och när den gör det säg till den att stanna.

Kyra Kyrklund förklarar det här träningsupplägget utmärkt i sin bok Dressyr med Kyra (hon kallar det Kyras ABC) som jag rekommendera dig att läsa. Du måste själv bli snabbare i handen så att du inte ger hästen möjlighet att hänga sig på. Läs gärna mitt svar på frågan från Anki.

Om din häst inte svarar direkt på förhållningen tycker jag att du skall sitta av och arbeta hästen från marken för att få den mer uppmärksam på dina hjälper. Du kan träna din häst att gå fram – stanna och backa. Var snabb med eftergiften när hästen gör rätt. Om hästen inte stannar eller backar så korrigerar du den med handen eller spöet på bogen. Om hästen inte lyssnar på tygeltaget hjälper det inte att dra mera.

Då din fråga är svår att svara på utan att sett din häst tycker jag att du bör ta hjälp av en duktig instruktör.

Lycka till!

Fråga 19 januari 2007

Hej!

Har precis hittat till er hemsida och vill berömma er för engagemang och kunskap!

Jag har ”sadlat om från halvblod till Islandshäst”. Efter att ha tävlingsridit mycket i både hoppning och dressyr (beridare och ridinstruktör) trodde i alla fall jag att det skulle gå ganska lätt att lära sig rida islandshäst! Men det roliga är ju mer jag lär mig desto svårare inser jag att det är. Mitt mål är att kunna tävla med bra resultat. (fyrgång) När jag valde Islandshäst föll valet på ett nu 7årigt sto, Jag valde henne för att hon har tre mycket bra grundgångarter (halvblodskänsla), hon var precis töltsatt när jag provred henne så den var svårbedömd. Jag ångrar inte valet för vi har mycket att ge varandra även om det kanske inte räcker till i slutänden.

Jag tar hjälp av en mycket duktig instruktör och han ger mig tips men jag vill ha fler! Nu till frågan: hur arbetar vi bäst för att få en bra tölttakt? VI går åt travtakten allt för ofta! Jag känner det inte alltid! (inser att frågan är stor) Men om vi säger att ni får en tillridningshäst som dras till travtakt vad skulle ni jobba mest med då? (Hon går i god form och börjar få bra muskulatur över rygg och kors). Hon har ingen tendens till pass! Hon har en mycket trevlig vilja framåt.

Från en ”Islandshästfrälstryttare” som heter Anki

Hej Anki!

Roligt att du gillar vår hemsida!

När vi arbetar med en häst som är travtaktig börjar vi först med att kontrollera att hästen kan de grundläggande hjälperna (gå fram- stanna – går undan för skänkeln). Sedan renodlar vi de hjälperna (tränar en hjälp i taget) så att hästen svarar snabbt och med lätthet. För att få tölten ren är det viktigt att hästen är lätt i bettet och att ryttaren vid halvhalter och sidoförflyttningar får mindre i handen än innan övningen, dvs att ridningen gör att hästen stannar längre och längre med vikten på bakbenen utan att ta stöd i handen. Ryttaren måste vara snabb i handen så att hästen inte har möjlighet att ha tygeln som sitt femte ben. Hästen skall kunna arbeta i en riktig form i grundgångarterna där överlinjen är den längsta linjen och ryggen välvd. Ryttaren skall sitta emot travtakt (2-takt) och främja fyrtakt med sätet (bäst genom att sitta stilla).

Oftast när ryttare som ridit tregångare får problem med tölten beror det på att de i sätet letar diagonal tvåtakt, att hästen är för tung i bettet och att halvhalterna inte går igenom.

För att få en bra tölt behövs:

Framåtbjudning

Lösgjordhet

Känslighet för hjälperna

Du har mycket erfarenhet och din häst arbetar i god form. Eftersom jag inte har sett din häst så blir mitt svar mycket generellt. Om hästen har hög ridbarhet (som jag beskriver ovan) och ändå inte töltar rent kan man prova att sätta tyngre skor bak. Vi har bara gjort det två gånger på 15 år, och då på hästar som inte alls började tölta och det gäller ju inte din häst.

Lycka till!