Divar är med sin totalbedömning på 8,78

 världens högst bedömda islandshäst i år!

 

 

God Jul & Gott Nytt År

önskar

IA & Denni

 

Förlovningsdag24dec13stor

22 december Vårt internet är sönder och kommer att lagas tidigast nästa år. Jag kan därför inte uppdatera hemsidan med aktuellt, ridtider m.m och det kan ta något längre tid än vanligt innan vi svarar på mejl. Hur som helst: det är julefrid! Njut av den kära vänner, släkt, samarbetspartners, elever, hästköpare och alla andra!

Vivajuli12b

Jag älskar den här bilden på Tina & Víva som är tagen när Tina provred Víva av Tinas man Fredrik.

Underbara nyheter: Divas dotter Víva från

Lindnäs är dräktig med kanonhingsten Viking från Österåker! Vilken spännande kombination. Vívas mormor, Freyja frá Tumabrekku, passade ju utmärkt med Vikings bror Flipi från Österåker: det blev Disa från Hocksbo. Grattis Tina och Fredrik!

Har varit flitig och passat på att uppdatera några sidor nu när hemsidan och jag samarbetar. Kika gärna in här:

www.iaodenni.nu/html/visade_ston.html

www.iaodenni.nu/html/visade_hingstar.html

www.iaodenni.nu/html/vara_uppfodningar.html

17 december  Datorn har vägrat göra back-up på hemsidan sedan förra veckan. Tror att jag lyckades lösa det själv idag - undrets tid är inte förbi. Trollungen Týra har haft hembesök av veterinär från Strömsholm och stygnen är tagna. Bandaget måste klia för hon biter på det. På veterinärens inrådan har vi kletet in bandaget med vaseslin blandat med cayennepeppar. Verkar hon dock tycka är helt ok att få i sig... Annars är hon på bra humör och står snällt i boxen. Tur det för där ska hon stå i 1 ½ månad till och dessutom med stödbandage. Igår kom första hästen in efter höstvilan och fick skor. Så nu ska jag ta premiärturen efter riduppehållet på DunderDivar.

Två svenska supertjejer på Guld och Bronsplats på VM: Moa och Annie (som tog VM-guld i stilpass) Ett mycket sent grattis till er båda två!

Moa & Mökkvi = ren och skär glädje!!

10 december  Passar väl utmärkt att

skriva om Moa och Mökkvis succé-VM på själva Nobeldagen! De gick från klarhet till klarhet under VM-veckan och resultatet blev VM-brons i 250 meter pass och VM-GULD i Speedpassen på kanontiden 7,39! Megagrattis till dig Moa och till Mökkvis uppfödare Lars och Petra!

Felicia var oxå superduktig. Hon startade i en gren och då gällde det. Typiskt nog kom det sexa, dvs första ekipaget utanför final. Vet att de hade klättrat i finalen om de fått rida den eftersom det blev ett liten misstag i uttagningen som kostade det fina ekipaget deras finalplats. Så typiskt.

Betäckningsåret 2015 är över och vi vill

tacka all trevliga stoägare! Har blivit bortskämda med champagne, blommor, hemvärpta ägg och fina rader som denna t.ex: “Ultraljudade Meyja igår, passerat 90 dygn (närmar sig 100 dygn) och hon är fortfarande dräktig. GLAD!!! Så otroligt nöjd med ert mottagande, ert engagemang och skötsel av Meyla.Tack ännu en gång för i sommar!” Tack själv Maarit - en ära att ta hand om ditt trevliga kanonsto!

Superfina Felicia och Kainn!

9 december  Äntligen kommer min sista

missade rapport från i somras - om tävlingarna. Jag hade ju ett uppehåll under tiden den trista Divarhistorien höll på.  Detta är roligt att skriva om, nämligen ekipage som jag haft förmånen att följa och som lyckades så bra på SM. Felicia och Kainn vann T2 finalen på kanonpoäng och blev uttagna till VM! Elin och Gandur knep silvret i femgången. Frida och Hera gjorde mycket bra resultat i stilpass. Och Moa och Mökkvi gjorde raketkarriär, eller vad sägs om: guld i P1 250m och femgångskombination, silver i F1 och speedpass och blev uttagna till VM! Stort grattis alla fyra (åtta) - makalöst bra gjort!

Flera år gammal bild på söta Elin och söta Gandur!

Denni har oxå varit med på två tävlingar som jag inte skrivit om. Dagarna efter SIFs avel nya regel ang. VM och 7-årshingstar åkte vi till Stenholmen där Denni och Divar startade i femgång och fick 6,87 poäng och Sjór fick 7,27 (tror jag det var) i T1. Två A-finalplatser som Denni strök sig ifrån, och så åkte vi hem. Några veckor senare var det SM. Gick sådär med Divar i femgång med en ofokuserad ryttare - 6,50. Bättre med Sjór (med en mer fokuserad ryttare) fick 7,37 (tror jag) och knep en A-finalplats. Det blev Sjórs första final och det gick sådär.  Sedan fick vi äntligen åka hem- skönt!

Extra insatt kursdag - trettondagen, onsdagen den 6 januari.

8 december  Igår hämtade vi hem en pigg och glad Týra, alias Trollungen, från Strömsholm Hon kan inte alls förstå varför hon ska stå still i boxen. Tur att hon inte vet att hon ska stå där i två månader. Hoppas nu att hon håller sig tillräckligt lugn så att sträcksenan kan läka.

6 december Vi har haft strömavbrott sedan i fredags, nu är äntligen strömmen igång. Pratade med Strömsholm två gånger i fredags - först med receptionen på morgonen och fick veta att Týra mådde fint och var matglad. På eftermiddagen ringde Ulrika och berättade att det såg bra ut när de bytte bandaget, men att Týra inte skulle åka hem lördag förmiddag utan vara kvar till måndag. Synd att hon inte fick komma hem, men med facit i hand hade det varit svårt att sköta sår och bandage utan ljus och med pannlampa. Dessutom har Ulrika jour hela helgen - av de fem dagarna Týra varit på Strömsholm har bästa Ulrika haft jour fyra - det är i varjefall toppen. Nu väntar jag på att Ulrika ska ringa i eftermiddag. Och gärna berätta att sötnosen mår bra och att läkningen går enligt plan.

Kvinnorna i US är snygga bakifrån oxå.

Heldag på SLU för tränare och instruktörer

i måndags. Föreståndaren på hipplogenheten, Anna- Lena Holgersson , välkomnade oss. Drefter berättade Charlotta Liedberg om hipplogprogrammet och sedan avlöste professorer och doktorer varandra med det ena ämnet intressantare än det andra. Kanske var “hältdiagnostik med nya hjälpmdedel” mest spännande denna dag. Inte ens veterinärerna kan se vilket ben en häst är halt på (i många fall) - helt suveränt att då ta hjälp av tekniken med censorer och datorer. Tack SLU! Bäst av allt var ändå såklart att träffa underbara  Jenny på söndagskvällen. Har längtat efter att träffa henne.

Alltså dessa tre kvinnor i SIFs US - de är hur bra som helst. I måndags fixade de en kanondag på SLU för tränare och instruktörer.  Jag är så glad att utbildningssektionen, som jag var med och startade 1993, har så kunniga människor och som dessutom har ett ideellt hjärta och hjärna.

I morse ringde jag Strömsholm för att

höra hur Týra tagit natten i box - det hade gått jättebra. På eftermiddagen ringde en veterinär upp och berättade att Týra mådde bra och ville gärna äta så fort hon fick efter uppvaknandet. Imorgon ska bandaget av och om det ser bra ut ska vi hämta henne i helgen. Sedan blir det boxvila. Måste säga att servicen på Strömsholm så här långt har varit helt enastående. Och veterinär Ulrika är en stjärna, men det visste vi redan. Djurvårdare Robban var så fin när de båda hästägarna hade lite svårt att hålla i sin häst pga av svaga ben... Men, vi turades om att må illa i varjefall..... Tur att vi var två... Nu längtar jag efter att få hem sötnosen Týra Jag har äntligen slutat kalla henne för Venus-  her look a like, både till utseende, lynne och rörelser. Týra måste bara bli helt återställd.

Några dagar gammal Týra sommaren 2012.

Redan då superfin och ranglåg - bäst att “tugga” när de andra ska hälsa.

4 december  Ledsen idag - stackars fina

rara Týra fastnade i staketet igår (trots helt staket och hög el). Hon är lägst i rang så vi tror att hon har ”flyttat” på sig för någon av de ranghöga (dvs alla de andra utom fölet...). Tyvärr höll tråden, men inte delar av hennes ben. Bästa veterinär Anders hade jouren och skickade oss direkt till Strömsholm.  Första gången i en transport och resan dit gick strålande - Týra stod som ett ljus. Skönt ändå att ha kamera. Och väl framme hade bästa veterinär Ulrika Norell jouren. Vilken tur i oturen. När första veterinären Johanna började prata om att hasleden var ev. skadad höll jag på att svimma första gången, Denni var inte heller så kaxig - vi turades om att hålla i sötnosen som skötte sig exemplariskt. Läskigt att se enda in till benet.  Några timmar senare konstaterade Ulrika att nästan hela sträcksenan var av - då svimmade jag. Vilka hästägare... Huvudpersonen stod som ett ljus. Ulrika bestämde att Týra skulle sövas och opereras liggande. Jobbigt att lämna Týra där - hon har aldrig stått på box på natten och äter bara höstbete - stora förändringar på en gång förutom allt annat. Sent sent ringde äntligen Ulrika och berättade att operationen och uppvaktandet hade gått bra. Týra har nu en stödskena från hasen och ner till hoven och ska vara kvar några dagar på Strömsholm. Håll  tummarna att allt går så bra det kan.

Bilden på skönheten tog Eiríkur Jónsson på prisutdelning vid VM 2003 när Diva tog VM-guld

28 november  Höstterminen är slut och

jag tackar mina underbara elever för en kanonhöst och önskar er alla välkomna tillbaka i januari. De nya tiderna mejlar jag ut de första dagarna i januari.

Avkommorna som gör att Diva får

hederspris med 126 i BLUP (högst i världen i Divas kategorie) är: Ess från Lindnäs, Víva från Lindnäs, Divar från Lindnäs, Rúna från Lindnäs och Alisa från Lindnäs. De är födda 2004, 2005, 2006, 2007 och 2008. Makalöst bra gjort av Diva att producera fem förstaklassavkommer fem år i rad. Fäderna är Laufi från Hocksbo, Dökkvi frá Mosfelli och Ómi från Stav. Ess ägs av Sofie Stoltz, Víva av Fredrik och Tina Bodin Carlson, Divar av Karin Westerlund, Kia Holmquist och oss och Rúna och Alisa äger vi själva. Grattis till oss allihopa. Och tack mamma/mormor Freyja för att du berikar varje dag!

Hederspris till världens vackraste

islandshäst: Diva från Gategården. Åh så stolt jag var på SIFs gala för några helger sedan när jag fick ta emot Divas pris. Och inte nog med det: Divar fick pris som den högst bedömda hingsten i klassen 7 år och äldre. Divar är ju faktiskt den högst bedömda islandshästen i världen i år, alla kategorier. Och allt började med mormor Freyja frá Tumabrekka som är min match in heaven. Älskade Freyja, Diva och Divar - vilka hästar de är! Lindnäs var även nominerad som årets uppfödare.  Före middag och prisutdelning lyssnade vi på tre intressanta föreläsningar. Därefter intogs en riktigt dålig middag som övergick en underbar fest som varade natten lång.

23 november Hästarnas vila har inletts med full aktivitet för människorna i företaget. Vi for iväg några dagar till Västkusten för att träffa våra vänner Lena och Krister och ha lektioner med våra kära hästköpare och deras fina hästar. Som alltid roligt! Denni åkte sedan hem, men jag hoppade av tåget i Falköpning där Åse hämtade mig. Så följde två intensiva härliga dagar på BYS med RE Island. På bilden, som Åse tagit, tränas Eyjólfurs galoppvolt med assistans av många hjälpinstruktörer. Kanonövning om ekipaget behöver träna övergången trav - galopp - trav eller “ tralopp” som Pether Markne kallar det.

Vackra Divar och fina Karin!

Nu har vi släppt ut de sista två hästarna

(som var, numera inridna Freyja och Týra) på höstvila. Så alla tretton hästar är i sommarhagarna och hagarna hemma vid stallet är tomma. De äldre hästarna vet när skorna tas av och de leds bort till sommarhagarna (där går inte ridhästarna på sommaren utan  bara avelshästar, unghästar och ston som är här på betäckning) att nu är vi lediga. De är så uppspelta, förväntansfulla och glada!

13 november  Divars andra delägare har

oxå varit här och ridit på sin häst! Och det gick oxå jättebra! Karin sken som en sol och njöt av Divar. Nu har alla Divars fyra delägare ridit på honom: Denni, Kia, Karin och jag.  Undrar lite över att Kia och Karin som köpte sina delar i Divar för drygt två sedan. Brukar man inte provrida en häst före köp, inte flera år efter, eller?

Fina Lakkrís från Skarpäng- här med Emmy i sadeln.

10 november  Lakkrís besökte sin uppväxt

gård, dvs Lindnäs, förra helgen. Han kom hit med sin mor Sóley vid 3 veckors ålder och åkte drygt tre år senare. Kom som föl och åkte som inriden unghäst. Lakkrís far är Prins från Knutshyttan. Kia red honom på lektion och det var verkligen roligt att se honom som 4-åring drygt ett år efter han lämnade Lindnäs. Riktigt fina och mycket lovande gångarter har han och bra riden är han oxå!  Vi önskar Kia och döttrar lycka till med finfina Lakkrís!

Jag tänker bara på Jenny, Hreggi, Eyvi och Elsa och tycker det är så orättvist. Varför ska sådant drabba dessa underbara människor?

9 november Idag går våra tankar till våra vänner Jenny & Hreggi och deras barn Eyvi och Elsa som förlorade sitt hus i en brand igår. Ingen människa är skadad, men deras två hundar har fortfarande inte kommit hem efter branden och vi hoppas innerligt att de gör det.

Vackra Divar och fina Kia!

2 november  Den ena av Divars delägare

har varit här och ridit på sin häst. Det gick jättebra! Nu väntar vi på den andra delägaren. Sista fem dagarna har bestått av lektioner. Började på onsdagen med terminens sista lektioner för Rebecca. Jag red Týri och det är så roligt att jag känner att jag utvecklas som ryttare. Att rida lektion för en duktig instruktör is da shit! Denni och Divar var oxå duktiga. Tack Rebecca! Vi har haft glädjen av att ha två av “våra tjejer” här: först kom Rebecka och Sómi några dagar och när Rebecka åkte hem kom Elise med Björk och Ló. De varvar slit med att rida lektion = bra deal för oss alla. Dessutom har ca 25 elever passat på att rida lektion i det fina höstvädret. Nu är det bara några dagar kvar innan våra hästar får sin (och vi vår) höstvila.

Diva och Divar sommaren 2006  Kommer precis ihåg när vi tog det här fotot. Jag hade precis fått en “riktig” kameran och vi gick ut i flocken. Diva var superbusig - vilket syns på fotot. Alltså denna Diva: nu har hon fem bedömda avkommor som gör att hon kan få hederspris för avkommor och landar på 126 i BLUP och bäst i världen (i hennes kategorie). Divar är nästan lika bra: BLUP 129 och nr 3 i världen (i hans kategorie). Älskar FREYJA -  DIVA - DIVAR!

Vinna fick 8,5 både i tölt och långsam tölt!

27 oktober  Traudi o Utbildningsskalan -

i teori och praktik, hade jag nöjet att vara med på igår på BYS. Riktigt bra!!

Grattis Susanne, Anneli och Robin till

era hästars fina avelsbedömningar under sommaren 2015! Susannes Victoria erhöll 8,14 med Eyvi isadeln, Annelis egna uppfödning Vinna (Lillasyster) 7,89,  tränad av Anneli själv -  visad av Elli och Robin visade själv sin Baldur till 8,12 i totalpoäng. Bra gjort! Och nästa gång sitter passen oxå Anneli.

30 år har både Denni och jag fyllt för länge sedan - även om det är svårt att tro.... När jag fyllde år i augusti skojade Denni och skrev på sin fb att jag fyllde 32 år. En av mina elever som har ridit här sedan i januari kontinuerligt påpekade när jag sa att vi är födda samma år - nej du är ju bara 32 år. Herregud - hon gick på det. Häromdagen var Denni i en motorcykelaffär och talade med försäljaren om försäkringar (de blir billigare ju äldre man är). Försäljaren tittade på Denni och sa: för du har väl fyllt 30 år? Kul för oss som fyller 50 år nästa år.

Våra hästköpare hör ofta av sig och berättar om deras fina hästar. Det är så roligt att de hästar som vi sålt sprider sådan glädje! På bilden till vänster är det Tainas Nía som “flyger” över hindret - precis som alla Týras avkommor som fått prova på att hoppa. Sandra Nordin har fotat Nía in action. Och den ljuvliga höstbilden till höger har Lena tagit på sin Amor - vilka färger på både häst och natur!

22 oktober  Nu har Agersta fått hem mina favoritborstar från Borstiq - de med mjuk “borst”. Läs mer under fliken “Vi rekommenderar”.

Bys15

Läs mer här om utbildningen:

vgrbys.se/ och klicka på “Utbildningar” - “Ridsportentreprenör” - Ridsportentreprenör Islandshäst”.

Nu är Ridsportentreprenör Island

igång på BYS. Första gången jag var där och undervisade var i början av den här veckan. Vi håller till på Axevalla travbana och Skålltorps ridskola strax utanför Skara. Ett av målen med utbildningen är att studenterna blir B-instruktörer. Åse Ericson är programansvarig. Intresset för utbildningen har varit stor och alla platser har gått åt.

TiH US i lördags var som sagt fullbokat vilket var riktigt roligt! Teori och praktik varvades under dagen. Fem duktiga ryttare red: Rebecka A, Åsa W, Maria T, Ellinor F och Denni H. Stort tack till er ryttare!  Vi fick elva nya TiH Instruktörer på nivå 1, en på nivå 1,2 och 3 och fyra nya TiH domare. Grattis! Deltagarna kom från Sverige, Norge och Island. Bilden, som Dísa Reynis tagit, visar slutet av dagen. Denni berättar om sin ritt och Lena och jag lyssnar - och alla deltagare oxå hoppas jag. Tack till alla er som kom!

TiH US  Det finns en biljett att köpa till TiH US imorgon, lördag, pga sjukdom. Mejla mig om du vill köpa den: info@iaodenni.nu

Älskade Pappa jag saknar dig.

16 oktober  Min Pappas 80-årsdag idag,

men han fick nöja sig med 66 födelsedagar. Han levde så intensivt så det kändes kanske som 200 år för honom. Jag tycker att han kunde få uppleva sin 80-årsdag. På bilden ser han ut precis som jag kommer ihåg honom. Den är tagen på hans arbete på Fagareds Ungdomsvårdskola. Där var han läkare, psykiater, i 30 år, men inte på måndagar - då var det privatmottagning hemma. Min pappa VABade aldrig - var jag sjuk följde jag med honom till Fagared.  Och på bilden har han har telefonen igång - som alltid på språng med någonting. .

TiHLogganb

13 oktober  Nu förbereder vi oss för fullt

inför lördagens evangemang: Tölt i Harmonys Utbildningsseminarium. Det är en hel del att fixa med. Riktigt roligt att seminariet är fullbokat! Vi ser fram emot en lärorik och rolig dag för oss alla!

Inridningen fortsätter med Týris döttrar:

Freyja Divudóttir och Týra Disudóttir. Fina är de båda två och den svarta Disadottern har Denni gett smeknamnet: trollungen. Gulligt tycker jag - det var länge sedan vi hade någon häst med ett smeknamn. Nu var det dax.

Info inför TiH US lördagen den 17 oktober

finns här:

toltinharmony.wordpress.com/

Läs den informationen. Handlar om anmälan om ev. allergi, program, vägbeskrivning, dokument som ska skrivas ut m.m. Sprid gärna detta till alla som du känner som ska delta. Varmt välkommen önskar Tölt in Harmonys styrelse

8 oktober  Syster Frida har mejlat igen om

Miras son Midnight: “Vi har även legat i hårdträning med att inte vara på diskbänken ;-) “. Frida är ordförande i Finntorps Ridklubb och är i år nominerad Årets eldsjäl av Eskilstuna Kuriren. Rösta gärna på Frida Winnerstig, så blir både hon och jag glada!

Ragnhilds vinnarhästar poserar!

5 oktober  Ragnhild tävlade båda sina

fina hästar förra helgen och som man ser på bilden gick det strålande! Vinst i både V2 och F2. Grattis säger vi!

Nytt under fliken “Vi rekommenderar”

Mitt i juli var det den årliga “släktträffen”

på Lindnäs. Flera av våra underbara hästköpare ordnar och fixar och bjuder på underbar mat på Malmköping Camping! På dagarna rider de lektion på sina Lindnäs/Hocksbohästar. I år hälsades “lillebror” Isidor med ägare välkommen i gänget! Och han är verkligen lillebror - har 13 storasyskon, men kommer aldrig bli storebror själv. Imponerad av Ylva som kom hela vägen från Öland utan häst: bara för att umgås och det är inte så bara.. Tack kära “släktingar”! Vi ses allihopa nästa sommar igen, om inte förr.

Majas barnbarn, Miras son- Midnight, har precis fyllt 1 år och njutar av livet!

1 oktober  Träning ger färdighet!

Min syster Frida mejlade en bild på Midnight och sammanfattade deras uppfostransförsök så här: “Sommarens hårdträning om att inte vara på bordet har verkligen gett magiska resultat :-)”. Helt opartiskt tycker jag att Midnight är mycket söt!

Sofie och Brandi har oxå tävlat

De tävlade på ÖSM i början av sommaren och vann A-finalen i V5! Tog vägen genom att rida B-finalen först och sedan i A-finalen var Brandi mer ridbar och de landade på fina 6,09. Grattis!

TiH på Island har jag oxå missat att

skriva om. Denni presenterade TiH på Island tidigt i våras. Många planerade att komma, men ett försenat flyg ställde till det så det blev en liten, men mycket kunnig skara som lyssnade och diskuterade. Kändes mycket bra!

OMG Som jag skrev för någon vecka sedan uppfyllde Freyja Divudóttir  alla våra höga förhoppningar när hon longerades första gången. Men nu kommer vi till överraskningen - lillasyster Týra Disudóttir, som levt hela sitt liv i skuggan av Freyja, rörde sig oxå  kanon. Som Denni sa: hon rör sig ännu bättre. Är det möjligt? Vad är denna årgång för hästar och vad är valacken Týri för avelshingst? Det är tydligen föda upp hästar vi ska göra. Oj vad jag skryter - jag vet. Efter den här sommaren är det härligt att få vara lite hög - det går över.

Gammal bild på ung Amor.

Lena och Amor har tävlat och vid sista

tävlingen var Lena riktigt nöjd med Amor. De red final och erhöll en färgad rosett! Grattis säger vi! Roligt att följa er träning och framsteg.

30 september SIFs Utbildningssektion

I fredags deltog jag på ridlärarmötet som arrangeras av US. Blir lycklig av att se och vara med om det utmärkta arbetet som US gör och gjort sedan starten 1993. Här finns kunniga eldsjälar med ideella hjärtat och gärningar plus en härlig energi! Tack till US och mina ridlärarkollegor för en bra dag. Nu har vi mycket att arbeta med!

Annika och Isidor - så fina ihop!

29 september  Sötnosen Isidor har vi haft

nöjet att haft här under slutet av sommaren när hans ägarinna flyttade. Annika har kommit och ridit honom kontinuerligt och det har gått riktigt bra. Bättre köpare kunde inte Isidor få. Och inte vi heller för den delen! Varmt lycka till med “lillebror!

Igår kom Rebecca igen och höll lektioner

för oss. Den här gången gick det superbra för mig & Týri - vi hade tränat ordentligt! Taina & Nía och Denni & Divar var oxå riktigt duktiga. Och såklart vår ridlärare oxå! Så kul att komma igång och träna på riktigt. Varför får jag träningsvärk i benen efter lektionerna? Vad gör jag annars? Eller vad gör jag inte annars?

26 september Nu börjar jag beta av flera roliga händelser under sommaren 2015. Här följer en höjdare: på midsommarhelgen kom våra vänner Rebecca och Cia och hälsade på oss. Jag hade frågat Rebecca innan om jag kunde få rida en lektion för henne på Týri. Och det gick bra. Rebecca har arbetat 6 ½ år totalt hos Lussan, Minna, Pether och Per och vunnit Scandinavian Open för 6-åringar i Falsterbo! Hon har dessutom  tidigare ridit Divar och Sjór på ett föredömligt sätt. Lektionen var superbra och jag lärde mig mycket. Extra plus att Rebecca red Týri så fint (syns på bilden). Efter en månad var det dax för nästa lektion. Då passade jag på att fråga Rebecca om hon ville komma hit under hösten och hålla lektioner för oss och för de av mina elever som vill. Det ville hon och nu är vi igång.

Förra måndagen var första  tillfället. Gick kanon - även om jag hade en hel att träna på med både Týri och Divar. Nu på måndag är det dax igen och jag får hoppa över mitt “jagriderintepåhelgen” och sätta på mig ridbyxprna och rida imorgon. Måste vara väl förbered så att inte ridläraren blir besviken på mig..... det vet ju alla hur det är, inte skoj.

24 september Två gånger i sommar har jag åkt till BYS - Biologiska Yrkeshögskolan i Skara, för att vara med på antagningsprov till den nya utbildningen Ridsportsentreprenör - inrikning Island.  Superkul att utbildningen blir av och att den är fullbokad med 12 studenter! BYS har i år fler studenter än ngt läsår tidigare - 175 st. Och inte nog med det - BYS är oxå Sveriges största yrkeshögskola inom de gröna näringarna., sett till antalet utbildningar och antalet studenter. Och vem är spindeln i nätet - såklart Åse Ericson! Cirkeln är sluten, Åse och jag arbetade tillsammans på SIFs kansli i Floda 1993 - 1994 och en våra viktigaste projekt var att få igång SIFs utbildningar - vi kan väl säga att det lyckades! På BYS ska jag arbeta som ridlärare (huvudlärare för islandshäst). Bilden är tagen av Åse vid det andra antagningstillfället i augusti.

Kärt minne: När jag kom hem från stallet en dag som fjortonåring kom min pappa skuttandes och jag förstod att något stort hade hänt. Han sken som en sol när han berättade: gissa vem som har ringt dig? Åse Ericson - oj, det var så stort att det inte gick att fatta. Var väl bara ett samtal från Peter Mesch som kunde toppa det. Vad Åse ville mig: om jag kommer ihåg rätt ville hon  engagera mig i lokalklubben Gauti. Där började mitt ideella arbete - året var 1981, och det har bara fortsatt och fortsatt. Tack Åse för lång och härlig vänskap.

23 september  Idag fick Freyja Divudóttir från Lindnäs (på bilden 1 år gammal)  skor fram. Därefter longerades hon - och milda moses - hon gjorde oss inte besvikna precis. Hon rör sig som en miljon och bara ökade och ökade  traven med bakbenen i magen och frambenen i hakan. Älskar när de är så rumsliga att de bara tar för sig i trav i perfekt takt utan att fundera på att rolla eller galoppera. Då flyger de fram i ökad tölt och pass efter några års träning. Freyja har ännu bara rört sig i grundgångarterna och det gillar jag oxå - särskilt när hon är AA (genotyp för femgångare precis som mamma Diva och pappa Týri). Just det -  nu när jag skryter som värst - glömde: hon är stor och vacker oxå! Och brun! Och......

Har nu sex Divaavkommor i träning: Divar; Rúna, Alisa, Glans, Magni och Freyja. Och en systerdotter till Diva: Týra Disudóttir , som kommer skos imorgon.

22 september I början av sommaren hade vi fint besök på Lindnäs! Då kom Miriam och Fabienne och hälsade på. Med sig hade de Fabbis nya superfina islandshäst.  När jag var 20 år arbetade jag på deras gård Österbodarne strax utanför Alingsås. Det var där jag träffade världens bästa Freyja. Tack vare Miriam och Fabbis fick jag möjlighet att köpa underverket fyra senare. Det är jag dem evigt tacksam. Freyja har betytt så mycket för mig och för hela vår verksamhet. Tusen tack underbara Miriam och Fabbis! Det var så roligt att träffa er igen! På bilden, som är tagen hösten 1987, rider Fabbis på hingsten Gloi och jag på Freyja. De fick senare fyra föl tillsammans - den fjärde är Louise Löfgrens fina Tindra. Jag red inte med hjälm eftersom jag var odödlig på den tiden.....

17 september. Nu är det bara 12 biljetter kvar till TiH Utbildningsseminarium här på Lindnäs lördagen den den 17 oktober. Kul!

Vill du lära dig mer om ridning?

Kom isåfall till Lindnäs lördagen den 17 oktober och var med på TiH Utbildningssemiarium. Dagen börjar på hotell Plevnagården kl 9.30 med välkomstfika. Därefter teori om Utbildningsskalan (ridlärare IA Lindholm) och hur det går till att döma efter Utbildningsskalan (FEIF och VM-domare Lena Lennartsson).

Efter lunchen på Plevnagården förflyttar vi oss till Lindnäs där den praktiska delen är förlagd. Under clinicen kommer vi att få se ekipage rida de olika nivåerna i TiH. IA och Lena går igenom programmen och dessutom kommer ryttarna rida om en del av momenten för att vi ska se vad som händer med takt, lösgjordhet, kontakt, schwung, rakriktning och samling när ryttaren får hjälp och ändrar sin inverkan. Nu när seminariet är flyttat till Lindnäs planerar Denni att rida. Det kommer oxå flera andra ekipage.

Därefter samlas vi på Plevnagården igen och bjuds på eftermiddagsfika och dagen sammanfattas. Under hela tiden finns givetvis möjlighet att ställa frågor. Seminariet beräknas avslutas kl 17.

Allt detta till en kostnad av 650 kr!  Här finns info om anmälan m.m.: toltinharmony.wordpress.com/utbildning/   Det finns även möjlighet att bli TiH instruktör och TiH domare - gå in på länken ovan och läs om hur det går till och vad det kostar. Anmäl dig via icesale.se Välj logga in som ryttare eller Ny ryttare (längst upp till höger). Välj Anmäl till, gå in på Biljetter och välj där Tölt in Harmony Utbildningsseminarium. Välj biljettyp. Anmäl dig och betala . Under meddelande fyller du i om du är allergisk mot något födoämne.

Nytt! Du som deltog i TiH dagen den 8 februari 2014 på Edeby kan ansluta till den praktiska delen klockan 13.30 på Lindnäs och vara med på clinicen, eftermiddagsfika och sammanfattningen till en kostnad av 350 kr.  Hoppas vi ses lördagen den 17 oktober!

Varmt välkomna hälsar Tölt in Harmony föreningen!

 

16 september Ny produkt under fliken “Vi rekommenderar”

15 september  Nytt citat under fliken “Tänkt & tryckt” som jag fått från en av mina elever.

14 september Nu har vi fått tidningen Islandshästen och kan där läsa att SIFs avelsstiftelse, med en dåres envishet, håller fast vid sina felaktigheter. De beklagar att vi inte var insatta i en diskussion om avelshästar 7 år och äldre och deras deltagande på VM som pågått en tid både inom styrelsen och i tränar/hästägarkretsar. Mer beklagligt är väl att SIFs avelsledare inte informerats om det. De skriver: “Några anser att det finns regler inom området, andra har sökt och inte funnit, åter andra tror sig veta hur det ska vara” - vi tillför inte någon av de tre kategorierna:  vi visste inte och frågade därför FEIFs avelsledare och SIF avelsledare punkt.

De kommer med nya felaktigheter: t.ex. att två personer vid flera tillfällen komminicerat med oss, både skriftligt och muntligt. Det är fel - det är den ena av de två personerna som gjort det, inte båda två. De andra personen har däremot skriftligt svarat, på styrelsens uppdrag, på de frågor vi skickade till SIFs avelsstiftelse efter VM-uttagningen var klar, dvs i mitten av juli. Att de ska var så svårt att hålla sig till sanningen.

Och innan vi lämnar den här tråkiga: om allt är så klart som de skriver varför kan de då inte svara på våra följdfrågor när deras svar på våra frågor innehöll flera rena felaktigheter? Vi väntar fortfarande på deras svar och har gjort det i över en månad.

Här är länken till deras märkliga text: sifavel.se/?p=2027

Slutligen: tusen miljoner tack till er alla som har stöttat oss den här sommaren - ni är många! Vi är på G igen!!

10 september I det numret av tidningen Islandshästen som kommer nu i dagarna har vi skrivit ett inägg som heter “Divar och VM 2015”. I slutet av inlägget står det att våra frågor till SIFs avelsstiftelse, deras svar och våra följdfrågor kommer publliceras på vår hemsida vilket vi gör här nedan. Tyvärr har SIFs avelsstiftelse ännu ej svarat på våra följdfrågor som vi mejlade till dem den 3 augusti 2015.

Våra åtta första frågor är numrerade 1), 2) osv och skrivna i blått. Efter frågorna följer SIFs avelsstiftelses svar, oxå i blått. Därefter kommer våra åtta följdfrågor i fet röd text. I samband med att vi skrev de åtta följdfrågorna skrev vi även “Vår åsikt” och “Vår kommentar” - även det i röd text.  Följdfrågorna tillkom eftersom vi ansåg att deras svar på våra frågor innehöll felaktigheter och dessutom krävde förtydliganden.

Här följer våra frågor, deras svar och våra följdfrågor:  (obervera att följdfrågorna är skrivna den 31 juli 2015.)

1) Varför fortsatte inte nedanstående regel/text som gällde den 12 maj 2015 att gälla tills efter VM 2015??

”Hej

Till VM tas de hästar ut som har högsta poäng det aktuella året. Att en häst har deltagit i samma åldersklass på tidigare VM är inget hinder för att den tas ut igen ett annat år. Det är ju bara klassen 7‐år och äldre som kan vara aktuellt.

Med Vänlig Hälsning

Arne Rulander”

Svar: Enligt Arne Rulander så var hans svar per mail menat som information. Det fanns den 12/5 inget förankrat regelverk i SIF Avel angående uttagningen för avelslandslag till VM förutom FEIF:s riktlinjer.

Följdfråga 1: Vad menas med att Arne Rulanders svar till oss bara var ”information”?

Vår åsikt: Hur ska vi som mottagare av Arne Rulanders mejl kunna skilja på vad som är ”information”, ”regel” och/eller ”besked”. När vi frågar avelsledaren, såsom officiell kontaktyta för SIF avel och får ett rakt och tydligt svar från vederbörande, så måste väl vi rimligtvis, kunna lita på att det svar vi får, kalla det vad ni vill, faktiskt gäller.

2) Varför kom det en “Ny regel” den 22 juni i slutet av säsongen när 4 av 5 bedömningar är avklarade? Då visste ni dessutom att den nya regeln bara gällde en enskild häst.

Svar: Frågan har tagits upp tidigare och när vi tog beslutet den 22/6 så insåg vi inte omgående att det endast skulle drabba er häst. När det uppmärksammades så ändrade vi på tillämpningen omedelbart för att det skulle möjliggöra deltagande i VM för Divar från Lindnäs.

Följdfråga 2: Menar ni på allvar att varken avelsdomare Nina Bergholtz, mätare och ansvarig för collecting ring Jökull Gudmundsson, bedömningsansvarig Ivar Arnbjörnsson eller speaker Monique Nilsfors eller någon av er andra visste att er nya regel skulle drabba Divar? De fyra först nämnda; Nina, Jökull, Ivar och Monique hade dessa befattningar vid den bedömningen där Divar erhöll 8,78 i totalbedömning och därmed blev världens hittills högst bedömda islandshäst i år.

Vår åsikt: Vi finner det ytterst märkligt och oprofessionellt att ni som styrelse fattar beslut utan att först ha gjort en konsekvensanalys.

Följdfråga 3: Var styrelsen enig eller var det någon som reserverade sig mot beslutet om ”Ny regel” den 22 juni?

Följdfråga 4: Menar ni verkligen att ni ändrade på tillämpningen omedelbart när det uppmärksammades att er nya regel bara skulle drabba vår häst?

Ordet ”omedelbart” betyder enligt ordboken: genast, ögonblickligen.

Vi läste på kvällen den 22 juni att er Nya regel omöjliggjorde för Divar att vara med på VM. Vi mejlade då direkt kl 22.53 till SIF avelsstiftelses ordförande, avelsledare och avelskansli och informerade om att detta måste ändras då vi fått mejl från avelsledaren den 12 maj med beskedet att en häst som har deltagit i samma åldersklass på tidigare VM, inte är ett hinder för att den tas ut igen ett annat år. På morgonen 23 juni ringde vi till avelsledare Arne Rulander, ordförande John Ljungqvist och ledamot Ivar Arnbjörnsson. Enligt John Ljungqvist fanns det ingen möjlighet att ändra på den ”Nya regeln” som publicerats den 22 juni bl.a. eftersom det var ett politiskt beslut. Vi försökte utan framgång även få tag i SIFs representant i avelsstiftelsen Nina Bergholtz. Under dagen den 23 juni ändrar ni överskriften från ”Ny regel” till ”Förtydligande av regel” men med exakt samma innehåll.

Hade ni ändrat innehållet då ni ändrade rubriceringen hade det kunnat anses som omedelbart, men det gjorde ni inte.

Vi fick många frågor om Divars eventuella deltagande på VM efter er ”Nya regel” publicerats och la först ut en kort text på vår hemsida och på Denni´s FB den 24 juni, men då vi fick så många följdfrågor valde vi att den 25 juni att publicera en längre text som inkluderade mejlet från avelsledaren. Därefter blir SIF avel bombade med frågor och åsikter.  Efter fyra dagars total tystnad publicerar ni den 26 juni att styrelsen fattat ett ”nytt utvidgat förtydligande beslut” (inklippt nedan under 3) som möjliggör för Divar att vara med, men med nya förutsättningar. Men texten är luddig vilket gör det omöjligt att veta från vilket datum den nya regeln gäller.

Vår åsikt: Ni ändrade er först efter starka reaktioner från många SIF medlemmar, inte efter att ni ”fått reda på” att detta drabbade Divar.

3) Varför kunde inte ändring av uttagningen av avelslandslag vänta till efter VM 2015?

Svar: Det fanns flera faktorer som krävde beslut angående uttagningsprocessen. En av de viktigaste är den stora ekonomiska investeringen för SIF Avel. Dessutom har det tidigare varit enbart avelsledaren som utsett avelslandslaget, vilket vi anser inte är ett korrekt förfarande och riskerar att uttagningen kan bli godtycklig. Därför behövdes en ändring från att avelsledaren ensam väljer ut landslaget till att en uttagningskommitté med rådgivande avelsdomare är delaktiga, så att uttagningen blir så rättvisande och heltäckande som möjligt och att vi får möjlighet att visa avelns framsteg och bredd i Sverige. Övriga ändringar träder inte i kraft förrän efter VM i och med att vi beslutade om att inte tillämpa dem före VM. Det har varit kutym att sportlandslaget presenteras på SM och eftersom vi enligt FEIF:s förmenande är ett enda landslag så anser vi det vara lämpligt att landslagen presenteras vid SM. Det har även skett tidigare, så det är ingen nyhet.

Vår kommentar: Från SIF avels hemsida 2015-06-26 med rubriken Uttagning till Avelslandslag:

”För att räta ut diskussionen har styrelsen för SIF Avel fattat ett nytt utvidgat förtydligande beslut:

-Uttagning av Avelslandslaget sker efter att avelsbedömningarna innan VM är slutförda.
-Urvalet görs av SIF Avels uttagningskommitté som består av Avelsledaren, representant för SIF Avels styrelse, samt rådgivande svenska avelsdomare.
-Uttagningen görs inom ramen för FEIF:s regelverk. Urvalet skall göras baserat på flera sammanvägda faktorer och med inriktningen att välja ut den grupp av avelshästar som bäst visar svensk kvalitetsavel. Underlag är årets gjorda bedömningar, samt deltagande i Avelschampionatet. Särskild hänsyn skall tas till möjligheterna att prestera goda resultat vid tidpunkten för VM.
-Uttagningen meddelas i samband med Avelschampionatet på SM då de uttagna hästarna visas.

Detta beslut kommer att inarbetas i ”Interna regler för Svenska Islandshästförbundets stiftelse för Avel” och innebär att det inte finns något formellt hinder för att en häst deltar i samma åldersklass vid flera VM.”

Ordet ”godtycklig” betyder enligt ordboken: som man väljer själv, vilken som helst.

Det har inte tidigare varit enbart avelsledaren som tagit ut avelslaget utan hästen med högst poäng har blivit uttagen, inte godtyckligt överhuvudtaget utan snarare tvärtom det minst godtyckliga sättet av alla. Det är betydligt mer godtyckligt när avelsledaren, avelsstiftelsen och en avelsdomare ska ta ut hästarna baserat på flera sammanvägda (oklara) faktorer.

Följdfråga 5: Hur kan ni påstå att det blir godtyckligt att den högst bedömda hingsten och stoet i respektive åldersklass blivit uttagen att representera Sverige vid VM, så som det varit sedan VM 2005?

Följdfråga 6: Exakt vilka ändringar gäller för detta VM och vilka ändringar gäller efter detta VM?

Enligt mejlsvar från avelsledaren den 3 juli gäller hela texten ovan från den 26 juni 2015. Men enligt ert skriftliga svar ovan på fråga 3 gäller vissa delar årets VM och övriga delar från nästa VM och i ert svar på fråga 8 skriver ni att styrelsens beslut var att skicka de högst bedömda hästarna.

4) Varför svarade SIFs avelstiftelses ordförande inte på vårt mail under hela vecka 27 trots flera påminnelser från oss och från SIFs avelskansli?

Svar: John Ljungqvist kunde inte, av flera skäl, besvara era frågor inom den tidsrymden. Uppdraget i SIF Avel är ideellt och just under den här tiden så var John upptagen med andra viktiga aktiviteter som han var tvungen att prioritera. Därför säkerställdes att ni fick era frågor besvarade av Arne Rulander och Ivar Arnbjörnsson.

Vår åsikt: Om John Ljungqvist eller någon av hans närstående inte var svårt sjuk ska han svara på en så kort fråga som den vi ställde om från vilken datum inlägget per den 26 juni på SIF avels hemsida gällde. Det skulle ta mindre än en minut att skicka svar per mejl och meddela vad som gällde och som inte framgick av texten som publicerats. Har man åtagit sig ett uppdrag på den här nivån så måste det skötas, oavsett om det är avlönat eller ideellt. Det är inte en ursäkt när man ena veckan tar sig makten och friheten att fatta beslut som påverkar andras professionella arbete så oerhört mycket och någon vecka senare inte finns tillgänglig för att det arbete man åtagit sig att göra, är på ideell basis. Ordförandes agerande kan vi omöjligen uppfatta på annat sätt än nonchalant.

Vi fick inte svar under hela veckan. SIFs avelsledare Arne Rulander kunde inte svara på vår fråga förrän på fredagen, då han enligt egen utsago saknar befogenhet att svara på den sortens frågor. Ivar Arnbjörnsson frågade vi inte om detta så ni kan inte ha säkerställt med honom att han skulle svara oss. Det blandar ni uppenbarligen ihop.

Vid det här laget har det passerat två mycket viktiga träningsveckor inför stundande VM, där vi inte vet vad som gäller och då vi inte kan förbereda oss eller vår häst på det sätt som vi önskat. 

5) Tycker SIFs avelsstiftelse att det är bra att uttagningarna till ett landslag görs i fem olika versioner under åtta veckor (från den 12 maj – 5 juli) med fyra ändringar under 13 dagar? Är det ett väl fungerade system?

Svar: Enligt vår uppfattning har det endast funnits två versioner och däremellan ett förtydligande. Naturligtvis är det inte optimalt och kommer att vara en grund för ett förbättringsarbete avseende rutiner.

Vår kommentar: Vi kommer att publicera de fem versionerna i tidningen Islandshästen.

6) Varför har ni vartefter nya beslut/förtydliganden osv publicerats tagit bort tidigare beslut och kommentarer från hemsida och FB?

Svar: Hemsida och FB är endast informationskanaler och används inte för dokumentation. Därför är det förvirrande för allmänheten om flera olika uppgifter i samma fråga finns på hemsida och social media. Det gäller även andra frågor så som passärenden, tidsprogram för bedömningar osv. Därför raderar vi information som inte längre är aktuell.

Vår åsikt: Ert svar stämmer inte med verkligheten. Ni har per den 31 juli 2015 inte raderat tidsprogram för någon av årets bedömningar m.m. trots att de inte är aktuella. Däremot har det uppenbarligen varit viktigt att radera historiken i det här ärendet. Det är inte kutym att radera gamla nyheter varken i näringslivet eller i föreningslivet, de hamnar bara längre ner i flödet, alternativt arkiveras under egen flik.

7) Den 14 juli 2015 fick vi en kopia på ett mejlsvar från dig till Annika Höglund. På vilket sätt menar SIFs avelsstiftelse att det skulle vara godtyckligt att ta ut en hingst som har den högsta bedömningen i världen i år att representera svensk avel på VM?

Svar: Mailet från Annika Höglund krävde förtydliganden. När det gällde den formuleringen så var det i ett historiskt perspektiv där vi sett att uttagningen till avelslandslaget tidigare har upplevts som godtyckligt, och det är något vi vill förekomma. Det var inte i relation till Divar från Lindnäs och det är inte heller formulerat så i mailet.

Vår kommentar: Uttagningen till avels-VM har inte varit godtycklig sedan 2005.

8) Söndag kväll den 5 juli 2015 kom version fem och ändring fyra som ledamot Ivar Arnbjörnsson meddelade Denni per telefon. Ivar lovar att ringa ordföranden och meddela honom att vi ska ha mejl från ordföranden med bekräftelse att version fem gäller och att den infon dessutom ska ut på SIF avels hemsida. måndag den 6 juli 2015 kl 10.43 kommer följande SMS från Ivar:

”Hej Denni pratade med John han har jobbat med hö nästan dygnet rund hela veckan han kollar mejlen idag så vi hoppas att han svarar dig idag!”

Vi har fortfarande inte fått mejl från ordföranden med bekräftelse att version fem gäller, som visar sig senare bli slutversionen. Ingen text på SIF avels hemsida heller. Varför har inte ordföranden svarat oss och varför har inte den sista versionen publicerats på SIF avels hemsida? Utdrag ur SIFs avelsstiftelses halvårsrapport: “Styrelsen har under 2015 haft 2 fysiska möten och två telefonmöten. Styrelsen har löpande kontakt och dialog via FB i slutet forum. Styrelsearbetet går att följa via hemsidan www.sifavel.se genom sammandrag/referat av beslutsprotokoll.” Vi hittar på SIFs avels hemsida protokollreferat från 150117 och 150309. Därefter har inga protokollreferat publicerats. Vi önskar kopia på protokollen från de 4 styrelsemöten (2 fysiska möten och två telefonmöten) som hållits.

Svar: Enligt Ivar Arnbjörnsson kontaktade Denni honom per telefon den 30/6 och inte den 5/7 som ni uppger. Eftersom informationen redan hade förmedlats av Arne Rulander och Ivar Arnbjörnsson, på styrelsens uppdrag, så ansågs ett mailsvar inte nödvändigt då John Ljungqvist var mycket upptagen som nämnts ovan. Ivar har uppgett att det inte var någon ändring han meddelade Denni utan att styrelsens beslut var att skicka de högst bedömda hästarna till VM precis som angivet på hemsidan. När det gällde uttagningskommittén fanns ingen ändring och presentation och uttagning till avelslandslaget skedde på SM som aviserat. Ia Lindholm och Denni Hauksson fick besked av Arne Rulander den 8/7 att Divar från Lindnäs var uttagen till VM och den 12/7 på förmiddagen innan presentationen meddelades att man tackade nej till platsen. Protokollreferat t.o.m 10/4‐2015 finns publicerade på hemsidan. Protokollreferat för den 22/6‐2015 kan rekvireras via sekreterare@sifavel.se och kommer att publiceras så fort det är producerat. Stiftelsens styrelseprotokoll är inte offentliga, då de innehåller uppgifter om bl.a enskilda näringsidkare eller andra uppgifter som sekretessbeläggs med hänvisning till PuL och annan lagstiftning. Avelsstiftelsen använder sig av beslutsprotokoll varför all information angående styrelsebeslut finns i de protokollreferat som publiceras. När det gäller ert äskande om protokollföring, så behandlas ert mejl som en inkommande skrivelse och diarieförs, liksom svaret från SIF Avel.

Följdfråga 7: Var på hemsidan hittar ni texten: ”skicka de högst bedömda hästarna precis som angivits på hemsidan” som ni skriver i svaret till oss?

Följdfråga 8: Var på hemsidan hittar ni protokollreferat för styrelsemötet 10 april 2015? Vi har dock fått det mejlat till oss per den 27 juli 2015. Protokollreferat från 17-18 januari och 9 mars 2015 finns däremot publicerade på hemsidan per den 31 juli 2015. Protokoll från den 22 juni 2015 kan inte rekvireras från sekreteraren då det inte är producerat ännu.

Vår åsikt: Ivar Arnbjörnsson minns fel. Den 30 juni talade han och Denni med varandra – det är korrekt, men det samtalet handlade inte om John Ljungqvists uteblivna meilsvar. Den 30 juni utgick vi från att John Ljungqvist givetvis skulle svara på mejlet.  Ivar Arnbjörnsson ringde till Denni den 5 juli på kvällen då det stod klart att Divar var den högst bedömda hästen i sin kategori och konstaterade därmed att Divar ska representera Sverige vid VM i klassen hingstar 7 år och äldre. Ivar Arnbjörnsson meddelade också att deltagande i avelschampionatet inte längre var nödvändigt. Det var helt motstridiga uppgifter mot vad som presenterats på hemsidan. För ert minne:

-Uttagningen görs inom ramen för FEIF:s regelverk. Urvalet skall göras baserat på flera sammanvägda faktorer och med inriktningen att välja ut den grupp av avelshästar som bäst visar svensk kvalitetsavel. Underlag är årets gjorda bedömningar, samt deltagande i Avelschampionatet. Särskild hänsyn skall tas till möjligheterna att prestera goda resultat vid tidpunkten för VM.
-Uttagningen meddelas i samband med Avelschampionatet på SM då de uttagna hästarna visas.

Det var nu, den 5 juli, (inte den 30 juni) vi ville ha det Ivar Arnbjörnsson sade i telefon försäkrat i text från John Ljungqvist och att informationen dessutom skulle publiceras på SIF Avels hemsida med bakgrund av alla turer i ärendet.  Inte heller nu hörde John Ljungqvist av sig. Detta var nu vår tredje vecka när vi inte fick information, den första veckan från hela stiftelsen och de två sista veckorna från ordföranden. Ett helt oacceptabelt sätt att bli behandlad på, av skäl som vi angivit ovan.

Tystnad är en härskarteknik med drabbande effekt. Vi känner oss faktiskt direkt motarbetade av SIFs avelsstiftelse och vi vet inte varför vi blir utsatta för detta. Vi har försökt arbeta på ett bra sätt för svensk avel under många år. Att bli behandlade så här av ”vår egen” organisation är ett hårt slag mot oss, vår professionella verksamhet och vår glädje i arbetet.

Under de här förhållandena fungerade det inte för oss att träna optimalt inför VM för att där kunna prestera på topp. Tyvärr, för det är ett stort och tungt beslut att tacka nej till att delta på VM för oss. Det krävs kontinuitet och lugn i förberedelsen inför ett så stort evenemang som VM. Vi vill åka dit för att prestera. Nya regler, förtydligande, förändringar och luddiga omständigheter och slutligen inte ens svar i rimlig tid på våra frågor i ärendet (som ni själva rört till) omöjliggjorde detta för oss.

Det vore snyggt om SIFs avelsstiftelse kunde visa ödmjukhet inför det faktum att det här ärendet har hanterats illa och att det har fått negativa konsekvenser för oss i vår professionella yrkesutövning. 

Vi vill tacka Arne Rulander, Ivar Arnbjörnsson, SIFs avelskansli, Jennie Lindberg och Monique Nilsfors för att ni svarar på mejl, telefon och SMS. Det hedrar er.

Vi emotser svar på de åtta följdfrågorna senast den 11 augusti 2015.

Hälsningar från Denni Hauksson, Ia Lindholm, Karin Westerlund och Kia Holmquist

 

Namnet passar fortfarande utmärkt!

8 september  Týras son med Askur heter

Rjómi. Han har blivit 12 år gammal och till vår stora lycka är det underbara Mirjam Horn som äger honom. Passar utmärkt då hon följt både Rjómis mor och far genom åren. Och är så förtjust i Askur som hon varit hästskötare åt under hans storhetstid då han tog hem flera VM-guld. Vilket slöseri att en så begåvad och duktig hästskötare går och blir läkare.... Namnet Rjómi betyder grädde och han var som en gräddbakelse när han föddes - kritvit med svart man och svans - den vackraste nyansen av gulbrun jag kan tänka mig.

7 september I början av sommaren skickade Ess ägare de här underbara bilderna och önskade oss Glad Sommar. Sofie skriver att Ess är en sann glädjespridare, att han är känd som stallets keligaste och gosigaste häst och att träningen går riktigt bra. Så kul tycker vi och önskar dem en härlig höst!

4 september  Alisa gjorde min dag igår. Kanske är hon min nya “Freyja”. Skýr var ju min stora “Freyja”. Redan när Alisa var tre år tyckte jag att det fanns likheter med mormor Freyja. De är/var både mycket säkra på sig själva - vet/visste att de är/var bra, har/hade “alla hästar” hemma och slänger/slängde upp frambenen på ett liknande sätt (allt det där stämde in på Skýr oxå). Har bara kommit på två fel på Alisa: hon är 141 cm hög - önskar en större häst och hon är femgångare - önskar en fyrgångare.

Nåja, verkligen I-landsproblem som man knappt vågar uttala dagar som dessa när det händer så fruktansvärda saker inte alls långt ifrån oss, t.o.m i samma världsdel. Jag kan inte förstå att det finns främlingsfientliga partier, och när det nu finns kan jag överhuvudtaget inte greppa att det finns människor som röstar på dessa partier. Övergår mitt förstånd.              

Vi har mätt Alisa till 141 cm här hemma, men var tvungen att kolla på WF om det är hennes officiella mankhöjd och det är det. När jag slog upp henne på WF för att kolla det fick jag läsa alla fina kommentarer från avelsdomarna - det gjorde mig glad. Mycket bra gjort av Alisa att fixa den bedömningen med lite rund mage och inte helt igång.  Alisa är nu äntligen i full träning sedan skadad hon fick i boxen på natten vid avelsbedömningarna i slutet av maj. Och det är jag som tränar henne och har gjort det sedan hennes vila efter bedömningen i början av juli. Bilden är tagen i januari i år.

3 september De som gula äggen engagerar läsarna - under Månadens tips kommer själva hemsidefixaren Krister Ågren mitt sitt bästa tips för att få bort äggen.

Torsdagslektionerna i höst är nu uppdaterade. Gå in under fliken “Utbildning” och klicka där på “Lektionstider” längst upp till höger. Kollla att din tid stämmer - mejla mig direkt annars.

2 september Gjorde nu på morgonen ett tillägg på Månadens tips och la till en länk med mer info om Styngflugelarverna.

1 september Idag har en duktig ryttare ridit Týri. Det gjorde mig riktigt glad eftersom:

* hon red honom så fint

* det var härligt att se hans fantasiska mekanik och att han såg välriden ut

* jag fick inspiration att träna ännu flitigare

På bilden är Týri 5 år och Denni tror fortfarande att han sitter på sin blivande tävlingshäst. Det är den sista ridturen före höstvilan ihop med brorsan Divar och de andra hingstarna. Efter vilan hann Denni bara rida honom några gånger innan Týri insjuknade i akut bukhinneinflammation och testikelinflammation. I april 2012, dvs efter fyra månaders sjukdom, förstod vi att Týri skulle överleva. Vilken kämpe!

30 augusti Nu när både jag och hemsidan är igång igen tänkte jag berätta om det som hänt under sommaren. Börjar nästa vecka och betar av händelserna en efter en. Nu syftar jag inte på Divar och VM utan allt annat.

Svar på frågan nedan - jag verkar ha lyckats, inte konstigt som den datahacker jag är, eller hur Krister Ågren?!

29 augusti Har jag lyckats uppdatera hemsidan igår eller är det Krister Ågren som gjort det?

28 augusti När SIFs avelsstiftelse började strula med Divars och hans deltagande på avelsVM den 22 juni tappade jag helt inspiration att skriva på vår hemsida. När jag kom igång igen kapade en kines hemsidan. Nu hoppas jag att både jag och hemsidan ska vara fit for fight!

10 augusti Tänker på (minst) två saker idag:

För 35 år sedan, exakt idag, fick jag min första islandshäst!

Vår Divar från Lindnäs är med sin totalbedömning på 8,78 fortfarande världens högst bedömda islandshäst i år!

 

28 juli  Ovanstående skickade en kär vän till oss häromveckan. Kunde inte låta bli att sätta ut den. Passade oxå på att göra “Månadens tips” för både Juli och Augusti när jag ändå var i farten.

 

21 juli  Jag hoppas att jag snart har får lite ny inspiration så att jag kan börja uppdatera hemsidan. Måste bara landa i alla turerna runt Divar och VM först. Hur som helst har Denni tagit en paus efter SM från ridningen. Nu är jag därmed både 1:a beridare och enda beridare på Lindnäs. Inte så pjåkiga hästar jag fått ta över, eller vad sägs om Divar, Sjór och Alisa?! Roligt, mitt i allt elände, för mig att träna dessa kanoner.

 

14 juli  Vi har förstått idag att det finns personer som tror att vi tackade nej till Divars VM-plats igår för att markera. Inget kan vara felaktigare. De som tror det känner oss inte alls.
Sedan den 22 juni när SIFs avelsstiftelse kom ut med information om ”Ny regel” på deras hemsida har det naturligtvis påverkat oss och våra förberedelser negativt. Glädjen vi kände inför ett ev. VM minskades dag för dag. Och efter SIFs avelsstiftelses fyra versioner, tre ändringar och obesvarade mail (ordföranden) var glädjen helt borta igår. Vi vill göra det här med glädje.
Känns oxå märkligt att både SIFs avelsstiftelse och flera andra insatta skriver att det här har diskuterats mycket av tränare och hästägare före den 22 juni, vilket är något vi inte alls har känt till.
Förlåt till er som vi gjort besvikna.

14 juli  Det är många som undrar hur det är med Divar.
Divar mår strålande och är kärnfrisk! Hälsningar från Ia & Denni och Diva
r.

2 juli  Förlåt att det inte görs några uppdateringar här på hemsidan, men jag har tappat inspiration efter den sista veckans händelser. Jag kommer tillbaks! Varma hälsningar från IA

 

26 juni  Lika förundrade som vi var i måndags kväll lika förundrade är vi över det enorma stöd vi fått från så  många människor - både från nära  och kära och långt ifrån.

Vi har bara själva ringt tre samtal och de gjorde vi tisdag morgon och det var till SIFs avelsledare Arne Rulander, SIFs stiftelses ordförande John Ljungqvist och till SIFs avelsstiftelse ledamot Ivar Arnbjörnsson.

Därefter har vi blivit kontaktade av människor i hela Norden. Och två isländska nättidningar har , utan att vi visste om det, skrivit om fallet: både Hestafrettir och Isibless.

Vi tänkte som sagt bara ligga lågt de närmaste veckorna, men vi blev “bombade” med frågor om hur det gått till och berättade då hela historien här på hemsidan och på Denni´s FB. Stödet vi fått är makalöst och vi säger som tidigare: TACK! Och vi är ledsna  att vi inte har orkat tacka er alla personligen.

Med vänliga hälsningar från IA Lindholm, Denni Hauksson, Kia Holmquist, Karin Westerlund och Divar från Lindnäs

 

25 juni  Vi hade bestämt att ligga lågt med denna tråkiga händelse tills efter helgens tävling, nästa veckas avelsbedömning och SM om två veckor. Men, eftersom det har kommit så många frågor så följer här lite mer fakta: FEIF har ingen regel som säger att en häst som deltagit en gång i en åldersklass på avelsVM inte får starta igen i samma åldersklass. Sverige har inte heller haft en sådan regel förrän den 22 juni 2015. Vi vet inte hur det är i alla andra länder, men vi vet att Danmark har minst en gång skickat samma häst i klassen 7 år och äldre till VM.

När vi började fundera på att visa om Divar i år pratade vi i februari med FEIFs avelsledare Marlise Grimm och fick veta att FEIF inte har några regler ang att samma häst startar i samma åldersklass flera gånger på VM. Före vi anmälde Divar till avelsbedömningen i Romme ville vi givetvis kolla hur SIF ställde sig till detta. Hittade SIFs avelsledare på SIF avels hemsida och kontaktade honom. Vi ställde samma fråga som till FEIFs avelsledare. SIFs avelsledare ringde tillbaka och sa att det inte var några problem. Vi bad att få svaret via mail för säkerhetskull och det fick vi den 12 maj:

”Hej

Till VM tas de hästar ut som har högsta poäng det aktuella året. Att en häst har deltagit i samma åldersklass på tidigare VM är inget hinder för att den tas ut igen ett annat år. 

Det är ju bara klassen 7-år och äldre som kan vara aktuellt.

Med Vänlig Hälsning

Arne Rulander”

Vi förstår nu att vi kontaktade rätt person i maj (SIFs avelsledare) när vi nu försöker få tag på mailadresser till alla i SIFs avelsstiftelse och får följande svar:

”Hej
Mailadresser är inte offentliga då kontakten ska gå genom andra kanaler; avelskansli/avelsledare.

Mvh Jennie Lindberg. Sekreterare Sifavel”

Vid ett telefonsamtal morgonen den 23 juni med avelsstiftelsens ordförande John Ljunqvist fick vi till svar att detta är ett politiskt beslut och att avelsstiftelsens beslut inte behöver offentliggöras eftersom det är en stiftelse. Får också veta av John att SIFs avelsledare inte har något med det här att göra.

Fram till kvällen den 22 juni har vi inte hört ett ord om det här. Utan får som övriga medlemmar i SIF informationen via SIFs avels hemsida/FB.  Där står det att det här är en ”ny regel” som de ändrar dagen efter, den 23 juni, när vi varit i kontakt med dem till ”förtydligande av regel”.

Givetvis vet vi att bara 4 av 5 avelsbedömningar är genomförda och att en eller flera hingstar i klassen 7 år och äldre kan få högre bedömning än Divar vid den sista bedömningen nästa helg.

Vi vill tacka alla som stöttar oss på olika sätt – vi är bara så förundrade, ledsna och besvikna på hur det här ärendet har skötts och hur vi har blivit behandlade att vi inte orkat svara er. Men, ni ska veta att ni alla betyder mycket för oss, TACK! Nu ska vi försöka genomföra två tävlingar och en avelsbedömning så bra som vi kan. Önska oss lycka till för det behöver vi!

Med vänliga hälsningar från IA Lindholm, Denni Hauksson och Divar från Lindnäs

 

 

24 juni  Ang. avelsstiftelsen regel (först “Ny  regel” som efter vi varit kontakt med Avelsstiftelsen ändrades till “Förtydligande av regler”), vilken vi tog del av måndagen den 22 juni via SIF avels hemsida, som gör att Divar inte längre är aktuell för uttagning till avelslandslag:

Givetvis har vi dokumentation och information från i våras innehållande positiva besked om Divars möjlighet att representera Sverige vid VM i år. Men, vi väljer nu att tänka framåt och koncentrera oss på helgens tävling, nästa veckas avelsbedömning och SM om två veckor. Vi återkommer efter det.

           Med vänliga hälsningar från IA Lindholm, Denni Hauksson och Divar från Lindnäs.

“Ny regel” den 22 juni 2015 som SIFs avelsstiftelse ändrade till “Förtydligande av regler” den 23 juni 2015 efter vi varit kontakt med dem.

 

Kära vänner, elever, hästköpare, stoägare och hemsideläsare

Glad Midsommar önskar vi er alla!

Finns oxå Diva i den här sötnosen!

Visst har Diva och Sjórs hingstföl fått pappa Sjórs blick?! Foto: Carolina Jurstedt

Rebecka och Sómi tränar tidigt i våras.

18 juni  Rebecka Ahlbäck är här i sommar

och praktiserar. Hon har med sig sin fina häst Sómi frá Kvistum. Rebecka hade vi turen att “hitta” genom facebook när vi letade gårdsvakt tidigt i våras. Sedan dess har Rebecka passat djuren och gården vid flera tillfällen. Det var Rebecka som var fölvakt när Diva fölade och vi befann oss i Romme. Det är underbart att få hjälp i stallet nu när sommarsysslorna drar igång.

Diva och Sjórs hingstföl är riktigt busig. Just nu ser jag från fönstret att han tränar på Spanska ridskolans rörelser ovan mark. Vi har inte haft en så fartfyllt föl sedan Týri var liten. Och det är nio år sedan. Lillhingsten får t.o.m. igång sina två år äldre storasystrar, speciellt helsystern Saedis.

15 juni Vaenting och Ómis underbara avkomma, Vera från Lindnäs (som är den sötaste häst vi fött upp), har fått ett fantastiskt stoföl med Sjór! Och den underbara ska heta Vaenting efter mormor. Finns det ett finare namn att ge den lilla? Tror inte det. Nu är jag säker efter ha sett två föl efter Vera: hon är ett avelssto. Grattis Jenny coh Fredrik!

Kan man annat än att älska denna guldhäst?  - Diva vår drottning!

Thorvaldur SM09b

Passkungen Thorvaldur!

8 juni  Utbildningsråd för Hippologen

Förra veckan for Thorvaldur och jag till vackra Wången. Vi är tillsammans Utbildningsråd för Hippologen och följde studenter och lärare under en dag. En intensiv och givande dag fick vi uppleva. Känner mig otroligt stolt att Hippologen finns med inriktning för islandshäst. Samarbetet med skolvärlden och övriga hästSverige siktade Åse, Jenny och jag redan på för 22 år sedan när SIFs utbildningsutskott kom igång. Och vi är där nu!

Snyggingen Divar i Mattes vojlock.

Hingsten Smári från Karaby är till salu

Jag tycker helt opartiskt  att Smári har superstam eftersom han är nära släkt med våra två underbara avelston: Diva från Gategården och Disa från Hocksbo. Kika här: www.iaodenni.nu/html/till_salu.html så får du veta mera om Smári som Sara har till salu.

6 juni  Många vill beställa Mattes vojlock -

vilket är mycket roligt! Här finns mer info hur den beställs:                                   www.iaodenni.nu/html/vi_rekommenderar.html   obs - läs texten - den är omskriven.

2 juni  Fler tävlingsresultat: Moa och Mökkvi vann både speedpassen och 250 meter passen vid Nationella i Romme och har oxå  kvalat till SM i båda grenarna! Grattis!

1 juni  Underbart med nöjda hästköpare! Så här skriver Annika om Isidor:”Han går från klarhet till klarhet och jag är så glad i honom..<3.Härligt! Fin bild på de tu. Och flera elever har varit iväg och tävlat: Ragnhild red tölt  på sin Eyvör i T3 och placerade sig tvåa på 5,70. Teres och Isar tävlade i Himmelstalund och  fick några 6,0 o några 6,5 för galopp o skritt o trav och blev totalt 3:a i V5 A-final o 3: i T5 A-final. Finalpoängen i V5 5,67. Grattis båda två!

Ljuvligt vackra Alisa sommaren 2014.

Här följer en kort uppdatering från bedömningen. En längre version kommer.

Divar var strålande och är nu den högst bedömda hästen i världen i år. Exteriör på totalt 8,69 med 9,5 för både ben och hovar och 9,0 för proportioner och man & svans. Finfina 8,83 för ridegenskaper med 9,0 för tölt, pass, spririt och form under ryttare. Och helt underbar!

Rúna var underbar till 75 % = exteriören på 8,41 med 9,0 för ben och 8,5 för tölt, sakta tölt och galopp. De sista 25 % gick inte bra och därför slutade ridegenskaperna på 7,77 och det gav en totalbedömning på 8,03! Glad att Diva har ytterligare en förstaklassavkomma. Alla fyra som är bedömda är förstklass. Heja Diva!

Alisa var som alltid ljuvlig. Hon är så vacker att man ramlar omkull. När jag var ute med henne i Romme (på väg till spolspiltan o kylning) - blev jag stoppad och de fina kommentarerna haglade. Alisa har varit frisk som en nötkärna i sju år. Det var hon oxå när vi kom fram till Romme och veterinärbesiktningen gick galant liksom det korta ridpasset på kvällen. Nästa morgon (själva visningsdagen för de tre syskonen) startade med att Alisa hade sin första åkomma i sitt liv - svullen i ett framben. Ingen vet vad hon har gjort i boxen på natten, men visas kunde hon inte. Sötnosen är redan på bättringsvägen och vi hoppas att hon snart är på G igen.

Diva och Sjór fick ett underbart hingstföl på kvällen när vi kommit fram till Romme. Tusen tack till Elisabeth och Rebecka som passade henne inför och under fölningen!

Kias Fína har fått ett fantastiskt hingstföl med Divar! Grattis!

27 maj  Jag bad mina elever att maila in

resultat från tävlingar. Och då kom några finfina resultat direkt: Elin har kvalat med Gandur till SM i femgång och tölt. Och Felicia har kvalat med Maur till SM i speedpass. Grattis tjejer! Bra gjort!

Härligt att höra hur nöjda stoägarna är med

Divars föl! Året startade med fyra fina stoföl och därefter kom två hingtsföl. Underbart! Diva hade imorse små vaxproppar och mjölken har runnit längst hennes bakben. Måtte det gå bra för vån älskade Diva nu. De sista dgarna har hon inte orkar springa när jag kommit och kollat till henne och Disa. Lillasyter Disa får stå för snabbheten de här dagarna. Igår kväll kom Diva inte ens i skritt utan jag fick gå till henne. Det måste gå bättre än för Disas stackars föl.

Ylva mailade en fin bild på Týras son Frimann - illustrerar bra Prestation & Hållbarhet tycker jag. Tack Ylva!

25 maj  Prestation & Hållbarhet hette

seminariet som Länsstyrelsen arrangerade för några veckor sedan i Sparreholm. Väl där mötte jag flera av mina elever som är lika vetgiriga som jag. Seminariet började med Anders Eriksson som båda hade teori och praktik. Roligt och lärorikt att se Anders arbete hästar från marken. Tar med mig hem: händerna vid höfterna. Därefter var det mer teori, nu med Anna Jansson. Mkt bra det oxå.  Extra roligt att hon samarbetar med Holar så det dyker upp islandshästar lite här och där i både text, bilder och prat. Fantastiskt att Länsstyrelsen ordnar sånt här och dessutom gratis - går inte riktigt att fatta. Och dessutom 2: på hemmaplan!

Inget föl ännu, men nu är Birth Alarm på.

Arphusapril12

Åk till Arphus imorgon söndag!

Trevliga utflykter till New Element o Arphus

Förra lördagen for Kia och jag till Pether och Per på Arphus för att fynda på deras megarea. Så fint allting! Och fynd gjorde vi. Imorgon söndag, är det öppet igen - passa på och åka dit. Mer info på Facebook om du söker på. Arphus Equestrian & Living. För några veckor sedan var vi inbjudna till New Element och köpte superfina plagg på 70 % rea. Kanon! Gillar som bekant skarpt 66 N, eurostar och Mattes. Kika in här:newelement.se för att se alla kvalitétsmärken som de har.

Diva fotad för sex år sedan av Ylva Jonasson Armfelt. Kan man annat än älska den blicken och den hästen? Godheten själv.

21 maj  Älskade Diva ska föla snart och

jag är så orolig. Dels eftersom Disas föl var dött när det kom ut och dels för att planerat fölningsdatum för Diva är just när vi är på avelsbedömning. Snälla Diva - föla nu eller inom de närmaste dagarna alternativt  - vänta drygt en vecka. Diva är , precis som Disa var, riktigt stor den här gången. Och som alltid är hon vacker som en dag och go  och kärvänlig som få. Hon älskar att bara stå med sin nos mot mig och bara vara. Det är som balsam för själen. Så står hon och jag alldeles stilla och bara är. Ja, jag älskar Diva. Hon är helt underbar och faktiskt konstigt nog felfri.

Diva och jag gosar i Herning efter VM-guldet 2003. Foto: Eirikur Jónsson

Superduktiga Felicia på sin Káinn under tävlingen på Strömsholm. Foto: Zanna Hovfander

Det har gått riktigt bra för dem, framförallt i T2. Så här skriver Felicia när jag bad henne skriva ner poängen: “Poängen vi fick i T2 på Strömsholm: 6.77.  Poängen vi fick i T2 på Romme: 6.90 (i finalen: 6.83) Vi tilldelades även 8.0 av en domare i löstygel momentet! !”:) Och jag vet att de oxå vann T2 finalen i Romme. Tävlingen på Sleipnir var bara kval utan finaler. Grattis Felicia! Det har varit roligt att följa Felicia och Kaínn fina utveckling i drygt 1 år.

En till som oxå gjort bra ifrån sig är Elin på vår uppfödning Klár från Lindäs. De är nu kvalade till SM i fyrgång! Grattis Elin! Och sedan har jag hört att Camilla o Stjörnudís tilldelades 7,2 i T1 av en VM- domare! Grattis till dig oxå!

Radarparet Gunilla och Jesús myser.

20 maj  Kom en underbar bild på Jesús och

Gunilla häromdagen. De njuter av varandra vid havet på Gotland. Svårt att tro att Jesús är storebror, men det är han faktiskt. Inte bara till Isidor utan oxå till Rjómi, Heidar, Lýra, Týri, Nía och Klár Tycker Jesús passar bättre som lillebror till Háski, Viljar, Laufi, Venus, Frimann och Frida. Heja mamma Týra!  När jag ser bilder från vackra Gotland blir jag  sugen på att åka dit - gör nog det vilket år som helst.

Underbar bild på matte och “lillebror”. Lite suddig av att fara runt bland tekniken.

19 maj  Isidor flyttade för en vecka sedan

till sin ägarinna  Annika och bor numera strax utanför Uppsala (nästan i våra gamla hemtrakter). Allt har gått jättebra och Annika och Isidor är så fina ihop! Vi önskar Annika lycka till med sötnosen!

En del info om betäckning finns här:

www.iaodenni.nu/html/om_betackning.html Nu när säsongen dragit igång får vi en hel del frågor. Läs gärna vår info.

18 maj  Sleipnirs tävling. Den underbara bilden på Sjór har Caroline Petterson tagit.

Här kommer en text om Sleipnirs  tävling 9 - 10 maj på Strömsholm. Vi anlände med Divar och Sjór och till Kiras stora glädje även med henne på fredag kväll. Denni red båda två lite lugnt - inget på banan utan på de fina ridvägarna i omgivningarna. Därefter var det kvällsbad av båda och nattlig flätning av Sjór. Skönt att ha med campern när det blir sen kväll i stallet.

Lördagen startade med fyrgång för Divar och det gick bra. Den här helgen skrev domarna så många fina kommentarer så jag tar bara med de allra mest glädjande: hur många Bra takt som helst och i alla gångarterna är alltid upplyftande att få, trevlig kontakt, fina rörelser, flotta röresler, fin hållning, fint uttryck, vägvinnande. Den högsta poängen var 8,5 i ökad tölt och totalpoängen 6,67. Efter några timmar var det dax för Sjórs töltuttagning som oxå gick bra - tyvärr  en miss i andra ökningen: många Bra takt, tydliga temposkillander, fin hållning, fina rörelser, flotta rörelser, mjuka nedtagningar, säker, fint flyt, lätta rörelser, vackert ekipage, stora vackra rörelser, vacker hållning, utrycksfull. S om bäst 8,0 i arbetstempo och 8,5 i ökad tölt totalt 7,17. Kort efter Sjór var det Divars tur att gå T1. Gick riktigt bra! Underbart med Bra takt i alla moment,  säker, tydlig steglängsökning, uttrycksfullt, flott hållning, mycket flotta rörelser, fin utstrålning, kraftfull ökning och bästa poängen 8,5 i ökad tölt av två domare - totalt 7,33. På kvällen sa jag till Denni att jag tyckte  han skulle byta Divars fyrgång dagen efter till femgång. Och det höll han med om - smidiga Sleipnir fixade det.

Dag 2 började med femgång. Vi höll på att missa starten eftersom klassen började tidigare än det stod. Som tur var missade speakern att kalla Denni till collecting ring så de hann precis in efter en minimal värmning. Divar som inte gått pass på ovalbana sedan han var på samma bana och startade i femgång för två år sedan skulle nu göra det i ett femgångsprogram. Dessutom har han bara ridits i pass fem gånger totalt sedan VM i Berlin 2013. Och det gick kanon nu - Divar la sig direkt och passen var superbra. Tyvärr avslutade han med små hopp i galopp i mikrotempo iofs, men det var där som Denni kände att han var ringrostig. Övriga gångareter gick oxå bra. Och även här så fina kommentaer och Bra takt för alla fem gångarterna. Fick som mest 7,0 i pass och det var efter avdrag för avslutningen. Härligt med 8,5:or i ökad tölt och sedan klockren pass någar timmar senare (och utan träning). Fick 7,5 i tölt av alla fem domarna och slutade på 7,0 totalt. Vackert framåtgrip, väl mellan hand & skänkel, fin mekanik, flotta rörelser, vägvinnade skritt, karftfullt, spänstig, bra läggningar, vackra rörelser. Så var det dax för Sjór - som var på G. Blev en fantastisk töltuttagning med en del missar. Bra takt i alla moment, bra steglängsökning, flotta rörelser och höga poäng: totalt 7,37 med en 9,0 i ökad tölt! För vår del avslutades  dagen med Divars två speedpasslöp - och Divar la sig perfekt. Så nu har hans antal passgånger på två år ökat nästan 100 % på en dag! 8,67 s som bästa tid. Så for vi hem - trötta och glada efter en lyckad helg på en mycket trevlig och väl genomförd tävling.

15 maj  Stilstudie av Divar och Denni från samma tävling, 9 - 10 maj, i tre gångarter. De fina bilderna från ovalbanan är tagna av Zanna Hofvander och den från speadpassen av Caroline Pettersson.

11 maj  Hemma efter en mycket lyckad kvalhelg med Divar och Sjór. Mer om det kommer. Ville bara berätta att Divar startar bra i år med fyra fina stoföl som ägarna är så nöjda med! Och stort tack till Elisabeth, Maarit och Susanne för gårdspassning!!

Divar med sin härliga Mattes vojlock och Denni i euro-star ridbyxor - gillar den bruna färgen skarpt.

4 maj  Vi har inte sett någon varg - phu..

3 maj  Nytt tips under fliken “ Vi

rekommenderar”. Där här gången tipsar vi om Mattes suveräna produkter. Och “Månades tips” för maj finns nu under sin flik.

2 maj  I morse ringde våra närmaste

grannar och berättade att de precis haft två vargar på sin tömt. Deras hundar började skälla och tänkt jaga vargarna, men då blev istället hundarna jagade av vargarna. Kanske rätt skönt att inte ha ett föl i hagen av just den anledningen....

2 maj  Edeby kval med Sjór  Så här skrev Denni på FB efter tävlingen: ” Att göra som jag blir tillsagd har aldrig varit min starka sida! Men idag så hade jag faktiskt tänkt göra som jag blev tillsagd. D,v,s rida på speakerns kommando i T3. Men när jag blir inropad visar det sig att de andra som skulle rida i samma grupp som jag har struket sig. Då tänkte jag aha nu blev jag själv på banan och kan köra eget program. Det var så klart fel tänkt. Men Sjór skötte sig utmärkt och trots lite avdrag för ryttarens olydnad så landade vi på 7,3 7,5 7,3 = 7,33 Samtliga domare gav 8,0 för ökad tölt det enda momentet som såg ut som att jag red på speakerns kommando. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Tacksam för att ha så bra delägare som Patrick och Katarina Söderlund.- kändesig på gång”. Kan väl säga att jag fick tuppjuck när jag står och ser att Denni rider ett T1 program istället för att lyssna på speakern. Speciellt eftersom han gjorde exakt samma sak sist han red på speakerns kommando, men då i fyrgång och det är värre eftersom det då även blir fel gångart och eftersom vi hade pratat om just det före starten att är bara lyssna och rida som de säger... Hur som helst gick Sjór jättefint och var en fröjd att  titta på i den avslutande ökade tölten. Fina kommentarer från domarna: jämn kontakt, bra takt, korrekta övergångar, stora rörelser, fina rörelser, mjuk nedtagning, fin ökning,fin aktion, elastiska rörelser, mycket fina rörelser, bärig, mycket bärig, stabilt, fin att se på! Trevilgt att vara på en välordnad Eidfaxitävling på fina Edeby gård! Bilden tog Jenny Mukka förra året på Örnäs,

27 april Idag var Annika här och red på sin Isidor och jag passade på att fota. Härligt att få  följa deras fina utveckling tillsammans. Snart ska Isidor flytta till sitt nya hem.

26 april  Det tog Disa tre dagar innan hon var glad igen. Onsdag strax efter två på natten fölade hon. Onsdag förmiddag var hon både upprörd och ledsen när vi “tog” fölet”. Sedan var hon låg hela dagen. På torsdagen startade hon världens mjökproduktion som på fredag morgon hade blivit tjock och gul och rann längs hennes bakben. På fredag kväll hade mjölkproduktionen avstannat. Och på lördag morgon var hon glad! Skönt att Disa är en häst och inte en människa då hade hon haft men för livet. Nu kunde hon på lördag morgon , när hon såg mig, komma springande i galopp och göra ett bakutspark i ren glädje över livet (vilket hon knappt aldrig gör).

Divar & Denni dundrar fram i ökad tölt som belönades med åtta 7,5:or och två 7,0 i de två uttagningarna i T1 och V1. Foto: Elin Ahnfelt.

Förra söndagen for vi iväg tidigt på morgonen till Ensta starx söder om Stockholm. Med oss hade vi både Divar och Sjór. Glädjande att komma till en mycket välskött anläggning och få två fina boxar i Stall Zelus. Divar skötte sig föredömligt: stod och sov i boxen innan, mellan och efter hans två starter. Och Sjór var mycket lugnare än förra året. Eftermiddag startade med Sjór i T1. Han var helt underbar på värmningen. Tyvärr förstörde en stenbumlimg vid ingången både hans uttagningen och många andra hästars. Sjór som aldrig är ädd för något hoppade i galopp åt sidan i både tempoväxlingarna och ökade tölten. Måste bo ett hästtroll i den stenen. Landade på 6,13 med de två grova missarna.  Lite fina domarkommentarer blev det ändå: bra takt och tempo, bra tempoväxlingar, bra grundtakt, flott aktion, bra steglängd, fina rörelser, flotta rörelser, bra ökning, fina flätor, fin grundform, uttrycksfulla rörelser, god takt, bra markerad ökning, fint flyt, bra tempo, excellenta rörelser, Sedan var det Divars tur : han var ljuvlig på uppvärmningen. Blir lycklig av att se min häst. Jättefin T1 uttagning gav 7,13 i poäng o några av kommentarern att bli glad av var: flott ekipage, bra takt och tempo, bra ökning, god ridning, fina rörelser, jämn, tydliga temposkillnader, jämn, god steglängd, fin överlinje, säker, väl mellan hand och skänkel, mkt uttryck och utstrålning, god ökning, bra nedtagning, jämn fin visning, gott stablit tempo, bra flyt, mjukt & fint, bra tempo. Sedan tog Divar det lugnt i boxen till uppvärmningen inför V1. Lika ljuvlig nu inför start. Arrangörerna ändrade en paus så det blev 15 minuter längre uppvärmning än planerat och då tog D & D en skrittur på grusvägarna. Fyrgången var oxå fin och gav poängen 6,93 och vacker form, fin smäcker trav, gott steg & tramp, vägvinnade galopp, fin form, bra framåtgrip, gott bra tempo, bra flyt, god balans, fina rörelser, säker, fin energi, god steglängd, skrittar igenom kroppen, fin överlinje, bra takt & form, mjuk och fin, smidiga rörelser, kraftfull fina rörelser, övervägande lösgjord, stort steg, välbalanserad, bra kontakt fin aktion, jämn, avslappnad, god steglängd, flott framåtgrip, god steglängd, flott aktion. En bra dag på ett bra ställe med två av delägarna på plats: Kia och Patrick - roligt!

Gunilla och Jesús från Hocksbo tränar.

23 april  Nu finns alla senvåren och

sommarens tider under “Utbildning” - “Lektionstider”.  Gå in och kolla där att din tid stämmer (om du rider lektion här alltså). Om något inte är som det ska - maila mig direkt. Är mycket tacksam över det stora intresset att rida lektion här.

Disa mår helt ok och jag hoppas att hon

fortsätter att göra det. Tyvärr har hon hur mycket mjölk som helst.

22 april Disa fölade i natt strax efter två. Tyvärr var fölet döfött. Så sorgligt att stå i mörkret och se Disa slicka och slicka på den några sekunder gamla fölungen för att sedan gå över till att krafsa försiktigt med framhovarna. Sitter nu och väntar på att veterinären ska ringa upp - vi har aldrig fått ett föl som inte klarat sig så vi måste få veta vad vi ska göra. Vi har ingen aning vad det är för fel på fölungen det enda vi vet är att den inte fastade i hinnorna. Disa står fortfarande bredvid sitt stora, långbenta, vackra röda döda stoföl.

Britt och Lýra från Lindnäs rider lektion.

21 april  Megagrattis till Elise och Björk

som har kvalat till A-klass i fyrgång V1! Så himla roligt. Har varit ett rent nöje att följa dem båda under 1 ½ år. Och grattis oxå till Ingrid och Anders som äger finhästen!

15 april  Igår mailade jag ut senvårens och

sommarens utbildningdatum till er som rider lektion här på Lindnäs. Rider du här och trots det inte fått mailet - maila mig direkt så skickar jag det.

14 april I söndags tog vi en vår stoflock, som består av Diva och Disa och deras fyra avkommor: Freyja, Týra, Saedis och Sjódis, för verkning och träckprovstagning.  För första gången på över 20 år har vi ingen hingstflock.  Det enda jag vill skriva är att jag älskar mina hästar! På bilden är Freyja 1 år gammal - nu är hon tre år.  Oh my dog - vilken häst!

Amor och våra berömda staketpinnar...

10 april  Amor har varit hos oss på träning i

tre veckor. Hans ägarinna hade inte möjlighet att rida själv under den tiden och ville att Amor hölls igång. Vi sålde Amor förr precis ett år sedan och har följt honom på lektioner sedan dess. Härligt att få en välriden häst på träning som “bara” är att rida. Amor kände igen sig och verkade trivas.  Oxå roligt att hans ägare trivs med honom - de passar så bra ihop! Vi har verkligen tur med våra hästköpare - de älskar verkligen  sina hästar och sköter dem perfekt.

Och snart kommer årets första föl: Disa har fyllt sina juver och det kan inte vara så länge kvar. Men Diva dröjer minst en månad, troligen längre.

Jesús är här fem år gammal och bilden är tagen precis innan han flyttade till Gotland.

8 april  Týras avkommer fortsätter att

besöka oss nästan varje dag: först kom  Nía och Jesús. I måndags var det  Klárs tur. Igår kom Isidors nya ägarinna och red lektion på honom. De är alla så fina och har ett härligt sätt. Glad och positiva med underbar livslust. Rebecka kom hit i 1 ½ dag och flätade manen på fem av stallets sju hästar. Tusen tack för det! Isidor var redan flätad och Magni är nu den enda som har manen som han vill. Nu äger vi bara en av Týras totalt 14 avkommor och det är Týri. Dessutom har vi två döttrar till Týri: Týra och Freyja - så gamla Týras gener lever vidare på Lindnäs ännu ett tag. Det känns så bra när våra stamston Freyja och Týra blandas - de matchar varandra fint!

6 april  Vår trevliga kontaktperson på KRAFFT heter Stefan Samuelsson och inget annat!

 

GLAD PÅSK

önskar IA & Denni

Týras avkommors levererar: Isidors nya ägarinna gav oss ett underbart påskägg fyllt med god choklad och mycket isländsk sådan! Jesús ägarinna bjöd på påskmiddag bestående av bl.a. egentillverkad lammfilé! Tusen tack!

Vårt 17 år långa samarbete med KRAFFT fortsätter vilket vi är mycket glada för. För en tid sedan hade vi ett trevligt besök av Stefan Samuelsson från KRAFFT och planerade framtiden. Vi gillar långa samarbeten - det känns tryggt och bra. Lär gärna mer här: www.iaodenni.nu/html/krafft.html  Bilden är tagen av Ingela Bjurenborg vid vår första clinic på Lindäs 2007. Vilka tio dagar Disa och Denni hade: tölt T1 uttagning på 7,90, 8,51 för ridgegenskaper som fyrgångare med 9,5 i tölt, kort tölt och form och stålande dessutom på vår clinic! ÄlsklingsDisa som mår toppen, styr i vår stoflock och ska föla mycket snart.

FeliciaBapril14b

Felicia o Káinn på grus istället för is.

31 mars  I lördags var vi på Kvalite Häst och

Hunds invigning av deras nya butik och café. Verkligen värt ett besök! Hur mycket fint som helst. Läs mer här:www.kvalitehasthund.com De har flyttat från Flens samhälle till Lida Gård som ligger 3 km från Flen (mot Norrköping) -  det är skyltat från 55:an. Passa på att titta in när du har vägarna förbi. Det går bra att kombinera kikande/köpande av hästgrejer med att få något nyttigt och/eller gott i magen.

30 mars  Vilka framgångar för Matilda och

Felicia på Tölt on Ice i lördags. Matilda vann sin klass och Felicia kom tvåa. Riktigt bra gjort!  Stort grattis till er båda två!

25 mars  Isidor (lillebror) är såld! Vi är överrumplade och mycket tacksamma över det stora intresset, både från Sverige och utomlands, för vår Isidor. Den första personen som bokade provridning bestämde sig direkt. På veterinärbesiktningen igår var det en ren fröjd att se Isidor dansa fram genom både böjprov och longering, vilka rörelser och dessutom smidig som en katt! Och köparen är supertrevlig och det känns så bra! Smeknamnet lillebror kommer inte från oss utan det har “släktingarnas” ägare döpt honom till. Kanske inte så konstigt eftersom han är lillebror till: Háski, Viljar, Laufi, Venus, Frimann, Frida, Jesús, Rjómi, Heidar, Lýra, Týri, Nía och Klár! Mamma Týra var makalös- fjorton föl i rad.

Och Lena o Krister var inte de som bjöd på gofika utan det var “släktingarna”. Lena o Krister bjöd, som alltid, på en underbar middag, trevligt sällskap och körning av ridläraren hit o dit. Vi höll till hos Tarres och det fungerade perfekt. Tack Lena, Krister och Carin!

Víva och Tina är så fina ihop!

For iväg till Västkusten för att träffa Lena

och Krister och ha lektioner med våra “Släktingar”. Som alltid underbart att träffa “våra” hästar och deras ägare. Blev bortskämd med gokaka och te (fem olika sorter att välja på). Hästarna var superfina och det värmer i hjärtat att se hur välskötta, välridna och älskade Hocksbo/ Lindnäs- hästarna är.  Nu börjar planeringen för “släktträffen” i sommar. Som vanligt kommer den vara i juli och jag tror Malmköpingscampingen blir invaderad. Vi kommer att ha en minisläktträff i påsk med gotländskt besök och påskmiddag på långfredagen. Ryktet säger att det blir gotländskt lamm! Tänk att stamstona Freyja och Týra (som jag köpte när jag var 25 år och tyvärr är himlen) påverkar våra liv varje dag och i positiv bemärkelse.

FidlaEllimaj11b

Vackert ekipage: Fidla och Ellinor

22 mars  Glömde skriva vilken hingst

VM-hästen Fidla är dräktig med: hon är precis som våra två ston, Disa och Diva, dräktig med Sjór frá Oddgeishólum. Blir spännade att se vad vi får för föl i vår. Först ut är Disa redan nu i april, sedan Diva i maj och Fidla på sensommaren.

19 mars  Vilket härligt besked vi fick nu

på morgonen. Karin Westerlunds superfina sto Fidla från Westerlund är dräktig med Sjór! Den som väntar på något gott väntar oftast alldeles för länge. Grattis underbara Karin! Det gör att dräktigheten här på Lindnäs för säsongen 2014 hamnar på 92,3 % vilket vi är mycket nöjda med.

Isidor i sommarpäls i augusti 2014

Det första man blir snurrig i är huvudet...

Kom på nu på morgonen  att både Denni och jag har "hål i huvudet". Vi har skrvit här på hemsidan ocg sagt i telefon att Isidor inte är lastad tidigare. Våra unghästar brukar aldrig vara det - är ju bara här hemma. Men, det vi glömde bort är att Isidor, Glans och Amor har varit på inridning. Vi gjorde så hösten 2012 och våren 2013. Så Isidor var hos Malin Z tre veckor i hösten 2012 och sedan tre veckor hos Ida Ljungberg våren 2013. Båda två superduktiga tjejer och det gick jättebra med Isidor! Så nu är detta utrett och det var i varjefall två år sedan Isidor lastades och han gick raka vägen in i transporten utan att blinka. Bra gjort! Jättekul att det är så stort intresse för sötnosen Isidor. Det gläder oss.

Grim, Susanne o jag fotas av Anneli Nylén

18 mars  Prishöjning och nya lektionstider

From den 9 mars är lektionspriset höjt till 700 kr inkl moms och anläggningsavgift. Eftersom torsdagarna och fredagarna blev överfullla i mars och april har jag satt in tre till lektionsdagar: onsdagen den 25 mars, 1 april och 15 april.  Kika in under Utbildning och klicka där på Lektionstider uppe i högra hörnet. Tack till alla 25 trevliga elever som red lektion här torsdag eftermiddag - fredag kväll. Full rulle var det och kul oxå. Ibland t.om. två ridlärare, en i ridhuset och en i paddocken. Vi hade tur med vädret!

17 mars Nu är Divars Betäckningsavtal klart för 2015. Maila oss på  info@iaodenni.nu så skickar vi det till dig. Läs gärna mer om Divar under fliken “Hingststation”.  Det vackra fotot har Michaela Bång tagit på Divar under momentet ökad tölt och det belönades med 7,5:or av alla fem domare!

Isidor inför fotning - dagen efter klippte vi av honom skägget - och han blev snyggare!

15 mars  Många har hört av sig ang. Isidor.

Två frågor som vi fått är: finns det någon video på honom och hur är han att lasta? Det fick vi ta itu med direkt och nu är sötnosen filmad: Kika här:

www.youtube.com/watch

Den filmen har Denni lagt ut på sin Facebook och det kom så många fina kommentarer att jag skrev det här: “ Lånar Denni´s Fb för att skriva några rader. Jag får då och då frågan "rider du nu för tiden?" "tränar du hästar fortfarande"? osv. Vilket är helt förståliga frågor då jag inte så ofta syns på hästryggen. Svaret på frågan är i varjefall att Denni och jag tränar våra hästar ihop - så Ja - jag rider! Det jag vill med det här inlägget är att tacka för alla underbara kommentarer om sötnosen Isidor, speciellt glädjande för mig eftersom det är jag som har tränat honom. Så återigen - tusen tack för bosten av mitt självförtroende som ryttare!”

Och så var det lastningen: Isidor har aldrig blivit lastad så det fick vi gå ut och göra. Hur söt var han när han gick efter Denni in i transporten för första gången i sitt liv utan att ens stanna till i steget. Precis som storasyster Nía gjorde vid första lastningen. Heja Týras avkommor!

11 mars Hästjuridikkursen som arrangerades

av Länsstyrelsen är nu slut. Jag kunde vara med på del 1 och 4, tyvärr var jag i Danmark och Island vid tillfälle 2 och 3. Hoppas kunna ta igen det vid nästa kurs. Kursledare var Carina Alfvén och hon är mycket bra och trevlig. Jag kan varmt rekommendera alla som har hästföretag att passa på att gå den här kursen när tillfälle erbjuds. Finns det intresse så ordnar Länsstyrelsen en kurs till här i Sörmland. Bilden visar en del av min beskrivning av vårt företag. Ledorden är Värdeord  Vision  Mål. Och på bilden syns företaget Ia & Denni´s värdeord: Kunskap  Kvalité  Påliltlig. Tack till kursledare Carina och arrangör Malin från Länsstyrelsen!

9 mars Finfina Isidor är till salu - läs mer om honom under fliken “Till Salu”. Där finns det oxå fler bilder på honom.

EinarÖderb

Einar och Glodafeykir på väg mot Landsmótvinst sommaren 2012 - båda glada och friska!

7 mars  Vill oxå skriva och berätta om Einars

häst Glodafeykir frá Halakot som Einar vann Landsmót på 2012. Han är uppfödd av Einar och Svana och hans mor kommer från Svana och hennes far. En hemgjord häst med andra ord. Glodafeykir var med i kyrkan och stod som ett ljus bredvid kistan och var så cool och fin. Det visar att han förutom alla meriter har ett underbart lynne. Vinnaren av A-flokken i somras höll i Glodafeykir. Kommer inte ihåg vad den killen heter just nu, men vet att han var Einars elev och att Einar hjälpte honom under Landsmót i somras.

Ovan: underbar bild på Einar från “minnesbladet”. Nedan Einar, Svana och Einars far Magnús när deras egna uppfödningar prisas på Landsmót 1990 eller 1994.

4 mars Tappade helt lusten att skriva om vardagliga saker här på hemsidan efter beskedet att Einar lämnat oss. Tur att jag inte är en proffsbloggare - då hade säkert nättrollen skällt på mig (de verkar inte ha någon skam alls i kroppen). Så fort vi fick klart för oss vilken tid och dag begravningen skulle vara bokade vi biljetter till Island. Flög till Island för precis en vecka sedan. Dagen efter var begravningen. Vi hade hört att man måste vara i god tid för att få plats i kyrkan. När Einars far begravdes 1996 fick många stå utanför kyrkan. Till Einar var Islands största kyrka bokad och det behövdes - 1 200 personer kom - kyrkan blev proppfull. Vi var där först. En halvtimme  efter oss kom kistan - hemska och ångestladdade tankar for genom huvudet. Sedan stod vi och väntade när den ena rödgråtna efter den andra anlände till kyrkan. En mycket sorglig och mycket vacker begravning. Varför just Einar?

 

Senaste gången jag pratade med Einar i telefon, en av de sista dagarna i januari, förstod jag under samtalet  att det inte skulle bli den senaste gången utan den sista gången.  Tack Einar för 30 års vänskap. Allt är fruktansvärt sorgligt och våra tankar går till  Einars underbara Svana, deras fyra barn och Einars mor.

 

CamillaoStjörnudis090920b

Stjörnudis fick en åtta i ökad tölt!

16 februari  Finfina resultat av elever jag

har nöjet att följa: Camilla och Stjörnudis slog till med flera 7:or i trav, en åtta i ökad tölt och av en domare blev slutpoängen 7,0 i fyrgång. Hennes man Mats som red på Stjörnudís och Dökkvis dotter , Alfadis, gör stora framtseg ihop och fick bl.a en sjua i trav. Ellinor och hennes Dökkvisson startade i fyrgång,V5, på Vintermästerskpaen och låg etta efter uttagningen på fina 5,63. Landade på en andralats i finalen  Stort grattis till er alla tre!

11 februari  I fredags åkte Kicki, Denni och jag till Köpenhamn  för att presentera TiH för FEIFs utbildningsgrupp på FEIF Conferens och Delegatmöte. Fritidsryttargruppen ville oxå vara med så det blev en stor grupp. Själva presentationen tog ca 45 minuter och det följdes av frågor i hela två timmar! Det var så positiv stämning och nu jobbar vi vidare med FEIF. På kvällarna träffade vi härliga människor och passade oxå på att nätverka såklart. Stort tack till Rebecka A som passade vår gård och alla djur när vi var borta. Det är guld värt!

Fina Tía från Lindnäs är till salu. Läs mer om henne under fliken “Till salu”.

6 februari Vilket gensvar på vår efterlysning efter gårdspassare på Denni´s FB och vår hemsida. Hela 10 som svarade och hittills har sex stycken varit här och “hälsat på” oss på gården. Det känns superbra!

Jag o Týri för snart två år sedan då han fortfarande hade bukgjord på sig så fort han var utanför boxen. Nu ska här tränas tills Fredrik kommer nästa gång.

4 februari  Idag red Denni lektion för

Pether Markne. Superduperbra som alltid. Den mannen kan instruera. Det är en ren glädje att få följa detta. Och förra torsdagen kom Fredrik och Madeleine på besök. Jag red lektion på Týri - så bra och roligt. Fredrik red igenom Týri och på fredagen var det en ren fröjd att rida. Denni red Divar och Sjór och det gick oxå jättebra. Efter lektionerna red Denni och Fredrik ut. Denni lånade min Rúna och Fredrik red sötlöken Alisa. Denni berättade sedan att Alisa hade varit vrålfin. Härligt med så mycket utbildning den senaste tiden och dessutom så givande!

1 februari Vårt 17 år långa samarbete med KRAFFT fortsätter, vilket känns mycket bra. Här finns en text (om du scrollar ner lite) om oss: www.krafft.nu/om_krafft/vara_krafft_profiler/ Läs gärna om de andra KRAFFT-profilerna oxå. Fotona på Ómi, Rjómi och mig är tagna av Ingvar Andersson. Kursen i hästjuridik som jag gick på i fredags (första delen av totalt fyra) är hur bra som helst. Det här är vår utmärkta lärare: www.carinaalfven.se/index.htm Tack till Länsstyrelsen som ordnar detta.

Týri joggar i trav. Vilken resa Týri och vi har gjort. Makalöst att han lever och dessutom mår prima. Har bara tre “hål” i buken.....

Idag har Anders Eriksson varit här och lärt

oss om “Arbete i töm”. Så himla bra och givande! Helt fantastiskt att dessutom få hem Anders till gården. Týri och Rúna var med. Anders visade grunderna på Týri, sedan fick jag försöka på Rúna. Oxå nyttigt att vara elev. Nu ska jag träna vidare på egen hand tills Anders kommer nästa gång. Rolig dag!

28 januari  På fredag ska jag gå den här

hästkursen: www.lansstyrelsen.se/sodermanland/ Det finns platser kvar så det går bra att anmäla sig fortfarande.

26 januari Tía från Lindnäs är till salu. Den fina bilden på henne och Hanna är tagen igår, söndagen den 25 januari.

21 januari På bilden rider duktiga Rebecca Mauléon islandshäst för första gången. Rebecca var nöjd med valet av häst. Det gick superbra och det var härligt att se en ryttarinnna som log hela tiden. Rebecca har jobbat hos Lussan, Minna och hos Pether & Per. För några år sedan vann hon 6-årsklassen på Falsterbo så Divar kan vara stolt över den som satt på hans rygg. Visst är de fina ihop?! Fler bilder och text kommer. Foto: Cecilia Sundh.

Gårds- och hästpassare sökes: Denni satt ut det här på sin Facebook igår, men eftersom inte alla har FB (inkl jag) kommer texten här oxå: Vi, Ia & Denni, söker någon som kan tänka sig att passa vår gård och våra hästar när vi är bortresta. Det kan handla om enstaka em, dag eller helg. Vi byter gärna mot t.ex ridlektioner eller dylikt. Välkommen att höra av dig via mail: info@iaodenni.nu eller tel: 0157- 210 61.

Här har ryttare och häst börjar kommunicera igen och är överens om att de ska framåt och i gångarten trav. Dessutom hr solen tittat fram. Jag fotade fem hästar och vädret var magiskt. Hela tiden fram och tillbaka och när jag fotade den sista hästen, som var Isidor, var det galet härligt ljus: mörkblå himmel och sol på en gång.

En häst kan se riktigt fin ut även när det blir en miss i kommunikationen mellan häst och ryttare. Här tänker Denni stopp och Rúna fram. Jag tror ingen riktigt nådde fram med sitt budskap till den andre...

Två kunskapshelger i rad!  Förra lördagen åkte vi till Butikens dag på Agersta. Deras årliga dag är en mix mellan föreläsningar, clinic och megarea. Först lyssnade vi på en mycket intressant och lärorik föreläsning om tänder. Därefter var det Lena Lennartssons tur att tala om bedömning - både sportbedömning och TiH. Mycket bra upplägg och smart ihopflätat av henne. Och dessutom intressant och givande! Tiden flög iväg. Sist red Jessica sin fina Jorek i ridhuset under tiden snön började vräka ner utanför. Hemsk hemresa som tog fyra timmar, men vi kom hem i varje fall. Tack Agersta! I fredags var jag med på Ridlärarmöte på Strömsholm. Härligt att vi har en så bra ordförande och utbildningssektion i SIF. Nu händer det grejer! Alla utbildningar håller på att arbetas om. Hem och sova, packa om och hämta Denni för domarseminarium med Mette oxå på Strömsholm. Startade med en riktigt bra föreläsning om Kontakt (och mycket mera). Kvällen och natten tillbringades i Västerås på hotell. Tror Kira var lyckligast. Äntligen en resa! I vanliga fall får hon inte ens vara i vårt sovrum så jag började skratta när jag vaknade på natten och såg en lång Kira ligga bredvid Denni - utsträckt som en liten människa och man kan säga att hon var helnöjd. På morgonen for vi tillbaka till Strömsholm där Mette hade clinic  med Johanna, Anne- Marie, Viktor och Jessica. Oxå superbra! Tack SIF, ryttarna och Mette för kanondagar! Och tack till syster Frida med döttrar som fodrade våra hästar så vi kunde åka iväg!

Amor på tävling! Underbart att det gick så bra och grattis från oss! Det har varit en fröjd att följa Lena och Amor sedan i april förra året.

15 januari  Amor och Lena har gjort sin

tävlingsdebut! Kom några härliga rader efter det från Lena: “Amor är fantastiskt fin nu efter vilan.Var på Aramotakeppni i söndags som tolt.nu anordnade, för att träna på att tävla. Amor var först ordentligt spänd och “på tårna” men ledde runt honom ett bra tag så han fick se sig omkring i lugn och ro. Det gjorde susen för när jag sen red så var han underbar! Så lyhörd och koncentrerad på vad jag ville trots ny miljö, musik, hästar och folk som rörde sig överallt. Jag uppnådde mitt eget mål med tävlingen redan på framridningen, han var lydig och fin att rida trots att säkert 7-8 ekipage till var i paddocken, han struntade i alla andra och bara gjorde det jag bad om – så duktig!! Grädde på moset var att vi, efter första omgången, var en av dem som blev uttagna att rida en gång till. Amor skötte sig fint men blev lite trött så finalen blev vi inte uttagna till och det var väldigt bra för det hade han ändå inte orkat. Är tjatig, men herregud vad jag älskar den här hästen”.

14 januari  Idag fotade vi fem av stallets sju ridhästar. Týri är inte igångsatt helt efter kastreringen och Magni har inte fått skor ännu. Det var härligt att få se Divar, Sjór, Alisa, Rúna och Isidor. Denni red fyra av dem i pass. Och det bästa av allt med det var att det var första gången jag fick se Sjór, Alisa och Rúna i pass. Divar har sett i pass tidigare....  Hur går det med min fyrgångsavel? Hur som helst - alla hästarna skötte sig föredömligt, liksom ryttaren och även fotografen.  På bilden töltar Divar med ryttare men utan boots och nosgrimma och med 8 mm skor.

Yes! Nu är jag igång igen med ett nytt år. Tack underbare Krister för all hjälp! Tips - vill du se Aktuellt för 2014 klicka på det uppe i högra hörnet.

13 januari Kära läsare, Nu fick jag ett nytt år, 2015, och hoppas komma igång med aktuellt ikväll.

9 januari Jag väntar med att göra uppdateringar här på Aktuellt-sidan tills min hemsideexert hjälper mig att göra ett nytt år dvs 2015. Under fliken Utbildning - Utbildningsdatum finns nu vintern och vårens datum. Rider du lektion här och inte fått mail om det - maila mig direkt. Nu är alla våra ridhästar på stall och vi är i full gång med träningen - kul!

5 januari Fick två fina bilder på Freyjas dotter Vilja från Hocksbo och hennes hingstföl. Farfar är Mökkvi från Åleby och farmor är Nótt från Knutshyttan. Vilka spännande gener i Freyr! Ägare är Petra och Lars Lindberg. Åh, jag älskade att träna Vilja!

Extrainsatt kursdag efter förfrågningar: för er som rider lektion här är det kurs på trettondagen, dvs tisdagen den 6 januari. Maila mig om du vill vara med.