kroppliten

Disas vackra och muskulösa kropp sommaren-07

Foto: Lasse Söderholm

  

                                                                                                    

Foderråd från IA & Denni:  

 

 

 

Vi får många frågor om hur vi fodrar våra hästar. Här följer en text som innehåller en del av det vi lärt oss om fodring genom åren och dessutom våra hästars foderstater. Orka läs den första delen av texten så kommer du till nästa del som är lite lättsammare!

Hästen är en gräsätare!

Analysera alltid grovfodret!

Räkna ut en foderstat. Justera sedan fodringen efter hur hästen ser ut.

För att få fram gram SMP/MJ (smältbart råprotein i g/kg foder delat med energin dvs MJ/kg foder) delas grovfodrets Smältbara råprotein med energin. Siffran du får bör vara ca 5 – 6 för ridhästar och ca 9 för avelsston, föl och unghästar. T.ex: hösilagets smältbara råprotein är 40, energin är 8. Uträkningen blir 40/8=5, ett utmärkt grovfoder till en ridhäst.

MINSTA mängd grovfoder = 1 kg ts / 100 kg häst och dag
REKOMMENDERAD mängd grovfoder = 1-2 kg ts / 100 kg häst och dag
Grovfodergiva rundas av till hela eller halva kg, inga hg!

Omvandlat till hö blir det:

Minst 1,2 kg hö / 100 kg häst / dag (ts i hö = 84 %) (1 : 0,84 = 1,19, dvs 1,2 kg)
Väger hästen 350 kg blir det: 1,2 x 3,5 = 4,2 kg hö i praktiken avrundat till 4,5 kg som en MINI giva.

Rekommenderad giva blir då: 4,5 – 9 kg hö till en häst som väger 350 kg / dag.

Används ett hösilage med 60 % ts så blir det:

1 : 0,6 = 1,67 avrundat 1,7 kg hösilage  som MINI mängd / 100 kg häst
350 kg häst blir då 3,5 x 1,7 = 5,95 kg hösilage, avrundat MINST 6 kg hösilage med 60 % ts till en 350 kg häst

Rekommenderad giva blir då: 6 - 12 kg hösilage med ts 60 % till 350 kg häst / dag

Och används ett blötare foder med 40 % ts så blir det:

1 : 0,4 = 2,5 kg ensilage, MINI giva / 100 kg häst
350 kg häst blir då 3,5 x 2,5 = 8,75 kg avrundat 9 kg ensilage med ts 40 % till en 350 kg häst.

Rekommenderad giva blir då: 9 – 18 kg ensilage med 40% ts till en 350 kg häst / dag

Jämnför:

hö, 4,5 kg hö x 0,84 (ts i hö) = 3,78 kg ts
hösilage 60 %, 6 kg hösilgae x 0,6 = 3,6 kg ts
ensilage 40 %, 9 kg ensilage x 0,4 = 3,6 kg ts
minst 3,5 kg ts till 350 kg häst

Det blev massor av text, men jag vill bara förklara hur mkt mer det blir i kg när det blir blötare! Medan hästen får i sig lika många kg ts. Det finns inget som det blir så mkt fel på som just detta, både vid utfodring och vid inköp, dvs man betalar dyrt för vatten!

Utfodra med max 0,2 kg kraftfoder/100 kg kroppsvikt per utfodringstillfälle, dvs max 0,7 kg kraftfoder per utfodringstillfälle för en islandshäst på ca 350 kg.

En häst skall alltid ha fri tillgång till vatten innan den får kraftfoder.

Hästen skall ha ätit grovfoder ca 30 minuter innan den äter kraftfoder

En häst kan inte känna om den har brist på någon mineral eller vitamin och kan därför inte dosera detta själv. Ofta slickar hästar i mineralbyttor för att komma åt saltet eller för att den är uttråkad. Av lantbrukets djur är det bara höns som kan reglera sitt mineraltillskott själv.

Fodring av för tjocka hästar:

Se till att grovfodret har relativt låga värden så att hästen kan få den grovfodermängden den behöver. Byt gärna ut upp till hälften av grovfodergivan till halm. Ge inget kraftfoder. För att de hästarna som är för runda, och får en hel del halm, inte skall få för lite näring så kompletterar vi med 1 dl Krafft Miner Blå eller Röd per dag.

Fodring av för tunna hästar:

Är hästen för tunn kan man lägga till 1 dl KRAFFT Energi Oil (sojaolja) eller majsolja/utfodringstillfälle utöver tillräcklig mängd grovfoder med högt näringsinnehåll och kraftfoder. Det är bra att komplettera med KRAFFT Lusern Mix eller KRAFFT Hackat strå som är ett stråfoder med mycket högt näringsinnehåll. Kan oxå ge den tunna hästen 0,7 kg KRAFFT GROOV 150 två ggr/dag (gärna uppblött). Men det viktigaste är att öka grovfodret. När vi fodrar en häst som behöver gå upp i vikt ser vi till att den alltid äter upp. Vi anpassar mängden grovfoder så att hästen får så mycket som möjligt per dag utan att den inte lämnar något. Blir den ändå foder kvar tar vi bort det och sopar helt rent. När hästen kommer in i (efter ridning eller hagvistelse) finns det inget att äta utan den får bli sugen på mat och vänta tills nästa fodring. Låt aldrig en tunn häst stå i massor av grovfoder – de tappar bara aptiten. Fodra hellre ofta och mindre mängd.

Tips om vitaminiserat mineralfoder:

Helt ovetenskapligt ger vi våra hästar 1 dl/dag av  KRAFFT Miner Röd eller Blå som är ett vitamineserat minerallfoder under senhösten och vintern då det är minst näring i grovfodret. Till de som får KRAFFT Groov minskar vi givan av KRAFFT Miner till ½ dl/dag. Extra tips i tipset: köp det pelleterade vitaminiserade mineralfodret - många hästar äter upp det även om de inte får något annat i krubban.

Fakta om halm:

Använd helst havre- eller vetehalm. Hästar skall inte äta råghalm. När halmen är skördad skall den ”vila” minst en månad innan den används som foder. Halm innehåller inget protein och ungefär 4 MJ/kg foder (energi). Därför passar halmen ypperligt att utfodra tillsammans med KRAFFT Lusern Mix som är en kombination av varmlufttorkad lusern, gräshö, melass och vegetabilisk olja. Halm passar också utmärkt att fodra med om hösilaget har höga proteinvärden.

Tips: om betfor:

Vi vänjer alla hästar vid betfor. Under transporten och tävlingen/bedömning får hästarna   betforsoppa (betfor, KRAFFT Lusern Mix och mycket vatten) för att säkerställa att de får i sig tillräckligt med vätska.

Fakta om salt:

Hemma har alla hästar fri tillgång till salt. De har de även när vi reser med dem, men då ger vi ändå 2 msk salt efter de har ridits. Vi reser mest på sommaren och då är det varmt och hästarna svettas ofta mycket när de rids. Om en häst är extra svettig efter ett ridpass hemma ger vi den oxå  2 msk salt efter träningen. Vi brukar lägga saltet i uppblött KRAFFT.

Mätning av hull....

Vi mäter ridhästens omkrets varannan vecka genom att använda ett måttband (minst 2 meter långt) som läggs där manen slutar och precis bakom frambenen. Normalt brukar en islandshäst vara ca 160 – 165 cm i omkrets. 10 cm =  ca 50 kg. På så sätt märker vi snabbt om en häst är på väg upp eller ner i vikt. Vi har nu mätt våra hästar under så lång tid att vi ser skillnad på bara en centimeter med blotta ögat.  Förtydligande -  när hästens omkrets mäts utgår man ifrån utgångsvärdet. Värdena stämmer just för en häst som är (eller borde vara) ca 160 – 170 cm i omkrets (en normal islandshäst). Det finns ingen häst som är 10 cm i omkrets och den blir därför inte 50 kg tyngre om den mäter 20 cm.

RIDHÄSTAR:

VINTERN utfodras ridhästarna 3 ggr/dag.

Morgon ca 7.30    

½ kg KRAFFT Lusern Mix 1 kg Halm el. bara 1 ½ kg hösilage

ca 8.00       

KRAFFT GROOV till de som behöver det

Ridning

Hagvistelse Går i stora, lerfria hagar där de  ”kraffsar” fram gräs

Tidig kväll 19.00

1 kg Hösilage 3 dl uppblött betfor och KRAFFT Miner

Kväll 22.30  

2 kg Hösilage

 

VÅR OCH HÖST utfodras ridhästarna 2 ggr/dag

Morgon ca 7.30

½ kg KRAFFT Lusern Mix 1 kg Halm el. bara 1 ½ kg hösilage

ca 8.00

KRAFFT GROOV till de som behöver det

Ridning

Hagvistelse  Går i stora, lerfria hagar med vår- eller höstbete

Tidig kväll ca 19.00 Tas in i stallet, men fodras ej

Kväll ca 22.30    

2 kg hösilage

 

3 dl uppblött betfor och under senhösten även KRAFFT Miner

 

SOMMAREN utfodras ridhästarna 2 ggr/dag

Morgon ca 7.30 

½ kg KRAFFT Lusern Mix 1 kg Halm el. bara 1 ½ kg hösilage

ca 8.00   

KRAFFT GROOV till de som behöver det

Ridning

Hagvistelse Går i stora hagar med bete ca 4 - 5 timmar

Eftermiddag ca 16.00 Tas in i stallet, men fodras ej

Kväll ca 22.30  

1 kg Hösilage 3 dl uppblött betfor

 

LÖSDRIFTSHÄSTAR:

Från maj – oktober får våra dräktiga och digivande ston, ungston och unghingstar bara bete och saltsten.

Från november – april utfodras de 2 ggr/dag.

Morgon   

Hösilage och  KRAFFT GROOV 150 (KRAFFT till de som är i normalhull eller behöver gå upp i vikt)

Kväll   

Hösilage

De har fri tillgång på halm (i ligghallarna) och salt. Hagarna är stora med mycket vinterbete och vattenkoppar med 15 gradigt vatten.

Allt hösilage äts upp. Om det blir kvar något minskas direkt på fodret. Det betyder att det aldrig finns något hösilage som ligger kvar i hagarna efter det att hästarna har ätit upp.

Vi visiterar alla hästar varje dag och känner då på hullet. Det gör att vi snabbt märker om någon häst behöver mer eller mindre mat.

Hela stoflocken går tillsammans på vintern för att det är mest praktiskt för oss. Resten av året får 2- och 3-årsstona gå i annan hage annars blir de för feta. Vi försöker få ungstona smalare och fölstona tjockare inför vintern. När de 4 år räknas de som ridhästar.

Under sommar och vintern går hela hingstflocken tillsammans, men under vår och höst får 1-årshingstarna (och ibland någon 2-åring som är i samma hull som 1-åringarna) gå själva på kraftigare beten än 2- och 3-åringarna. När de sedan är 4 år räknas de till ridhästarna.

Vi lägger mycket tid på att flytta och dela på våra hästar under vår, sommar och höst för att de skall få lagom mycket mat och samtidigt kunna röra sig mycket. Hästarna älskar att få nya hagar och ”fräser” runt. Underbart att se!

Vi har 13 hästar, 28 ha hagmark som är fördelat på 25 hagar. Den stora arealen gör att hagarna inte blir leriga.

Kristina Ekström på KRAFFT har faktagranskat foderråden efter jag skrivit dem och hjälpte mig att förtydliga hur mycket mer grovfoder man måste fodra med när det blir blötare.

Kontakta gärna KRAFFTs foderrådgivare om du har frågor angående fodring: KRAFFT Direkt tel: 020 - 30 40 40. De svarar på frågor och räknar foderstater, utan kostnad.