skylt

 

 

Månadens tips 2008

December tips – Om hästen blir sjuk, checklista

November tips – Analysera grovfodret + minska vikten på ridhästen

Oktober tips – Göra och sköta en spånbädd

September tips -  Använd fler kommandon vid longering

Augusti tips -  Ta in din ridhäst på natten

Juli tips - Ryttaren måste alltid ha en innersida

Juni tips - Flätning och skav efter sadeln

Maj tips -  Använd inte raka hjälper mot raka bakben

April - Grundläggande övningar

Mars - Vänja av föl, Dräktiga/digivande ston, Föreläsning 9 mars i Västerås

Februari - Gå på föredrag, clinics och seminarium

Januari - Först Tempo och Riktning, sedan Gångart

**************************************************************************

December tips – Om hästen blir sjuk, checklista

Kontrollera och undersök följande innan du ringer veterinären:

  • Temperatur. Normalt har en häst 37,4 – 38,2 grader. Varje häst har en individuell normaltemp. Ta gärna tempen morgon och kväll några dagar när hästen är frisk.
  • Puls. Normalt mellan 28 – 40 hjärtslag per minut. Du kan bla. känna pulsen på undersidan av ganaschen, där det löper ett blodkärl. Även nere vid kotan där den är som bredast, vid sidan av ögat (vid tinningen) och på utsidan av bakbenet (strax nedanför hasen). Känn lätt med fingertopparna. Kan kräva lite träning
  • Andning. I vila har hästen normalt 8 – 16 andetag per minut.
  • Tarmljud. Lägg örat tätt intill och lyssna i flanken. På vänster sida hörs normalt ett bubblande och gurglande. På höger sida är det lite längre mellan tarmljuden, ett par ljud per minut.
  • Avföring. När släppte hästen senast en hög? Normal konsistens? Torr? Blöt? Diarré?
  • Aptit – Törst. När åt och drack hästen senast? Hur mycket?
  • Slemhinnor. Lyft på överläppen och bedöm slemhinnornas färg ovanför tänderna. Normalt är färgen ljust rosa, men kan variera vid olika tillstånd från mycket blek till blå-grå-rödaktigt missfärgad.
  • Uttorkning. Ta tag om skinnet mitt på halsen med tummen och pekfingret, lyft skinnet ett par centimeter. När du sedan släpper skinnvecket skall det släta ut sig på ett par sekunder. Tar det längre tid kan det bero på vätskebrist.
  • Allmäntillstånd. Är hästen lugn? Skrapar med hovarna? Vill hästen lägga sig?
  • Kom ihåg - Träna på att göra dessa kontroller innan hästen blir sjuk. Anteckna din hästs normala värden. Undersök hästen noggrant innan du ringer veterinären. Ju fler uppgifter du har, desto bättre bild av hästens tillstånd får veterinären för att kunna bedöma situationen.
  • Telefonnummer till min närmaste Distriktsveterinär är: ___________________

Detta tipset fick jag på Globen av Jordbruksverket. Bra eller hur?

Hösthälsningar från IA

November tips – Analysera grovfodret + minska vikten på ridhästen

Egentligen har jag bara ett tips inför vintern och det är att analysera grovfodret. Gör det nu om du inte redan har gjort det tidigare!

Här kommer i varje fall ett tips till: hösten är bästa tiden på året för att få ner sin ridhäst i vikt om den har blivit lite för rund under sommaren. Våra hästar har mycket höstbete i sina stora hagar och håller därför igång sina magar hela tiden de är ute. Vi släpper ut dem efter ridningen och sedan går de ute till kvällen. På morgonen ger vi ca 1 kg hösilage och på kvällen ca 1 kg. Dessutom får de 1 dl Krafft Miner Blå (mineralfoder) per dag. Vi tycker att detta är det lättaste sättet att få ner hästarna i vikt. Det är bra eftersom hästarna minskar i vikt utan att vara hungriga. De äter stora mängder mat, men med lite näring. Jag mäter hästarna 2 gånger per månad och vill att de minskar ca 1 cm varje gång. Om ägaren inte gör någonting med fodringen på hösten fortsätter hästarna oftast att gå upp eftersom de förbereder sig på en hård, kall och lång vinter med lite tillgång på foder. Så blir det ju inte nuförtiden, men det vet inte hästarna om. Obs! Det går bara att få ner hästen i vikt på det här sättet om det finns mycket bete kvar i hagarna. Hästar måste alltid få i sig ordentligt med grovfoder. Jag vet inte hur man får tunna hästar, våra är alltid runda, för runda eller alldeles för runda.

Nu är våra hästar bara lite för runda….

Snart har vi ridhushälsningar från IA

Oktober tips – Göra och sköta en spånbädd

Efter att ha skött och mockat spånbäddar i över tjugo(!) år får jag nog erkänna att jag är duktig på det. Vi får en hel del frågor hur vi får våra bäddar så torra och här kommer några skötselråd:

Börja med att strö 1 liter Stalosan i den torra och rengjorda boxen. Har du inte Stalosan går det bra med kalk.

Vi använder Stalosan när vi gör nya bäddar och så strör vi på ½ liter Stalosan varje gång vi spånar. På sommaren används Stalosan F som även sänker smittrycket. Här följer tillverkarens faktablad om Stalosan F:

Stalosan F används i alla typer av stallar och andra utrymmen där djur vistas.

Stalosan F sänker smittrycket genom att minska tillväxten av bakterier, svamp, virus,

coccidier och eliminera antalet spolmaskägg och fluglarver.

Stalosan F binder skadlig ammoniak- och svavelgas samt torkar upp fuktiga stall- och boxgolv.

Stalosan F är mycket lätt att använda och är ofarligt för både människor och djur.

Stalosan F har ingen negativ miljöpåverkan.

Stalosan F är i många studier en mycket väldokumenterad produkt.

Innehåll: Fosfater, kaolin (lermineral) samt järn- och kopparföreningar.

Efter 1 liter Stalosan strötts på boxgolvet läggs tre balar spån in i boxen. Varje dag mockas bara bajset ut och efter några dagar behövs ofta en bal spån till. I början när bädden är nyanlagd går det åt mycket spån. Det får aldrig bli geggigt eller vått i boxen utan det ska alltid vara ett torrt spånlock på ca 10 cm. När bädden har satt sig (brukar ta några veckor) spånar vi en gång i veckan och använder ½ liter Stalosan och ca 1/3 spånbal. I snitt går det åt 2 balar spån/månad per häst (mycket spån till den nya bädden och lite när det blivit en bädd). Den bästa spånhästen vi haft är Frami från Häringe. Ett år kom han till oss i januari och fick då en nyspånad box – nästa gång han behövde spån var i mitten av april. Det betyder att han stod som en ljus i boxen och vandrade inte runt någonting. En till utmärkelse till Frami!

På vår förra gård tog vi (inte jag längre..) ut bäddarna en gång per år, men nu tar vi (ja o mina löss..) ut dem ca två gånger per år. Vi gör det eftersom vi inte vill att bädden ligger an mot träet i boxväggarna och Denni gjöt bara 10 cm höga kanter under boxinredningen.

Ridhusbygghälsningar från IA

September tips -  Använd flera kommandon vid longering

Jag har märkt att många som arbetar sina hästar i longering och dubbellongering bara använder två kommandon – smackar när hästen ska gå fram eller öka och säger hooo när den ska stanna. Det tycker jag är ok att göra de första gångerna när man arbetar med en unghäst. Ganska tidigt börjar jag däremot lära hästen flera kommandon. Jag lär hästen:

skriiiitt

trava!

gaaalopp

hooo, när hästen ska stanna

kom!, när jag vill att hästen kommer in till mig

duktig, när jag vill belöna hästen (jag använder inte ordet bra, då det redan är så många A i de andra kommandona)

Om jag smackar i en gångart betyder det att hästen ska öka i den gångarten den är i, inte byta till en högre (snabbare) gångart. Svarar inte hästen på min smackning i t ex. trav (genom att vinkla bakbenen och öka) korrigerar jag hästen snabbt och om hästen då fattar galopp är det ett litet fel som jag inte korrigerar. Det blir bättre nästa gång. Om hästen inte svarar alls är det däremot ett stort fel som jag reagerar mycket på.  När träningen görs på det här sättet får min häst och jag ett rikare språk och jag får jämnare bjudning i hästen. Används bara smackning och hooo blir det för mycket on – off effekt. Hästar har lätt att lära sig och det går oftast mycket fort att lära dem många olika kommandon.

Jag vill att hästen ska fungera som en farthållare: travar den i ett tempo ska den fortsätta att trava i det tempot tills jag vill något annat. Jag ska inte behöva smacka för att bibehålla det tempot hästen går i, utan smackning används för att få mer tryck i bakhasorna eller för att öka tempot. Går hästen så fort som jag vill att den ska göra placerar jag mig så att jag har hästens mittendel (skänkelläget) rakt framför mig, går den för fort rör jag mig mot hästens huvud och går den för sakta flyttar jag mig mot bakdelen (drivande position). Går jag emot hästens bog ska den göra volten större. För att allt detta ska fungera måste hästen var uppmärksam på mig och jag på den (helt oacceptabelt att prata med andra människor eller gud förbjude: i mobilen).

Det är bra att arbeta hästen från marken för då ser man så tydligt hur hästen rör sig och märker snabbt hur samarbetet fungerar. Det är roligt också!

Augusti tips -   Ta in din ridhäst på natten

Många hästar är, nu när sommaren börjar gå mot sitt slut, lite lätt överviktiga. Det är väl ok, men se upp när hösten kommer. Islandshästar har kvar vilthästbeteendet att lägga på sig under hösten för att sedan klara vintern med begränsad tillgång på föda. Det innebär att de blir tjockare på samma foderstat under hösten än de blir under våren. Det är inte så bra eftersom vi nuförtiden fodrar våra hästar noggrant även under vintern.

Börja redan nu att ta in din ridhäst på nätterna (om du inte gör det redan). Givetvis gäller detta bara överviktiga ridhästar, inte avels- och unghästar. Våra hästar (som alltid är för tjocka) har faktiskt gått ner lite sedan i våras. De fodras på morgonen, rids på förmiddagen, går i hage (med lite bete)  fem timmar på eftermiddagen och fodras sedan sent på kvällen. Hur mycket och vad för foder de får kan du läsa under fliken ”Foderråd”.

Vill du få kvalitet på din ridning bör hästen vila flera timmar i stallet inför träningen (om den går på bete). Annars känns det som att rida på ett uppblåst klot..

Synd att inte jag står i en box i vårt stall – så snygg jag skulle vara i kroppen då!!

Juli tips -   Ryttaren måste alltid ha en innersida

När Denni red för Pether Markne i mitten av juni förklarade han för oss att ryttaren alltid måste ha en innersida på hästen. Även när hästen har kommit mycket långt i sin utbildning rider ryttaren alltid med en innersida. Att ha en innersida innebär att hästen är ställd och böjd åt det håll ryttaren vill och då blir den sidan innersida. Att rida öppna är ett utmärkt sätt att få hästen eftergiven innersidan. När ryttaren tränar är det viktigt att händer och armar är avslappnade och att magen används vid tygeltagen. Ryttaren ska kunna flytta sina händer utåt, från mankammen (ledande tygeltag) och uppåt (uppresande tygeltag) utan att spänningar uppstår. Många ryttare sitter med händerna för nära varandra (händerna parar sig…) och har svårt att lämna den positionen. Det är en otrolig skillnad att se Grand Prixryttare i dressyr träna o tävla. På tävling sitter de med den klassiska handställning (med händerna en handsbredd från sadeln och en handsbredd mellan händerna), men när de tränar så är händerna ofta 20 cm från hästens hals i kombination med skänkelhjälp såklart.

Vid ett ledande tygeltag ska innerhanden leda inåt och då ska inte ryttaren samtidigt förhålla i den tygeln. Ytterhanden ska ge efter så att hästen får en möjlighet att ställa sig. Ryttaren använder sin innerskänkel (långt fram, annars flyttar hästen bara ut bakdelen) för att få igenom böjningen. Jag upplever att det vanligaste felet när ställningen inte går igenom är att ryttaren håller emot med yttertygeln. Om man frågar varför får man ofta svaret: ”för att hästen inte ska förböja sig”. Då tänker jag alltid på mästaren Eyjólfur Ísolfsson. Han sa till mig en gång: ”jag förstår inte varför så många ryttare med stela hästar är så rädda för att deras hästar ska förböja sig: de hästarna har ju aldrig böjt sig överhuvudtaget o är stela som plankor i båda sidorna”. Jag kunde bara hålla med. I många fall är det mycket bättre med en förböjd häst än en för rak, speciellt i början av utbildningen av hästen. Givetvis är det viktigt att ryttaren har ledarskap över den yttre bogen så att hästen lyder den skänkeln vid behov.

Kom ihåg: när du vill ställa hästen ge efter på yttertygeln, som ett cykelstyre. Om ryttaren försöker ställa hästen och gör det utan eftergift på yttertygeln kan man undra om ryttaren tror att hästen kan klyva sitt huvud mitt i tu (från pannlugg till nos) och svänga åt båda hållen.

Det har hjälpt oss mycket att få träna på det här sättet och att se riktigt duktiga ryttare träna hästar på hög nivå. Tack Pether Markne och Juliette Ramel!

 

Juni tips - Flätning och skav efter sadeln

Många undrar hur man flätar manen och sedan får den att fortsätta att vara tvådelad. Då jag aldrig flätat någon hästman kan jag inte svara på det. Denni däremot är en fena på att fläta och har lärt alla ”våra tjejer” hur man gör. Här följer en beskrivning:

  • Tvätta manen noga med schampo, gärna ett hästschampo som gör manen lättare att reda ut.
  • Borsta igenom manen noggrant och använd manspray. Manen ska bli helt genomborstad så att plastborsten inte fastnar någonstans (både på under- och översidan av manen). Detta är enda gången vi använde plastborsten i manen.
  • Dela manen med en ca 10-15 cm lång spik. Se till att mittenbenan blir helt rak. På den sidan som manen inte ligger naturligt ska det bli något tjockare med man än på den ”gamla” mansidan.
  • Fläta hårt, ca 3- 4 cm breda flätor. Gör flätorna ca 12 cm långa och sätt sedan gummisnodden på halva flätans längd.
  • Titta igenom flätningen varje dag och gör om de flätorna som är i behov av det
  • Låt flätorna sitta i ca 3 veckor och ta sedan ur dem. Borsta manen rätt varje dag. När vi (inte jag) gör så här så är manen tvådelad hela tiden (tills hästen inte borstas varje dag).
  • Vid behov – gör om alltihopa…..

Ibland får hästen skav efter bossorna på sadeln (längst bak) och det beror på att ryttaren inte borstar hästen tillräcklig noga efter ridningen. När hästen är långhårig (på höst, vintern och vår) ska pälsen borstas noggrant efter ridning. Ända ner till huden med en plastborste så att all päls blir helt utredd. På sommaren ska hästen svampas av (med mycket vatten) så att all svett försvinner.

Vaka på era ston som ska föla!

Sommarhälsningar från IA

 

Maj tips -  Använd inte raka hjälper mot raka bakben

Målet är kunna göra en halvhalt som går igenom dvs. framåtdrivning - förhållning – eftergiften ger en eftergift i hästens bakben. I den bästa av världar fungerar det alltid så, men verkligheten är en annan. Om ryttaren drar hästen i munnen blir hästen förstörd, om ryttaren tar och ger händer inte så mycket, men om ryttaren börjar utbilda hästen så att halvhalten går igenom utvecklas hästen.

När ryttaren sitter till och därefter gör en förhållning (obs, aldrig samtidigt utan efter varandra) och hästen går emot dvs raka hasor mot raka hjälper har hästen (minst) två val: ge efter i bakhasorna- halvhalten går igenom – toppen! eller gå emot hjälperna -   halvhalten går inte igenom – mindre bra! I det sista fallet ska ryttaren flytta hästens bakdel utåt eller inåt (motsatt håll mot vad hästen vill), då ger hästen efter i hasen (förbereder för att senare i utbildningen samla sig) och motståndet i handen minskar. När hästen flyttas undan för skänkeln och/eller böjs blir den svag i motståndet och bygger upp styrka och teknik för att kunna samla sig. Kom ihåg att alltid flytta hästen för skänkeln om den går emot hjälperna. Flyttar hästen inte undan för skänkeln med lätta hjälper måste den lära sig det innan träningen går vidare.

På hemsidan i bildspelet finns en bild på mig och Venus som Denni tog just när jag gjort en halvhalt (efter Denni ropat det) som går igenom och därefter rider jag fram. Det var vår VM-domare, Lena Lennartsson, som tyckte att det var ett så härligt sug i bakbenen och då berättade jag för henne hur bilden blev till. Gå gärna in på Lenas hemsida www.landsbergaislandshastar.se och klicka vidare på Gångartsskolan, som är en unik utbildning i hästens rörelsemönster. Titta också på Uppgifter och Ridteknik.

 

April tips - Grundläggande övningar

Jag ska beskriva några enkla övningar som alla hästar bör kunna för att det ska var enkelt, trevligt och säkert att umgås med dem.  En del av det jag skriver snappade jag upp när jag lyssnade på en kvinna som heter Ute Lehmann på FEIFs instruktörsseminarium. Hon tycker inte att det handlar om förtroende och respekt vid utbildning av hästar utan att det viktiga är inlärning. Förtroende och respekt ansåg Ute var mellan människor. Det viktiga är att vi är bra lärare när vi utbildar våra hästar

Utrusta din häst med grimma och ett långt grimskaft och lär den följande (helst i en rundpaddock):

Backa. När du tar i grimman bakåt ska hästen backa och sedan stanna och kunna stå stilla med hängande grimskaft (man ska inte HÅLLA kvar hästen). Backar inte hästen när grimman trycker mot nosryggen används spöet på bogen. Använd spöet sakta och mjukt och om hästen inte svarar: snabbare och mjukt, aldrig hårt och sakta. Skulle hästen inte svara på det får tränaren göra något som överraskar hästen tex. hoppa upp och ner och vifta med armarna (om det är en avtrubbad häst). Det viktiga är att trycket med grimman och senare spöet på bogen aldrig blir hårt, utan om det inte fungerar får tränaren ställa in tändningen på hästen med en annan hjälp. Lär sedan hästen att backa även för en mjuk hand på bogen.

Gå framåt. När du tar i grimman framåt ska hästen följa dig. Det är viktigt att hästen inte bara följer efter dig och kopierar dina rörelser utan lär sig följa grimman. Mycket användbart sedan vid tex. lastning. Om hästen bara kopierar dina rörelser och sedan inte vill bli lastad är det oftast svårt att lasta den. Följer hästen inte grimman: flytta dig bakåt och driv fram hästen med det långa grimskaftet (som är i andra handen) så att hästen börjar gå/springa runt dig i en cirkel.

Stanna. Stanna av grimman vid tryck på nosryggen. Bra att träna in vid ett staket. Om hästen inte stannar direkt kan tränaren lägga spöet på bogen och det vet hästen betyder bakåt så då stannar den. Hästen ska sedan vänta på nästa signal med långt grimskaft.

Flytta åt sidan, bakdelen. Börja med bakdelen: flytta den åt sidan med ett lätt tryck med handen. Funkar inte det, gör ngt så att hästen blir uppmärksam. När hästen har flyttat sig åt sidan stannar du den genom att föra en rak arm mot hästens ganasch (huvudet går åt andra hållet och hästens bakdel slutar att gå åt sidan). Det är viktigt att hästen bara flyttar det antal steg du vill och att du kan stanna den sedan, annars börjar hästen bara snurra runt.

Flytta åt sida, framdelen. Efter hästen har lärt sig att flytta bakdelen ska den lära sig att flytta bogen. Stå vid hästens sida och nudda med handen lätt på bogen. Flyttar sig hästen: räta ut armen och stanna hästen på samma sätt som i övningen ovan. Flyttar den sig inte: se till att den flyttar sig: på en känslig häst kan det räcka att öka trycket lite, men på en okänslig häst kan tränaren behöver göra sig STOR genom att kanske hoppa upp och ner så att hästen blir intresserad av vad som händer.

Inkallning. Stå framför hästen med långt grimskaft och kalla på den. Beröm den när den kommer till dig. Vill hästen inte komma: ta lätt i grimskaftet, då kommer den om du har tränat in ”Gå framåt” (se ovan). Detta är en betydelsefull övning eftersom det är viktigt att hästen vill vara med tränaren.

Allmänna råd

Var hela tiden noga med att hästen är koncentrerad på dig.

Om hästen börjar titta på något annat, tex. en hingst som gnäggar efter andra hästar, är det mycket effektivt att vända halvt om så att hästen får det den ville titta på bakom sig. Rider du på en volt kan du vända igenom volten eller göra en volt tillbaka.

Kom ihåg att målet är att hästen är koncentrerad och svarar på lätta hjälper. Målet är att använda en hjälp med tryck 1 (vi bestämmer att 1 är det minsta trycket) och hästen inte lyssnar på det går jag direkt till tryck 7-8 (på en tiogradig skala) så att jag får en reaktion. Många börjar med en etta, går sedan till en tvåa och därefter till en trea osv. Det gör hästen bara motigare och motigare.

Generellt

Beröm hästen när den gör det du vill. Beröm kan vara att trycket upphör, vila, smekning, positiv röst, godis osv.

Har du gjort ett bra arbete med ovanstående övningar är hästen mycket enkel att lasta

Korrigera alltid bakåt

Lär hästen att slappna av när du vill det, men ej somna

Om hästen exploderar och allt runt omkring då blir stilla, lär sig hästen att explodera

Om trycket fungerar ta bort det direkt

Om trycket inte fungerar öka trycket (läs ovan vad jag menar med att öka trycket)

Om hästen blir orolig, säg inte nej och bestraffa hästen utan gör övningar istället dvs. säg vad du vill, inte vad du inte vill. Tex. säg inte ”spring inte så fort” utan säg ”gå in på volten” eller säg inte ”tyst” till en häst som gnäggar när du leder den, utan ”flytta istället bogen bort från dig och hästens huvud mot dig” då blir hästen mer koncentrerad på dig och dessutom sa du vad du ville och inte vad du inte ville.

En ryttare säger: ”min häst är så villig att den inte går att stanna” – men var är då viljan att stanna?

Vilja har inget med flykt att göra

Flykt ska inte finnas i vår träning

Sluta skylla på hästen

Dominera ej hästen, var bara en bra lärare

Gör de här övningarna och få en bättre och roligare kontakt med din häst!

 

Mars tips - Vänja av fölen, Dräktiga/digivande ston, Föreläsning 9 mars i Västerås

Nu är det bra att vänja av fölen från sina mammor. Läs om fölavvänjning i vårt februaritips 2007. De flesta dräktiga ston går nu in i högdräktighet, vilket de gör de tre sista månaderna av dräktigheten. Då växer fostret som mest och stona måste få betydligt mer att äta. Hur mycket beror på grovfodrets kvalité. Titta också på stona så att de ”runda och goa” och ser välmående ut. Läs gärna Krafftskolan, Lektion 20 – Avelsstoets utfodring nedan. Jag tog bort foderrekommendationerna då de är uträknade för stora hästar.

På Häst 2008 söndagen den 9 mars skall jag föreläsa om Avel. Rubriken är fölning till inridning. Där kommer jag att berätta vad vi tycker är viktigt vid hanteringen av föl och unga hästar för att sedan inridningen och hästens fortsatta ridliv ska bli så trevligt som möjligt. Jag vaktade ett sto som skulle föla första gången när jag var 16 år och sedan har jag gjort det varje år.  Så nu har jag 25 års erfarenhet av fölning och unghästar. Mycket har jag lärt mig genom åren och mycket har jag kvar att lära mig de närmaste 35 åren…..

Hoppas vi ses på söndag!

Hälsningar IA

 

Februari tips - Gå på föredrag, clinics och seminarium

Jag älskar att gå på föredrag, clinics, seminarium och att titta på ridlektioner! Det viktigaste är att välja sådana föredragshållare och ridlärare som du är intresserad av. Alltid lär man sig något! Lyssna som om det är första gången du hör det som föreläsaren pratar om

Mitt senaste inspirationstillfälle var på det utmärkta FEIF-seminariet i Danmark som Dansk islandshästföreningen arrangerade ihop med FEIFs utbildningssektion. Här följer en sammanfattning från det första föredraget:

Rasmus Bagge - Kiss the old World good-bye

Rasmus är coach och har vunnit 18 danska mästerskap i fyra olika sporter, varav ridning är en

Gör som du alltid gjort och få samma resultat som du alltid fått.

Tipping Points är det små sakerna som förändrar världen. Vid ridning kan det t.ex. vara att ändra lite på tygeltaget eller skänkelläget.

Ha kul! Du lär dig mer när du har roligt

Var engagerad

Ta dig ur din komfortzon – då sker förändringarna

Gå från komfortzonen till utmaningar

Komfortzonen växer vid träning

Du växer av utmaningar

Vi påverkas positivt av applåder, både den som applåderar och den som applåderas

Din största gränssättare är du själv

9 av 10 fokuserar på fel saker

Om du fokuserar på vad som kan gå fel, så går det fel

Träna för att bli den du vill vara

Vi har 60 000 tankar per dag, 90 % är återupprepning

Det är först du, sedan hästen, dvs. ändra dig själv först

Vill du ändra världen, ändra dig själv först

Du får aldrig mer än du ger

Du ser vad du vill se

Du hör vad du vill höra

Du känner vad du vill känna

Du är president över din egen kropp

Ändra din inre dialog

Hästen märker att du är annorlunda på en tävling och undrar om det är lejon i busken

Bry dig inte om det du inte kan göra något åt

Bråkar du med andra tror du att du har kontroll, det har du inte – du bråkar med dig själv

Din hjärna är din bästa vän –olyckligtvis

Det handlar om:

Fokus

Fysik

Känsla

Mycket att ändra på och det mesta är lätt att föra över på träningen av våra kära hästar!

 

Januari tips - Först Tempo och Riktning, sedan Gångart

Vid träning av hästar måste ryttaren först kunna bestämma tempot (hur snabbt hästen går) och riktningen (åt vilket håll hästen går) för att därefter kunna påverka gångarten (hur hästen sätter ner hovarna i marken). Det låter som en självklarhet i all ridning, men vid träning av gångartshästar glöms det ofta bort och själva gångarten kommer lätt i första hand.
Innan jag kan styra hur fort och åt vilket håll hästen går med framförallt vikt och skänklar bryr jag mig inte alls om i vilken gångart hästen går i. Det enkla skälet är att när ryttaren med små hjälper styr tempo o riktning så går hästen i de gångarterna som ryttaren vill.

Ett exempel är trav på volt: hästen kan trava under sig själv, men blir lätt störd när ryttaren styr på volten och börjar därför tölta när ryttaren påverkar den. När jag arbetar med en sådan häst brukar jag ställa en kon i mitten på stora A eller C-volten och sedan rida på en 15-meters volt. Då har jag 7,5 m till mittkonen och ca 2 ½ - 3 meter till fyrkantsspåret. Träningen att centrera volten i skritt börjar med att volten görs större resp. mindre med vikt o skänkelhjälper. Målet är att skänkelhjälperna inte syns utan det enda som syns är att hästen flyttar sig i sidled. Vid inlärningen används inte grova hjälper utan om hästen inte lyder skänkeln används spöet och om hästen inte förstår skänkeln backas träningen tillbaka till arbetet från marken. När hästen spårar lösgjort på det voltspåret jag valt gör jag en överstrykning. Jag har använt det i min träning under många år, men aldrig vetat vad det heter.  Här följer förklaringen:
I Ridhandboken på s. 103 fanns både namnet o förklaringen. ”Överstrykning" syftar till att kontrollera om hästen bär sig själv. ”Överstrykningen" skall visa om hästen går stadigt för ryttarens vikt- o skänkelhjälper. Vid ”överstrykning” för ryttaren fram båda händerna ungefär två handsbredder och drar händerna längs mankammen, medan hästen förflyttar sig två till tre hästlängder, varefter händerna förs tillbaka till utgångsläget. Hästens panna och nos får då komma lite längre framför lodplanet (söker framåt nedåt) men hästen måste fortfarande bära sig själv. Tempot bör vara oförändrat. Ibland kan ”överstrykning” göras med bara en hand och då i regel med innerhanden. Underbart med nya ord som förklarar det man gör! Kan rekommendera hela boken.

När överstrykningen fungerar i skritt ber jag hästen komma fram i trav, ändrar hästen voltstorlek i övergången används vikt o skänkelhjälper, om hästen börjar tölta då bryr jag mig inte alls om det. Mitt mål är att inte lämna min ridväg och jag vill helst rida i trav, går inte det är det ok med tölt, fungerar inte det heller går jag omedelbart ner till skritt o flyttar hästen undan för skänkeln så att jag är på mitt spår igen (om jag av misstag lämnat det) funkar inte det heller gör jag halt och försöker från halt, funkar inte det heller sitter jag av hästen, MEN jag tillåter aldrig hästen att lämna mitt voltspår. Mycket snabbt förstår hästen att den skall gå på voltspåret och är nöjd med det och börjar trava eftergiven och jag kan göra överstrykningen.
Vill hästen gå för fort tränar jag mer på att öka och minska volten och på att få hästen att söka framåt nedåt, först i skritt och därefter i trav. När hästen vet vad den skall göra och får beröm när den gör rätt är den nöjd och slutar att springa ifrån. Nu har jag alltså bestämt tempot och riktningen och kan nu styra hur hästen sätter sina hovar i marken dvs. gångarten. Detta fungerar alltid, enda skillnaden mellan olika hästar är hur lång tid det tar.

Lycka till med det mycket roliga voltarbetet!