skylt

 

Månadens tips 2009

Sammanställning över årets tips, scrolla ner så finner du själva tipsen.

December tips – Målsättning

November tips – Eftergift före ökning

Oktober tips – tänk tvärtom…

September tips - “Att göra en tävlingshäst”, del 2

Augusti tips - “Att göra en tävlingshäst”, del 1

Juli tips  -  Paraffinolja till läder

Juni tips – Borsta tänderna med vänster hand

Maj tips – och köp hela konceptet…..

April tips – rid mer lätt i traven

Mars tips - Vatten som fryser

Februari tips - Clinic med Pether Markne

Januari tips – Satsa på de 40 procenten!

**************************************************************************

December tips – Målsättning

Oftast har hästar och ryttare haft en kortare eller längre höstvila. Mitt tips är att du gör en plan över träningen nu när vi snart går mot ljusare tider (!). Gör en kort och en långsiktig plan både för dig och för hästen. Skriv ner planen och ta fram den en gång i månaden och se hur du och hästen ligger till.

Mina elever får en Målsättning som jag ber dem fylla i när de börjar träna hos mig. En gång hade en elev målet att kunna rida i tölt på Häxritten som lokalklubben arrangerade varje påsk. Roligt när han några år senare tävlade på SM!! Man kan säga att han uppfyllt sitt mål med råge.

Gör gärna en ny målsättning varje år. Om du ha mitt ”Målsättnigsdokument” kan du maila till mig så skickar jag det.

Förstasnönhälsningar från IA

November tips – Eftergift före ökning

Inför en ökning (oavsett i vilken gångart) ska ryttaren kunna ge efter på båda tyglarna utan att hästen ändrar tempo, form och/eller ridväg. När det fungerar är ekipaget moget att öka iväg. Om ekipaget inte kan det är hästen inte tillräckligt förberedd för att öka. Ryttaren kan öva genom att först ge efter på ena tygeln och sedan ge efter på den andra tygeln. Och när det fungerar ge en tydlig eftergift på båda tyglarna.

Hösthälsningar från IA

Oktober tips – Tänk tvärtom…

Den 25 april-00 blev jag förlamad i båda benen och kunde inte kissa längre. Det blev akut ryggoperation på Akademiska sjukhuset. Operationen fungerade utmärkt och sedan var det ”bara” den långa vägen tillbaka. Jag var så svag att jag inte kunde öppna hagarna själv då elfjädergrindarna bjöd på för mycket motstånd….

Först ordinerades lätt sjukgymnastik i hemmet. Efter ½ år startade träningen på sjukhuset och efter ytterligare ½ år blev jag utskriven från Akademiska med rådet att jag skulle fortsätta styrketräna hela mitt liv. Vilket jag har gjort, i varje fall i hittills 8 år. De först fem åren tränade jag en gång i veckan på Nautilus. För 3 år sedan hittade jag ett gym i Malmköping. Lars som tränar bodybuildning och tävlar på SM-nivå gjorde ett träningsprogram till mig. Nu skulle jag för första gången börja träna med fria vikter istället för maskiner. Svårare och bättre. När Lars visade alla redskap och vikter sa han att man alltid ska ta undan vikten som man använt eftersom nästa person troligtvis ska ha en annan vikt (i stil med på arbetsplatsen: vem diskar åt dig hemma… här diskar inte din mamma osv).  Och nu kommer tipset: men, om vikterna är kvar så tänk bara: så bra nu får jag extra träning eftersom jag måste lyfta bort de vikterna som jag inte ska ha. Den meningen satte sig i mitt huvud och efter tre år bär jag glatt bort andras vikter före min träning och mina vikter efter min träning. Tänker samma sak när jag numera powerwalkar till våra unghästar varje morgon och kväll. Min mamma är psykolog och när hon var med mig på gymmet en gång så berättade jag vad Lars sagt: hon tyckte det var riktigt smart och skulle börja använda det i lite olika sammanhang.

Hälsningar från en stark IA

September tips - “Att göra en tävlingshäst”, del 2

Här kommer som utlovats en sammanfattning av vår clinic på SM “Att göra en tävlingshäst”, del 2: Utveckla gångarterna

Varje ridpass börjar med lösgörande arbete och en kontroll över att de grundläggande hjälperna fungerar.

Tänk ridningen som två hjul: först ligger de ner, ett vänster hjul (volt) och ett höger hjul (volt). När ridningen fungerar i de båda liggande hjulen dvs. i båda volterna börjar hästen bli lösgjord och då är det dags att resa upp hjulet dvs. börja rakrikta hästen och samla den. Detta är lättare att demonstrera ”live” än försöka skriva i en text…

Aktionen ska ridas fram genom lösgörande och samlande arbete inte genom onaturlig viktning och långa hovar.

Hästen ska inte vara beroende av en viss ”stämning” för att få utstrålning i gångarterna utan utbildas så att gångarterna får utstrålning. Hästen ska kunna gå från skritt till korrekt arbetstölt.

Hästen ska ha bra allmänkondition som byggs upp genom intervallträning och klättring, men den behöver också styrketräning för att kunna gå ett helt varv i tex. arbetstempo tölt som byggs upp genom att träna hästen att sti å sina bakben dvs. att rida hästen samlad.

Ibland är det nödvändigt att göra en tydlig korrigering för att få till en förändring. Skilj på utbildning och korrigering. Var säker på att hästen är utbildad och förstår vad den ska göra innan du korrigerar den..

Citat Anky van Grunsven: ”Gör inte samma fel hela tiden – Gör nya fel!”

Börjar man för tidigt med något tex. tempoväxlingar – bryter man ner istället för att bygga upp.

När hästen kommer till en tävling ska den vara förberedd för uppgiften.

Var glad när du rider!

Snartärdenunderbarahöstenhärhälsingar från IA

Augusti tips - “Att göra en tävlingshäst”, del 1

Här kommer som utlovats en sammanfattning av vår clinic på SM “Att göra en tävlingshäst”, del 1: Uppvärming

Namnet på clinicen kommer från ett citat från mästaren Eyjólfur Ísólfsson. För några år sedan skulle Eyjólfur vara examinator och flera av aspiranterna klagade på att det var svårt att ”hitta” sådan hästar som krävdes för att klara examinationen. Til slut blev Eyjólfur irriterad och sa – Sådana hästar hittar man inte, sådan hästar GÖR man! Vi tyckte att det stämde bra in på oss då vi har gjort nästan alla våra tävlingshästar själva, ofta t.o.m. tränat båda föräldrarna.

En tävlingshäst bör:

Ha kapacitet

Vara samarbetsvillig och hållbar

Passa ryttare så att ekipaget trivs tillsammans

En tävlingsryttare bör ha en tränare som den litar på och tränar kontinuerligt för

Följande är också viktigt: bra hästhållning, fodring, hovslagare, kondition och att variera träningen och ha en träningsplan (annars blir träningen lätt ensidig).

De problem man tillverkar i början av träningen brottas man ofta med hela hästen ridliv.

Träning består till stor del av: att hästen förstår och svara lätt på de grundläggande hjälperna plus lösgörande arbete.

Hästen ska vara signalkänslig och uppmärksam.

Ju djupare form hästen arbetas i desto lättare ska den var i handen.

Belöna hästen när den gör rätt och när den försöker göra rätt med tex. mikropaus, lättare övning, avsluta övningen, smekning, godis.

Börjar man för tidigt bryter man ner istället för att bygga upp.

Det är viktigt att träna på det man är bra på också, både för häst och ryttare.

Vi själva lever inte upp till allt vi säger nu, men vi försöker…

Sommarhälsningar från IA

Juli tips  -  Paraffinolja till läder

Förra våren köpte Denni det bruna tränset till Disa som hon har på alla tävlingsbilder. Jag svimmade nästan när jag hörde vad det kostade, men fick hålla med om att lädret var helt ljuvligt. Så mjukt och skönt. Jag frågade Hanna, som har Kvalité häst och hund där tränset är köpt, hur det blir så mjukt. Såklart berodde det först och främst på att det var mycket hög kvalité på lädret. Dessutom hade hon lagt det i Paraffinolja som gör lädret extra mjukt.

Jag köpte direkt 2 liter Paraffinolja i färgaffären (inte det som finns på Apoteket – det är till kolikhästars magar). Sedan hällde jag oljan i en hink med lock och la i en relativt ny grimma i oljan i en timme. Därefter fick grimman hänga på en krok och all överflödig olja rinna av i ett dygn. (Helst på ett ställe där du inte är rädd för att golvet blir helt oljigt). Simsalabim – en underbar grimma som dessutom bara behöver göras rent med sadeltvål då den är smord för lång tid framöver. Nu har de flesta saker vi använder varit en timme i oljan. Innan de läggs i oljan måste lädret vara ordentligt rengjord om det inte är något som är nytt.

Nu är det varmt hälsar IA

Juni tips – Borsta tänderna med vänster hand

Denni började i vintras att borsta tänderna med vänster hand (han är högerhänt) för att bli jämnare i kroppen. I början var det svårt, men nu går det bättre. För tandhälsans skull är det bra att den första tiden oxå borsta tänderna med höger hand när vänsterborstningen är avklarad… Om du är vänsterhänt ska du såklart öva med höger hand istället. Själv började jag imorse och det gick inte så bra…

Sommarhälsningar från IA

Maj tips – Och köp hela konceptet…..

I förra numret av Islandshästen (nr 3-09) hade jag med ett tips: ”Träna regelbundet för en duktig tränare! Och köp hela konceptet”. Om sanningen ska fram var det Denni som la till ”Och köp hela konceptet” när han korrade min text, och jag tänkte varför inte, och lät det stå kvar.

Ofta hör jag ryttare, med lite erfarenhet som rider för flera instruktörer, säga att det är så bra att rida för många olika för då kan man ta det bästa från varje. Då tänker jag: ”det kan bara ryttare med mycket erfarenhet göra, de andra tar åt sig det som är lättast” (dvs det man lyckas förstå). Visst är det en fördel att det inte alltid syns vad man tänker…. 

Jag tycker att det är lämpligt att rida kontinuerligt för en duktig instruktör som man trivs med. När man fått en bra grund och ridningen börjar fungera är det ofta mycket inspirerande att rida för en annan tränare för att få lite nya idéer. Efter det kan det vara bra att återvända till sin ”hemmatränare” och tillsammans med henne/honom gå igenom det nya för att sedan kunna använda det i den fortsatta träningen. Det var detta som Denni tänkte när han la till en mening. Hitta en instruktör som är en kunnig ryttare, duktig på att lära ut och som passar dig och ”köp hela konceptet”.

Hoppas att just du har hittat en kanoninstruktör gör IA

April tips – Rid mer lätt i traven

Varför används lättridning så lite vid ridning på islandshäst? Jag förstår inte det. Vid följande tillfällen bör ryttaren rida lätt i traven:

Uppvärming

Nedtrappning

På unghästar (alt. 3-punktsits)

När ryttare, som ännu inte fått ett följsamt säte i trav, rider i trav

Ibland hör man att ryttaren ska sitta i traven på unghästar för att vänja hästen vid att det skumpar – helt idiotiskt. Varför ska en ung häst vänja sig vid att det blir obehagligt i ryggen om den travar? Även en ryttare som har en följsam sits i trav bör rida lätt på en unghäst. Först när hästen börjar arbeta i form och välver sin rygg kan den duktiga ryttaren använda nedsittning i traven.

De ryttare som inte ännu funnit följsamheten i trav ska börja träna det på en äldre häst som arbetar i form i longering och samtidigt ha hjälp av en duktig instruktör. På tyglarna görs en knut och ryttaren tränar utan att hålla i tyglarna. På så sätt skonas hästens mun från bumpa – bumsarna som kanske blir i sadeln.

När ska då nedsittning användas? Jo, på en häst som är uppvärmd och arbetar i form. Genom nedsittning kommer ryttaren mer till ridning och kan påverka hästens trav bättre (om hästen är mottaglig och utbildad för det).

Mer lättridning till islandshästfolket tycker IA

Mars tips - Vatten som fryser

På vintern kan det vara ett elände att vattna hästar ute. Under senare år har det gjorts många bra uppfinningar som gör att hästar kan ha lagom tempererat vatten dygnet runt. Men alla dessa smarta lösningar kräver el. När vi flyttade till vår gård Lindnäs installerade vi direkt elvattenkoppar i vinterhagarna och det underlättar vardagen. På vår förra gård, Hocksbo, gick avelshästarna nästan 1 km från gården och vi tyckte att det var för långt (o dyrt) att dra vattenledning och el dit.

Vi prövade många metoder för att hästarna alltid skulle ha vatten: vattna med varmvatten, bara fylla i lite vatten m.m. Efter flera år kom vi fram till den bästa lösningen för oss. Vi använde två stora badkar som vi fyllde helt med kallvatten. När vattnet hade frusit högg vi ett ca 25 cm x 25 cm runt hål mitt i karet. Två ggr/dag tömde vi med hjälp av en foderskopa ur så mycket vatten att det blev en luftspalt mellan vattnet och isen. Foderskopan måste förvaras upp och ner så att vattnet rinner ut, annars spricker den. Efter ett par dagar består isen av många tunna lager med luft emellan och under alla lager av is finns det vatten. Om man gör så här två gånger per dag har hästarna vatten dygnet runt ända ner till 10 minusgrader. Bäst fungerar det om man skottar snö som isolering runt hela karet.

Om vattnet ändå har frusit när man ska fodra ges inget kraftfoder utan bara hö/hösilage. Det är för att kraftfodret suger åt sig vätska och när hästar utfodras med kraftfoder måste de ha tillgång till vatten hela tiden. Däremot går det bra att fodra med uppblött kraftfoder.

Nu åker vi till varmare breddgrader!

Februari tips - Clinic med Pether Markne

Detta blir inget vanligt tips utan två texter som vi har fått låna från våra vänner, Åse Ericson http://aseericson.wordpress.com och Margret Löfgrens www.raudhetta.se bloggar. Vi tycker att de har skivit så bra om clinicen och dessutom finns det mycket matnyttig fakta med. Håll till godo! Tack kära Margret och Åse!

Ett historiskt ögonblick

Rubriken kunde lika gärna heta:

En historisk dag,

Clinic hos Ia o Denni,

80 mil för 2 timmar,

Pether Markne,


Men jag fastnade för " Ett historiskt ögonblick " för så kändes det när Marie o jag åkte hem igår! Vi tar det från början, Ia o Denni hade invigning igår av sitt fantastiska ridhus!
Detta firade dom med att bjuda in till en clinic med Pether Markne. Det vi tillresta fick ta del av var en ridlektion då Denni red Disa för P.M. Sånt som numera tillhör vardagen för IA o Denni;) IA började presentera Pether, som är topptränare för båda hopp o dressyrryttare på elitnivå, OS ryttare, mm, samt världens bästa tränare på islandshäst som IA uttryckte det ! Han har bara IA o Denni;)

När vi anlände till Lindnäs 12.55 ( vi hann ) rullade det in massor av bilar och man kan säga, alla var där! Vi blev bjudna på het gluwein o varm saft innan portarna rullades upp och vi fick äntligen se ! Vilket underbart ridhus, limträbalkar, massor av ljusinsläpp från sidorna, tror jag räknade till 16 högtalare som smälte in i taket. Sen har vi belysningen, som Denni beskrev i telefonen för ett tag sedan, vanlig belysning gör att en svart häst ser grå ut. Detta gör att ögat blir fortare trött. Det är mycket att tänka på. Ska man rida flera hästar per dag och dessutom stå och undervisa är det ju viktigt att tänka på allt. Det har dom verkligen gjort! Nu kommer underlaget:
I botten ligger något som kallas för Ottomatta, den ser ut som äggkartonger, alltså små håligheter. Ovanpå detta ett lager specialsand och sedan detta toppskikt som kallas terratex. Det är sviktande och ljuddämpande. Helt underbart! När man vattnar ridhuset, ligger fukten kvar längre tack vare håligheterna i Ottomattan.  
Efter presentationen av Pether kom Denni in på en dansande Disa ! De är helt underbara! För mig är Dennis ridning facit! Pether berömde också Denni som ryttare.
De jobbade mest i trav o galopp med tempoväxlingar. Disa är vad jag vet den enda islandshäst som kan utföra galopp piruetter ! Hon är som en gummiboll, så fantastiskt mjuk. Hon har en arbetsvilja som heter duga ! Energin tar aldrig slut. I tempoväxlingarna (som var 3-4 steg) exploderade hon för att sekunden efter fångas upp till arbetstempo igen. Hela tiden ser hon så glad ut och öronen växlar rekordsnabbt fram-bak, fram-bak. Vad vill vi göra nu!? Undra vad hon har på vilja ? Måste gå in på World Fengur och kolla ! På 10 skalan borde hon ha 11. Alla åskådare satt med ett litet leende på läpparna. Hade dock gärna sett lite mera av hennes 9.5 tölt, men vi får hålla oss till tävlingarna. 
Dagens överrasking som IA beskrev den, var Pethers andra elev Juliette Ramel på sin fantastiska hingst. Oj vad tjusigt! Vi fick se byten i vartannat, piruetter, slutor på diagonalen. Mycket vackert!
Fast på näthinnan är dock Disa och Denni!
Efter clinicen som varade i 2 timmar var det mingel och fika, Marie o jag stannade en kort stund sen åkte vi hem. Vi hade ju 40 mil framför oss. 80 mil för 2 timmar!
Då är det skönt att det är värt varenda sekund! Tillbaka till rubriken,  Igår skrev IA o Denni historia! Denna dagen hade inte varit möjlig för ett par år sedan, för att inte tala om vi backar tillbaka ännu längre... Hästar är hästar förkunnade Pether ! Det är ingen skillnad!
Fråga till Pether från publiken - Är det sant att ni aldrig rider ut era hästar, det finns ju så mycker fördomar om det !! ? - Ni skulle bara veta vilka fördomar vi haft om ER , som han svalde i ett skratt. Så har det varit, känns som flera rätades ut igår! ; )
Tack Världens Bästa IA o Denni för denna dagen, för att ni så frikostigt delade med er ! Tack Marie för trevligt sällskap (tänk att man kan sitta i 80 mil och prata i mun på varandra och bara ha trevligt!)

Pether Markne och bakbenen

Igår var det ridhusinvigning hos Ia & Dennii Malmköping. På väg hem från ett stort planeringsmöte på tidningen Ridsports redaktion drog jag med mig två glada “storhäst”-journalister, Anna Carlsson-Käck och Annika Grundberg. Grattis Ia och Denni till ett fantastiskt ridhus. Vackert och funktionellt, det här har ni kämpat för. - Vi började tänka på ridhus redan i Hocksbo utanför Björklinge, berättade Denni men vi visste att det aldrig skulle betala igen sig eftersom vi inte var säkra på att bo kvar där. Med Lindnäs kändes det helt rätt. Men det tar tid att rusta en ”ofärdig” gård till en hästgård i bra arbetsskick. Men så en dag var tiden inne för ridhus. Till invigningen kom 150 människor, en kickstart på säsongen 2009. Det var glada skratt och mingel när folk möttes från hela Sverige, det var toppryttare från landslag, sportdomare, Strömsholmselever och vi helt vanliga ryttare som vill mycket  Vi fick god soppa och glühwein, kaffe och choklad (där även Ridsportjournalisterna hade ett finger med i spelet!). Och fantastisk inspiration i form av clinic med Pether Markne. - Inte varje dag som man har två OS-ryttare på besök, gladde sig Ia och syftade på att Pethers make Per Sandgaard också hängde vid sargen.

Clinicen inleddes med att Denni red Disa från Hocksbo. Disa är en riktigt  gångartsbegåvad fyrgångare med explosiv vilja. Vi fick följa det gymnastiska vardagsarbete som egentligen inte är det minsta sexigt som Pether utrycker det. Men som syftar till att ekipaget vid utvalda tidpunkter, utan spänning och motstånd, ska kunna briljera utan att “trampa på” hästens kropp och själ. Pether var tydlig med att han är prestigelös kring hästar, rasen har ingen betydelse. Det är vad man vill och arbetar för med sin häst som betyder något för honom som tränare. Att Pether har ett islandsekipage som tränar för honom får han en och annan spetsig kommentar om.  - Denni representerar bra ridning för mig, det är kvalitet i det som görs och det är vad jag vill jobba med, säger Pether. - En häst är en häst och man lär sig något nytt varje dag av att rida och instruera. Pether verkar trivas med att vara gränsöverskridande och gör det han är bra på, studerar häst och ryttare och hjälper vidare på vägen på ett lättsamt och pedagogiskt vis. Många goda råd och minnesvärda uttryck fick vi till oss i manegen.

Grunden i bra ridning ligger i att behärska hästens bakben och motor. Utan bakben - ingen ridhäst men rörelsen ska lyftas upp av bukmuskulatur och ryggmuskler. Hitta hjulet i hästen, den rullande energin utan att hästen tar till flykten och springer från ryttaren. Och Disa har mycket känslighet och flykt i sig vilket Pether verkar gilla att jobba med. - De bästa prestationshästarna är de som kan tända från 0-100, de är känsligast och prövar kanske ens tålamod mest av alla, men de hästarna skulle aldrig säga upp sig mitt i en tävling, säger Pether. Vi fick se arbete i skritt, trav och galopp på volter och rakor, alltid med en innersida i alla övningar (även om den både kunde vara hästens inre och yttre sida i det varv som reds just då). De visade tempoväxlingar och teknik att fånga in hästens energi ställd inåt med hjälp av ett inre tygeltag som inte bromsar genom att låsa sig bakåt mot höften utan snarare reses uppåt. Rida med hästen och fortfarande i färdriktningen, även om tempot/rörelsen ska minska. Det tog jag till mig till Ugla som kan ila ifrån mig och behöver dröja i steget. Längre tid i luften, längre tid i backen. I alla hästars arbete måste man variera tempo, väg, ställning, form. Inte rida övningar eller i form statiskt även om det finns ett ideal man visar fram på tävling. Rida på det sätt som utvecklar hästen och tänka på att hästens muskulatur och senor och ligament ska anpassas till träningen för att undvika skador. - Jag har varit med och dissekerat hästben och vet att senor, leder och ligament egentligen inte är gjorda för att svänga hela tiden. Att rida stora serpentiner är ett skonsamt sätt att jobba på böjt spår, det gör vi mycket, man får inte fastna på volten. - Våra hästar går i hage varje dag där de får leka och de rids ut, säger Pether.  Analysera och tänk/gör tvärsom vad hästen av bekvämlighet söker sig till.  Träna din egen sits, gör mellandelen stabil, träna på att händerna ska kunna arbeta oberoende av kroppen.

Många islandshästryttare har lite galoppfobi på bana. Det är svårt att få en balanserad, rund och bärig galopp på en islandshäst som kanske stressar lite, som har svårt med böjningen, som rätar upp sig och bjuder mot tölt eller pass istället. - Första gången jag såg Disa galoppera hade hon hur många ben som helst i galoppen, skrattar Pether och visar hur de arbetat med långsamt tempo, gå in på volt, att fortsätta rida i hästen och vänta in den. - Det är viktigt att hitta fram till att kunna rida fler korta språng och sitta kvar i hästen om galoppstegen blir för långa, hellre låta galoppen falla isär och bryta av än att låta hästen öka och gå i väg i långa språng. En lat häst elektrifieras genom temposkillnader och förändringar. En villig och känslig häst går gärna fram men måste kunna göra det utan att flykten gör sig gällande. Träna genom att när den känns lugn och balanserad, ge hästen grönt ljus att bjuda fram för att efter bara ett par steg säga, skojade bara, rött ljus, ta tillbaka.

Efter Denni och Disa fick vi se en annan av Pethers elever, Juliette Ramel på 15-årige hingsten Melvin C (Ferrington- Beaujolais). Juliette är ett av Sveriges kanske största ungdomshopp i dressyr, som ridit världscupfinal och internationella mästerskap flera gånger med stor framgång, bl a på just denna häst. Många hickade till när denna gigantiska häst (i jämförelse med Disa) dansade in på banan. När arbetet väl satte igång så ser man ändå att det är två hästar, två olika individer som måste jobbas på sina sätt för de har olika motor och karaktär. Väldigt intressant. Tack Pether, Denni och Juliette för att ni bjöd på ert hästarbete.

Åse Ericson

Januari tips – Satsa på de 40 procenten!

Jag läste i Dagens Nyheter något som jag tyckte var riktigt bra. Det handlade om vad det som avgör hur positiva vi är och resultatet var:

50 % beror vilka gener vi har

10 % beror på hur vi faktiskt har det

40 % beror på hur vi själva bestämmer att vi ska ha det

Detta innebär att vi själva kan påverka hur vi har det till 40 % vilket känns helt otroligt. Precis det budskapet hade Jan Gunnarsson från ”Det goda värdskapet” som höll en lysande föreläsning på SIFs företagarseminarium i november förra året. Jag utgår ifrån att detta gäller oss som bor i i-länder och får våra grundläggande behov tillfredställda. En människa som är utsvulten och inte har tillgång till något att dricka som kanske lever där det är krig har givetvis helt andra förutsättningar.

Men för oss som har mat för dagen, rinnande rent vatten i kranarna och inte blir utsatta för våld och krig så blir min slutsats – satsa på de 40 procenten!

God fortsättning önskar IA