skylt

Månadens tips 2011

 

December tips – komma igång efter vila

November tips – centrera volten!!

Oktober tips – övergång galopp till ökad tölt i C/B-klass

September tips -  träna på ovalbana

Augusti tips – fodring med stora fyrkantsbalar av hösilage på sommaren

Juli tips – ta upp stigbyglarna

Juni - betten slits oxå

Maj tips – håll koll på hullet

April tips – sko din häst med 8 mm skor

Mars tips – hur fodra vid träning?

Februari tips – utmärkta halkskydd

Januari tips –  råd från Tidningen Ridsport

Och här följer själva tipsen:

December tips – komma igång efter vila

Många islandshästar har haft sin höstvila i november och ska komma igång igen lagom till jul. Våra egna hästar börjar ridas den här veckan. De har gått ute i flock i stora hagar och rört sig en del. Vi börjar rida som vanligt efter de här sex veckornas vila. Några är lite mindre smidiga och behöver lösgöras lite extra. Flera unghästar känns mognare och mer ridbara än före vilan. Det som de lärde sig i höstas har ”satt sig”. Någon häst kan ha glömt bort lite av det sista de tränades i, kanske befästas det för dåligt eller blev en missuppfattning. Nästan alla känns mycket piggare, fräschare och riktigt härliga att rida! Jag känner mig mycket inspirerad och tycker att det ska bli kul att rida igen. Hästarnas vila gör att jag tänker på ridningen och hur den kan förbättras.

En häst är ett flyktdjur. En människa är ett rovdjur. Ett flyktdjur kan ha det lugnt många veckor i sträck och så en dag blir de jagade och måste då ha all kraft och kondition för att kunna springa ifrån rovdjuret. En häst behåller kondition och muskler i minst 6 veckor (undantag om de varit skadade). En människa behöver jaga varje – varannan dag för att få tag i föda vilket gör att vi är igång till viss del jämnt. En människa tappar kondition och muskler redan efter ca 3 dagar. Så gör inte misstaget och jämför dig med din häst när ni ska igång nu efter era ”vilor”.

Snöiga hälsningar från IA

November tips – centrera volten!!

Varför centrerar inte ca 99 % av islandshästryttarna volten? Varför rider de då på volt? En korrekt riden volt utvecklar hästen. Felaktig voltridning bryter ner hästen (kan ske både fysiskt och psykiskt). En av felaktigheterna vid voltridningen är att volten inte är centrerad. Jag har ännu inte haft någon elev som börjat rida för mig som centrerar volten. Det är såklart inte elevernas fel, men instruktörerna som eleven rider för kan ta på sig ”skulden” tycker jag. Nog med bitter kärring. Nu kommer mitt tips:

Jag utgår från att ridbanan är 20 x 40 meter. Rid på övre eller nedre storvolten som är 20 meter i diameter. Obs – ej på en fyrkant på övre eller nedre delen av banan (surkärring framme igen). Minska den volten med ca 5 meter så att volten blir ca 15 meter i diameter. Då har du ca 2 ½ meter till de fyra voltpunkterna ( A/C – Voltpunkt – X – Voltpunkt). Hellre 3 meter än 2 meter. Ställ en kon i mitten av volten. Ställ sedan ut fyra konor 2 ½ meter innanför de fyra voltpunktrena (om du tycker det är svårt att centrera volten). Rid precis innanför konerna (ej utanför). Börja träna i skritt o när det fungerar fortsätt med trav eller tölt (börja med den gångart som hästen har lättast för) och slutligen i galopp. Styr bara med skänklarna. Det kommer att göra underverk för din ridning

lovar IA

Oktober tips – övergång galopp till ökad tölt i C/B-klass

Många av mina elever tycker övergången galopp till ökad tölt som är i fyrgångens C/B-klass är svår. Smart av dem. Vi tränar aldrig den övergången eftersom det är dålig för de flesta hästar. För en häst som har bra bärig galopp och arbetar med välvd rygg med en tydlig diagonal blir den väldigt konstigt att få besked av ryttaren att nu ska du gå över i ökad tölt. För de hästarna med svag, kanske fyrtaktig galopp, med dålig bärighet är övergången oftast lättare, men det försämrar deras redan låga ridbarhet i galopp ännu mer. Jag är så gammal att jag tävlade när reglementet som användes var IPO (istället för FIPO som vi haft i sedan 1989). Då var det fast gångartsföljd för alla som avslutades med galopp – ökad tölt i fyrgång. Jag gillade det verkligen inte och har knappt tränat den övergången sedan dess. Ska tilläggas att det ibland är en bra övergång för att få upp tempot i tölten (främjag framåtbjudningen) och att den lösgörande galoppen kan påverka tölten positivt. Kan också var bra att träna på en femgångare för att träna lydighet i galoppen på en ridbana. Då rids hästen i galopp och ryttaren gör en övergång till lateral gångart på långsidan och går därefter ner i skritt o belönar hästen. När sedan långsidan blir längre (t.ex. på ovalbana) blir det en bra läggning till flygande pass.

Men över till det jag skulle skriva om: Jag har då sagt till mina elever att de ska gå ner till skritt från galoppen – direkt förbereda hästen för tölt och så snabbt som ekipaget är mogen för komma fram i tölt och öka till ökad tölt. Givetvis måste hästen var lydig och direkt bryta av från galoppen (det får max ta några meter). Efter att ha gett det tipsen till flera stycken tänkte jag att det är bäst att jag kollar med en domare så att jag inte luras. Perfekt nog kom Lena Lennartsson några dagar senare hit och red lektion och då passade jag på att fråga henne. Hon sa direkt att det var helt korrekt, med tillägget att det måste var en lydig ridbar häst så att övergången går fort. Som exempel tog hon Denni och Venus när de red B-klass förra våren (första tävlingen för året och då börjar man i B-klass, om man inte kvalat  tidigare). Denni red skritt mellan galoppen och ökade tölten och Lena gav 8,0 för ökad tölt. OK. Slutfunderat! Bra exempel där Lena! Sunt förnuft råder.

Hösthälsningar från IA

September tips -  träna på ovalbana

Under våren var det många av mina elever som tävlade. En nackdel med att rida lektion här på Lindnäs är att vi inte har tillgång till någon ovalbana. Jag upptäckte att flera elever aldrig tränade på ovalbana utan red bara på en sådan vid tävling. Det kan funka att göra så om ryttaren är mycket skicklig på att rida och har stor tävlingserfarenhet.. Även för en van tävlingsryttare är det givetvis bra att träna på ovalbana. När jag frågade varför de inte tränat på ovalbana fick jag svaret: jag har inte haft tid. Nähä, men tävla fem gånger på två månader hinner du? Mitt tips är: träna på ovalbana före första tävlingen och sedan även en del emellan tävlingarna. Hinner du inte det: tävla färre gånger. Annars kan hästen börja tro att på ovalbana gäller andra regler än vid ridning på ridbana. Det beror på att de flesta ryttare blir mer passiva på tävling och man kan dessutom inte korrigera på samma sätt på en tävling som vid träning.

Stort lycka till på alla höstens tävlingar önskar jag er alla! Hälsningar från IA

Augusti tips – fodring med stora fyrkantsbalar av hösilage på sommaren

På sommaren är det lite krångligare att fodra med stora hösilagebalar, i varje fall om man som vi bara har 6-7 hästar på stall. Våra fyrkantsbalar väger ca 350 kg. Förra sommaren kom vi på ett sätt som fungerar bra för oss. Balen delas i två delar, en lite större och en lite mindre. Den mindre delen förvaras utomhus på EU-pallar. Vi tar fram lika många pallar som det är kakor och lägger en kaka på varje EU-pall. Resten av balen körs upp på loftet och läggs på samma sätt ut på EU-pallar. Sedan ”fluffas” kakorna upp med en högaffel för att det inte ska bli så kompakt utan att det kommer in mycket luft. Då har hösilaget luft underifrån eftersom de ligger på EU-pallar och luft inuti och på de andra sidorna också. De kakorna som ligger utomhus klarar sig om det inte blir skyfall – då blir de för blöta. Att vi ändå lägger en del ute beror på att det är närmare till stallet. De hösilaget som läggs ute används först. Varje gång som jag kör upp på loftet och hämtar hösilage tänker jag på att det är träning och nyttigt för min hälsa. Det blir lite lättare då.

Sommarhälsningar från IA

Juli tips – ta upp stigbyglarna

Nu är bromsarna helt hemska och biter o irriterar gärna hästarna när de tränas. Mitt enkla tips är: ta upp stigbyglarna före och efter ridning så att hästen inte riskerar att fastna i dem när de sparkar efter alla insekter. Då går antingen stiglädret, stigbygeln eller hästens ben av. Har man tur ramlar bara stiglädret av…. Jag tycker iofs att stiigbyglarna alltid ska vara uppe när hästen har sadel och inte rida (alltså året om).

På väg till SM-hälsningar från IA

Juni - betten slits oxå

Mellan själva bettet och bettringen slits betten om de har lösa ringar. Till sist blir det ofta en riktigt vass kant där som hästen kan skära sig på. Billigare bett, t.ex. Globusbett, slits mycket snabbare än dyrare bett, t.ex Sprengerbett. Känn med fingrarna igenom dina bett och var särskilt uppmärksam på den har kanten. Det värsta jag sett ( i bettväg) är ett bett där kanten var vasst som ett rakblad (nästan).

Maj tips – håll koll på hullet

Jag har aldrig sett så många tjocka hästar på lektion som förra året i maj. När jag frågade varför fick jag svaret att det berodde på att det hade varit en kall vinter. Inte förstod jag det svaret – då skulle väl hästarna ha varit tunna? Eftersom den här vintern också varit lång och kall är mitt tips att redan nu börja mäta hästarnas hull en gång i veckan. Ett bra sätt att mäta på beskriver jag under fliken ”Foderråd”, ungefär mitt i texten. I vanliga fall brukar jag mäta våra hästar varannan vecka, men med det spirande vårbetet ökar hästarna så fort i vikt, att det är bäst att mäta varje vecka. Igår slutade vi att ge de dräktiga stona och ungstona hö, nu får de bara bete. Unghingstarna får hö ett tag till eftersom de gärna får öka lite i vikt. Ridstona och valacken som står på stall får 1 kg hör på morgonen och 1 kg på kvällen. Höet har ridhästvärde (ej stuterihö). De betar ca 5 timmar per dag.

Blir härligt att få se hästar i lagom hull hela sommaren tycker IA som har för runda hästar själv.

April tips – sko din häst med 8 mm skor

Jag tycker att ridhästar ska vara skodda med 8 mm skor runtom. Det är många år sedan någon häst hos oss hade 10 mm skor. Det var nog när det fortfarande var tillåtet på avelsbedömningarna. Om 10 mm skor ska användas är det för att förbättra något som redan är mycket bra på en stark och välriden häst med en skicklig ryttare. Varför ska en ridhäst gå och släpa på tunga skor eller vara ”viktade” (tunga skor fram och lätta skor bak)? Enkelt isländsk utryckt: normalsko och lär dig rida. Tillrättalagt svenskt uttryckt: normalsko och träna på din egen ridfärdighet.

Så tycker jag hälsar IA

Mars tips – Hur fodra vid träning?

Ofta ser jag att hästar får pellets när de gått en lektion och väntar i boxen på att få åka hem. Det tycker inte jag är bra. Om hästen har fått i sig för lite vätska (vilket är vanligt när det är både kallt och varmt ute) kan hästen ha sådan otur att det pelleterade kraftfodret ”suger” upp den sista vätskan som finns. Då kan hästen (om den har ännu mer otur) få kolik. Jag rekommenderar istället att hästen får grovfoder och om den ska ha kraftfoder: helst uppblött betfor. Ska hästen ha pellets ska pelletsen absolut vara uppblött. Det som vi tycker är allra bäst är betforsoppa: uppblött betför blandat med lusernmix (eller annat grovfoder). Givetvis ska hästen få möjlighet att dricka vatten och kissa både före och efter lektionen. Så tycker jag.

Själv är jag mycket sugen på en chokladbit vilket inte alls är att rekommendera för mig… Men vitkål är ju också kanongott, eller? Snart är det vår hälsar IA

Februari tips – utmärkta halkskydd

Jag har kanske tipsat om de här halkskydden tidigare, men de är så bra så nu gör jag det igen. De heter ”Maxigrip Skruvdubb”. Så här står det på förpackningen: ”MaxiGrip-dubben är en svenskpatenterad produkt med unik design, anpassad för skor och stövlar. Montering och demontering sker snabbt och smidigt med det tillhörande verktyget och en vanlig skruvdragare. Rätt utstick på dubben är ca. 3 mm. Besök gärna www.maxigrip.se för mer monteringsinstruktioner.” Jag köpte mina på Maskincenter i Sparreholm och 24 st. kostade förra vintern 189kr inkl moms. Jag vet att de också finns på t.ex. Grödinge bil och motor. De är helt fantastiska!

Håll dig på benen hälsar och hoppas IA

 

Januari tips – råd från Tidningen Ridsport

Rent ridtekniskt kan man notera:

  • Kan man kontrollera hästens ben, kontrollerar man dess kropp och därmed dess sinne.
  • Så länge hästen håller nosen lägre än bogen överväger produktionen av endorfiner och hästen har lättare att slappna av. Håller hästen huvudet högre överväger produktionen av adrenalin och hästen har lättare att spänna sig och sluta lyssna på ryttaren.
  • En mjuk hand och en följsam sits börjar med att ryttaren sänker axlarna.
  • Ju mer man vill samla hästen, desto lättare måste man bli i handen.
  • Ge hjälp endast när det faktiskt behövs.

Rid väl hälsar IA