Månadens tips 2013
Sammanställning över årets tips, scrolla ner så finner du själva tipsen.
December - superbra serie i Tidningen Ridsport “Dressyr med Markne”
November – hur hålla en tjock och lång man/svans fin?
Oktober – böjda och raka spår
September – att ”lämna” volten
Augusti – att rida på volt
Juli – ogräsbekämpning…
Juni- rid lätt och byt sittben!
Maj - ta hand om hovarna nu (skrivet 15 april)
April – lågt protein i grovfodret
Mars - ”var tionde steg”
Februari - blötlägg kraftfodret
Januari - en kanonbok om ridning
December - superbra serie i Tidningen Ridsport “Dressyr med Markne”
Under hösten har serien ”Dressyr med Markne” kommit i vartannat nummer. I sista numret var det del 5: ”Samling kräver framåtbjudning”. Och förutom att det är superbra lyser Pethers underbara personlighet och citat, som alltid, igenom som t.ex här: ”Känslan måste hela tiden vara att hästen driver och är på väg framåt. – Annars är det som att cykla utan kedja säger Pether Markne.” Och det här: “Växla mellan grönt ljus och rött ljus. När det fungerar går det med gult”. Vem vet en dag kommer kanske Pethers bok!? Och att lyssna när Pether har ridlektion är en ren njutning för den hästintresserade!
Rid väl och kom ihåg det viktiga lösgörande arbetet hälsar (och önskar) IA
November – hur hålla en tjock och lång man/svans fin?
Två hästar i vårt stall, Divar och Flosi, har så lång man att det faktiskt kan bli besvärande vid ridning. Speciellt på hösten när manen blir fetare. Om manen inte är mycket välskött vill säga. Samtidigt vill vi inte borsta manen för mycket eftersom det sliter på den. Svårt att få ihop. Plastborstar är hos oss bannlysta i den dagliga manskötseln. Vi har provat olika preparat som varit helt ok, men inte kanonbra. Så en dag när vi testade lite olika produkter kom Denni på det bästa vi använt hittills: först borstade han manen med vanlig borste. Efter det ringlade han ner Leovet Magic Rider´s över hela plastborsten och därefter borstade han manen. Funkar så bra! Perfekt för svansen oxå. Håller dessutom man/svans utrett mycket längre än de produkter vi använt tidigare. Läs mer här: http://www.iaodenni.nu/html/vi_rekommenderar.html - och scrolla ner än bit. Tidigare när vi använt Magic Rider´s i manen har vi tagit en klick i handen och sedan masserat in i manen, men tycker då att det mest hamnar på ett ställe och det har inte varit så bra. Ett annat alternativ är ju att klippa manen… Produkten finns här: www.agerstaridshop.nu/product_info.php?cPath=38_94&products_id=807
Manhälsningar från IA (man eller man..)
Oktober – böjda och raka spår
Jag upplever att en del ryttare ”fastnar” på volten och inte kommer på att det finns fler ridvägar. Så en dag närmar sig ovalbanetävlingen och paniken bryter ut: ”nu måste jag träna på att rida på raka spår”. Då lämnar ryttaren volten och rider ut på fyrkansspåret och gör även gärna direkt några tempoväxlingar på långsidorna så att långsidepsykosen kommer tillbaks. De blir ett för stort hopp i utbildningsnivån att gå från volten direkt till fyrkansspåret/ovalbanan. Om volten rids korrekt och hästen är mellan hjälperna blir ”hoppet” mindre. Jag förespråkar att ryttaren går från volten till andra raka spår än just långsidorna. Här följer några exempel:
Från volten på ca 15 meter vid A (läs om den i Månadens tips för augusti) rid på kvartslinjen (linjen mellan medellinjen och fyrkantsspåret dvs ¼ eller om man så vill en kvart av ridbanans bredd) till volten på ca 15 meter vid C. Om hästen spänner sig på det raka spåret kan ryttaren när som helst rida in på en volt längst kvartslinjen.
Från volten på ca 15 meter vid A – rid diagonalt till volten på ca 15 meter vid C. Om hästen spänner sig på det raka spåret kan ryttaren när som helst rida in på en volt längst diagonelen.
Fler exempel på raka ridvägar förutom fyrkantsspåret: snett igenom, vänd rätt upp, diagonalt mellan voltpunkterna och alla andra raka ridvägar man själv kommer på.
I början rids de här raka spåren i arbetstempo (definition som arbetstrav, inte det arbetstempot som önskas på tävling). Hästen styrs med säte och skänklar och bara vid behov med tyglarna.
Raka och runda hälsningar från IA
September – att ”lämna” volten
Det här tipset hör ihop med förra månadens tips - att rida på volt. Oftast är det någonstans på volten som hästen drar sig utåt (brukar vara mot öppningen, men det kan också var på ngt annat ställe). När ryttaren ska lämna volten, som jag skämtsamt brukar säga: och göra en utflykt, kan han/hon göra det var som helst på volten utom just där hästen drar sig utåt. Om ryttaren vid det stället där hästen drar sig utåt bara lättar på hjälperna så förflyttar sig hästen dit den velat hela tiden. Ekipaget hamnar då på fyrkantsspåret och både ryttare och häst är nöjda. Ryttaren för att det gick smidigt och lätt att lämna volten, hästen för att den envisa ryttaren till slut gav sig till förmån för den ännu envisare hästen och lät den gå dit den velat gå hela tiden. Den enda som inte är nöjd är instruktören (om det finns ngn sådan inblandad). Ett bra sätt att rida från volten till fyrkantspåret är att från 14 – 16 metersvolten rida ut på kvartslinjen och rida på den ridvägen till kortsidan och där rida 90-grader höger eller vänster. Eller t.ex rida skänkelvikning ut mot fyrkantspåret och stoppa sidvärtsrörelsen med ytterskänkel minst en meter från långsidan. Det stället som ryttaren startar utridningen till fyrkantsspåret ska inte vara åt det hållet som hästen har dragit sig. Rakare hälsningar från IA
Augusti – att rida på volt
Min ”favoritövning” är en volt på ca 14 – 16 meter (beror på hur bred ridbanan är) på övre eller nedre storvolten. Då är det ca 2 – 3 meter till A/C, voltpunkten, X och den andra voltpunkten. Det gör att ryttaren tränar på att centrera volten utan att ”fastna” i staketet/väggen. Dessutom kan ryttaren sidföra sin häst för både inner- och ytterskänkeln efter behov. Hästen rids då mellan inner och ytter skänkel istället för mellan innerskänkeln och staketet/väggen. Jag brukar ställa en kon mitt i volten. Ibland behövs fler koner för att märka ut ridvägen. Här följer tre varianter på voltridning som jag inte rekommenderar: för mycket (och ännu sämre om den också är felaktig) ridning på volt som tills slut sliter ut hästen istället för att bygga upp den, volt i ett hörn, volt runt staketet på en rundkorall som är placerad på ridbanan.
Runda hälsningar från IA
Juli – ogräsbekämpning…
Helt klart ett något annorlunda tips för en sida om hästar. På vår förra gård rensade vi inte ogräs förutom det året Charli var där. Här på Lindnäs har vi mycket fler grusade ytor som inte är riktig grusväg så det är svårt att helt hoppa över att göra något åt ogräset. Efter det att Charli, Sara, Johanna och Malin inte längre var här på somrarna och tog hand om det växte gården igen sommaren 2010. Året efter köpte vi en utmärkt gårdskratta. Tyvärr funkar den inte överallt. Då införskaffade jag Round Up vilken inte alls kändes bra för miljön och det går inte heller att använda där hästarna leds. I år fick jag tips om att använda Effect salt på ogräset. Jag köpte fyra 25-kilos-säckar och gjorde som jag blivit tillsagd. Strödde på så att det såg ut som det hade snöat strax före ett spöregn (de sa att jag skulle vattna, men jag inväntade ett rejält regnoväder). Och det funkar perfekt – särskilt på maskrosor.
Ogräshälsningar från IA
Juni- rid lätt och byt sittben!
Naturligvis rider ryttaren lätt i traven på unghästen, vid uppvärming, nedtrappning och ofta annars för att underlätta för hästen. Vid lättridning på ridbana ska ryttaren sitta på yttre fram. Och nu kommer tipset: vid ridning på vägar och i terrängen: byt sittben var 50:e meter. Byta sittben är en förkortning på: byta nedsittningsben. Har hästen svårt att hålla traven vid lättridning kan ryttaren rida lätt i trepunktsits. Tänk bara på att inte fastna i den sitsen när hästen blir säkrare i traven utan börja då rida lätt i lodrät sits – magen först!
Träna på hälsar IA, som gärna rider lätt i trepunktsits på alla hästar….
Maj - ta hand om hovarna nu (skrivet 15 april)
Det är nu när hovarna blir leriga i hagarna som de torkar ut för att sedan bli snustorra i sommar. Vårt tips är att tvätta hovarna med vatten (skura...) varje dag när hästen tas in. Och smörja in hovarna med Alosin innan hästen släpps ut i hagen igen. Då får din häst bättre hovar i sommar (ja faktiskt märks det resultat bara efter några dagar). Hovar mår bäst av att ha en jämn fuktighet.
Lite tidigt Majtips hälsar IA
April – lågt protein i grovfodret
Förra sommarens grovfoderskörd gav på många ställen låga proteinvärden. Kompletteras inte grovfodret med protein ger det magra hästar (om hästarna får för lite grovfoder) till feta omusklade hästar (om hästarna får mkt grovfoder). Inget är önskvärt. Mitt första råd är att bara köpa grovfoder som har bra värden, kvoten SMP/MJ ska vara minst 5 för ridhästar– läs mer om det under fliken ”Foderråd”. Vi, och fler med oss, tar eget grovfoder och har inte så mycket val. Vi hade en utmärkt åker som de skickliga storbönderna på Grinda skött i alla år tills de köpte åkern av oss hösten 2011. Så sommaren 2012 fick vi ta hösilaget på en gammal vall – vilket resulterade i urdåliga proteinvärden (dålig vall i kombination med år med generellt låga proeinvärden = dålig kombo). Vi kontaktade vår foderexpert, Kristina Ekström, och fick till en bra foderstat. Vi ger KRAFFT Föl (bygger på Groov och har 150 g smb rp, det hade kunnat kallas Groov 150/lämpligt till föl och andra hästar vid behov av extra protein) och KRAFFT Lusern Mix. Mest ekonomiskt är att ge KRAFFT Föl. Det tar ca 3 veckor innan den nya foderstaten syns på hästen. Vi blöter på vintern allt pelleterat kraftfoder minst 30 minuter före utfodring. Läs mer om de två produkterna här:
www.krafft.nu/produkter/specialprodukter/krafft_fol_60
www.krafft.nu/produkter/grovfoder/krafft_lusern_mix_31
Och kom ihåg – allt grovfoder måste analyseras!!!!!!!
Lycka till med foderstaten – snart kommer våren och med den gräset hälsar IA
Mars – ”var tionde steg”
Här kommer ett tips som jag ”snott” från anslagstavlan i stallet på Arphus: ”Be din häst om något var tionde steg!” T.ex.: minska tempot, öka tempot, minska steglängden, öka steglängden, flytta sidvärts, övergång till lägre gångart, övergång till högre gångart, halvhalt, halt, galoppfattning, öppna, sluta, ändra formen osv.
Träningshälsningar IA
Februari – blötlägg kraftfodret
Just när de riktiga köldknäpparna sätter in märker veterinärerna (mest de som har jouren…) det direkt eftersom kolikfallen ökar som ett brev på posten. Det verkar som hästarna dricker för dåligt när det snabbt blir kallare. Mitt tips är att ge din häst ca 3 dl torr betfor/dag som blötläggs minst ½ timme och dessutom blötlägga allt pelletera kraftfoder som hästen får. Om det finns risk att hästen får i sig sand (gäller iofs inte just nu) är det bra att ge Loppfrön. Så här står det i tidningen ”Hippson” : ”Loppfrön (psylliumfrön) brukar man normalt bara ge under kortare perioder efter det att man konstaterat att ett behov finns. Vanligaste anledningen till att man behöver ge sin häst loppfrön är sand i tarmarna. Hästar som går på sandiga marker (vanligt i Skåne) får ofta i sig sand när de betar, vilket kan leda till kolik. Loppfröna fungerar som så att de bildar ett slem vid kontakt med vätska, som kan hjälpa till att fånga upp sanden så att den kan transporteras ut ur hästen. Problemet med sand är annars att den, på grund av sin tyngd, lägger sig i botten på tarmarna och blir kvar där. Jord slammas upp till mycket mindre och lättare partiklar som inte orsakar samma problem. Rekommenderad mängd loppfrön till ponny brukar vara 1 dl två gånger per dag.”
Vinterhälsningar från IA´
Januari – en kanonbok om ridning
Om du inte har ”Ridhandboken 1 och 2” är mitt tips att du skaffar dem. Bästa förklaringarna om ridning som jag hittat. Ett måste för alla ridinstruktörer och domare. Finns hos Svenska Ridsportförbundet. Om du inte har möjlighet eller lust att köpa två böcker – köp nr 1. Och köp den och läs den!
God fortsättning önskar IA
|