Månadens tips för år 2006 -  2014 hittar du i menyraden längst upp till höger.

skylt

 

Månadens tips 2015         

December – att välja transport

November  - innerskänkel mot yttertygeln

Oktober – fatta rätt galopp

September -  bort med styngflugeäggen

Augusti -  spö/kort kjol?!

Juli – rida med spö eller inte?

Juni – fodra på tävling och hålla hästar i hull nr 2

Maj – fodra på tävling och hålla hästar i hull

April – kååta tyglarna….

Mars – bra att ge hästen ½ - 1 kg hö/hösilage före träning

Februari - tips på bra hemsida och läsvärda artiklar

Januari – ”lura” i hästarna vätska

Och här kommer själva tipsen:

December – att välja transport

För 16 år sedan köpte vi en transport där hästarna står diagonalt. Det har vi aldrig ångrat. Behöver inte tänka på hästarna kan hoppa över bommen. Senast igår när vi körde skadad unghäst som aldrig åkt transport till Strömsholm var det en lättnad att ha en bomlös transport. Nu stod just hon som ett ljus, men det vet man aldrig innan. Om man har ekonomisk möjlighet förstår jag inte att man köper en transport med bom (om man inte bara ska köra äldre stencoola hästar). Mitt tips är alltså att köpa transport där hästarna står diagonalt utan bom.

När jag gör rent vår gårdsplan efter lektionsdagarna brukar jag fundera på varför man har halm som strömedel till vuxna hästar i sin transport – är det bara för att skapa arbete åt andra? Förlåt, nu var jag riktigt dum. Men, halm i transport är ju kanon när små föl ska åka transport – då ligger de i halmen o snusar, men till vuxna hästar? Det är kanske bara jag som inte är insatt i ämnet halm och transport?  Själva har vi spån och vi lägger det inte längst bak i transporten för att inte söla ut det vid i- och urlastning. Ok  - tipset var alltså: köp en transport utan bom.

Blirdetingenvinterhälsningar från IA

November  - innerskänkel mot yttertygeln

Ja, det är så man ska rida. Ofta får istället innertygeln för många uppgifter. Här följer en övning för att träna upp att rida just med innerskänkeln mot yttertygeln som är bra att börja med eftersom den går sakta:

Gör halt (när övningen funkar börja istället övningen från skritt)

Gör en kvarts framdelsvänding under rörelse framåt på en cirkel som är ca 1 meter

Använd enbart säte, innerskänkel och yttertygel. Rör ej innertygeln. Om innertygeln måste användas i början (innan övningen sitter) använd då innertygeln enbart ledande. Det är förbjudet att förhålla eller (gud förbjude) dra snett nedåt med innertygeln).

Härliga hösthälsningar från IA

Oktober – fatta rätt galopp

Det här tipset ska inte handla om hur man fattar galopp utan hur man tränar upp att känna att det är den galoppen man har gett hjälper för. Gör så här:

1) Fatta galopp

2) Känn vilken galopp det är (utan att titta)

3) Säg högt: ”rätt” eller ”fel. Extra högt om du rider för instruktör – som är helt tyst      och väntar på dig att du ska säga vilken galopp det är

4) Titta vilken galopp det är

5) Säg högt ”rätt” eller ”fel”

6) Om du rider för instruktör – så bekräftar hen först nu vilken galopp du rider i

På ovanstående sätt lär du dig att känna vilken galopp det är. Det vanligaste felet är att ryttaren tittar vilken galopp det är innan hästen har börjat galoppera och då hamnar så mycket vikt på inre fram att det ofta är lättare för hästen att ta ytter galopp. Dessutom är det inget att titta efter – det är ju inte galopp ännu. Dvs, alla fel.

Om det blir fel galopp tänk då på att bryta den felaktiga galoppen ordentligt innan du fattar ny galopp. Vanligt under stress på t.ex. tävling är att ryttaren försöker fatta rätt galopp när hästen fortfarande rollar på ytter och då blir det ofta fel galopp igen. Den här träningen är riktigt rolig och ger snabbt resultat. Träna väl!

Galoppärroligthälsningar från IA

September -  bort med styngflugeäggen

När jag var ung (yngre) hade í princip alla hästar styngflugeägg på benen vid den här tiden på året. Sedan avmaskade vi så flitigt i Sverige att de nästan försvann. Jag såg i varje fall inga på säkert 20 år. Och nu är de tillbaka igen sedan några år pga att vi ändrat avmaskningsrutinerna (som är bra på många andra sätt).  I flera artiklar står det hur viktigt det är att man tar bort de envisa gula äggen från hästen. De sitter dock som berget. Rebecka, som praktiserade hos oss i somras, tog bort äggen på alla våra ridhästar med den hederlig a fyrkantiga ryktstenen. Den fanns oxå redan i min ungdom. Det är alltså tipset - ta bort äggen med ryktstenen. Enligt Rebecka funkar det inte lika bra med de mer moderna vit/grå ryktstenarna. De ska vara de gamla svarta. Läs mer här:www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/kriget-mot-styngflugelarverna-ar-i-gang.htm

Och efter mitt inlägg kom det här från Krister Ågren: “Såg att det handlade om gula små ägg. Bästa borttagningen är ögonbrynskniv. Säljs i trepack för ca. 50kr. http://m.kicks.se/depend/ogonbrynskniv-p9400 Denni kanske har en i din sminkväska?” Jag som inte ens vet vad det är, men det är säkert superbra för att få bort äggen.

Hösthälsningar från IA

Augusti -  spö/kort kjol?!

För ett tag sedan red en elev lektion för mig och när jag korrigerade hennes placering av spöet sa hon följande: - ”när jag var ung och red lektion för en militär sa han att spöet ska vara placerat på låret där en kort kjol slutar”. Helt underbart och helt rätt! För att ryttarens hand ska bli så lite påverkad av spöet och hästen så lite störd av spöet ska det vara placerat mitt på låret.

Hälsningar från IA

Juli – rida med spö eller inte?

Jag tycker att alla hästar som tränas ska vara vana vid att tränaren har ett spö. Själv har jag fram tills för någon månad sedan alltid ridit med spö. Till skillnad mot Denni som oftast rider utan spö. Läste för några år sedan en artikel där den trefaldiga OS-vinnaren i dressyr, Anky van Grunsven, berättade att för henne tillhör inte spö grundutrustningen. Hon har spön i ridhuset och tar ett om det behövs. Det har jag funderat en del på. Efter det har jag hört flera duktiga ryttare i storhästvärlden säga samma sak t.ex. Rebecca som jag börjat rida för. Nu tar jag spöet om jag behöver göra hästen mer uppmärksam för skänkeln, oftast den sidförande. Annars rider jag utan spö. Jag tänker till: ska jag ha spö eller inte? Tycker att många hästar blir ”spödrivna” dvs. de kollar upp, dels om ryttaren har spö överhuvudtaget och om den har det – i vilken hand och så anpassar sig hästen efter det. De ryttare som rider dessa hästar brukar börja prata om att ha två spön och förverkligar även det ibland.

Ja, detta var några tankar från mig.

Hälsningar från IA

Juni – fodra på tävling och hålla hästar i hull nr 2

Här kommer två fodertips. Först det här: många hästar blir orimligt feta på sommaren. Ta tag i det redan nu (eller nästa åt redan i april). Den feta hästen kan inte gå på åkermark – den ska ha magert skogsbete. Om det bara finns åkermark kan den feta hästen bete max ca 4 timmar per dag – då har hästen fått i sig hela dagsbehovet. Självklart måste den få 1 kg grovfoder (halm eller hö med mycket lågt näringsvärde) vid två andra tillfällen på dygnet så att magen hålls igång (vilka tider beror på när hästen betar). Den fungerar inte att låta hästen gå på åkermark t.ex. tolv timmar och stå inne på natten – gör man så ökar bara hästen ätfarten och får i sig lika mycket som om den går ute dygnet runt. Det bästa är absolut ett magert skogsbete så att hästen håller igång magen.  Det fungerar inte heller att utöka åkermarken en bit per dag – det korta stråna har mest näring. Mycket bättre med långt gult gammalt gräs. Om din häst i år var tjock redan när våren kom – bestäm dig då för att den ska vara i perfekt hull i april nästa år så kan den lägga på sig lite lagom under sommaren.

Och till det andra tipset. Som jag skrev förra månaden är alla våra hästar på stall vana vid KRAFFT LUSERN MIX – de får från 1 näve per dag  - lite mer till de som inte är tjocka (vilket betyder just nu att alla får en näve per dag). Då är de invanda vid Mixen till tävling/bedömning. Perfekt att ha med sig den i transporten/bilen eftersom den är packad i 20 kg säckar och inte skräpar ner alls. Och perfekt att blanda KRAFFT LUSERN MIXEN till betforsoppa/ mashsoppa.

Är det verkligen vår/sommarhälsningar från IA

Maj – fodra på tävling och hålla hästar i hull

Här kommer två fodertips. Först det här: en av våra hingstar (inte Divar) blir mindre och mindre intresserad av att äta hösilaget på morgonen när våren börjar härja som värst. Han äter, men inte så mycket som vi vill.  Alla våra hästar är vana vid både hösilage och KRAFFT LUSERM MIX som de får varje dag. Vi gör en aptitretande blandning på ½ kg KRAFFT GROOV 90 och 1 kg KRAFFT LUSERN MIX och låter det svälla i vatten.  Det gör att pelletsen som hingsten gärna vill ha blandar sig med Lusern Mixen och på det sättet får han i sig grovfoder också. Nästa tips är MASH Sensitive som passar utmärkt att ha med på tävling. Så här beskriver KRAFFT Mash: “Havrefritt specialfoder med smakrika och hälsosamma råvaror som t ex äpple, morot och linfrö. Passar att använda för snabbare återhämtning efter prestation eller för att få en känslig hästmage i form. Ska blandas med varmt eller kallt vatten varmt och stå i ca 10 – 15 minuter före utfodring. Rekommenderas som komplement till övriga foderstaten. Kan även ges som enda kraftfoder.

- Passar alla hästar
- Snabb återhämtare
- Smaklig och får igång aptiten
- För en balanserad matsmältning
- För kolikkänsliga hästar
- Går att blanda ut med både kallt och varmt vatten

Läs mer här:/www.krafft.nu/produkter/specialprodukter

Tänk på att vänja tävlingshästen vid det nya fodret innan själva tävlingen och hästen med mindre aptit när den fortfarande har bra aptit. En mycket positiv sak med Mash är att den blandas på bara 5 – 10 minuter – perfekt på tävlingsplatsen.

Hälsningar från IA

 

April – kååta tyglarna….

Läste att en av världens bästa dressyttränare har sagt att följande ska stå på hans gravsten: ”Korta tyglarna”. En OS-ryttare i dressyr som är dansk låter så här när han undervisat på svenska: ”Kååta tyglarna”. Hur som helst – budskapet går fram – i princip alla rider vid inverkansridning med för långa tyglar och som grädde på moset: med olika långa tyglar. Ända gången s om jag upplever att ryttare har för korta tyglar är om ryttaren är rädd eller när hästen ska få helt långa (hängande) tyglar t.ex. i skritt på långa tyglar eller övningen trav – galopp- trav i trepunktsits.  Här har jag skrivit om mina problem med tygellängden (i novembertipset):www.iaodenni.nu/html/tips_2014.html och här finns mina nya favorittyglar (de med helstopp): lwww.iaodenni.nu/html/vi_rekommenderar.html  Månadens tips är alltså: korta tyglarna, kontrollera att tyglarna är lika långa, rid med buren hand och använd inner tygeln mindre. Allt detta måste checkas av under hela ridpasset.

GLAD PÅSK ÖNSKAR IA & DENNI

 

Mars – bra att ge hästen ½ - 1 kg hö/hösilage före träning

Förra veckan berättade en av mina elever (som jobbar och äger en veterinärklinik tillsammans med sin man som är veterinär) att det är bra att ge hästen ½ - 1 kg hö/hösilage före träningen. Speciellt om hästen åkt en bit och det är ganska länge sedan den åt senast.  Hon sa att det var att magsyran kunde skalpa runt och hamna där den inte ska vara och då får hästen ont i magen. Ett mycket bra tips som jag direkt bestämde mig för att ha som Månadens tips här på hemsidan. Så går det några dagar och då läser jag det här på Hippson – veterinär Izabella bloggar om magsår hos häst och läs extra noga sista raden.

Symptom på magsår kan bland annat visa sig som:

*Minskad aptit/matvägran

*Avmagring pga minskad aptit

*Kolik

*Nedsatt prestation

*Allmänt nedsatt tillstånd

*Krubbitning, vävning eller boxvandring

Varför uppstår det? Detta är ej helt utrett men troligen är följande faktorer involverade:

*Stress

*Tom magsäck för stor del av dygnet

*För stor andel kraftfoder vilket kan ge surare miljö i magsäcken pga minskad buffring med saliv

*Vissa typer av mediciner (så kallade NSAID)

*Träning - man tror att magsyran under rörelse ev kan skvalpa upp till den övre delen av magsäcken (kutana slemhinnan) där den ej ska vara

Mitt tips är alltså att ge hästen ½ - 1 kg grovfoder före träning.

Hälsningar från IA

 

Februari - tips på bra hemsida och läsvärda artiklar

Här finns en utmärkt beskrivning på Utbildningsskalan. Klicka gärna på de olika stegen så kommer även en förklaring på Takt Lösgjordhet Kontakt Schwung Rakriktning och Samling

www.chevaldressyr.se/dressyrtraning/utbildningsskalan

Läsvärda artiklar:

www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/kyras-sitsrecept-handerna-ar-en-korridor.htm

www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/18-lardomar-fran-varldsmastarens-mastare.htm

www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/mikael-hasten-ar-bakhjulsdriven.htm

Snöiga hälsningar från IA

Januari – ”lura” i hästarna vätska

Efter vi tränat våra hästar på förmiddagen/dagen får de stå inne en stund för att få en chans att dricka vatten. Ofta får de en hötuss och så lämnar vi dem. Våra hästar har vatten i hagarna vår, sommar och höst, men tyvärr inte på vintern. När de kommer in i stallet tidig kväll finns ”betforsoppa” i deras krubbor. Det är mycket blöt betfor (ca 2 dl innan blötläggning) och KRAFFT Lusern Mix (från 1 näve - 1 kg beroende på hur mycket vinterbete det finns i resp. hästs hage ). Lusern Mixen är ett grovfoder. När jag lagt det i krubban häller jag på minst 1 liter vatten. Totalt är det då nästan 2 liter vatten i varje krubba. Sedan känner jag mig nöjd när hästarna kommer in och dricker sin soppa tills krubban är tom. Några hästar måste vänja sig vid betforn och vi brukar göra det genom att blanda i KRAFFT Grund/Groov. Det kan nästan inga hästar motstå.